1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se specijalno izdanje najlepšeg BMW-a u istoriji
Prodaje se specijalno izdanje najlepšeg BMW-a u istoriji

Prodaje se specijalno izdanje najlepšeg BMW-a u istoriji

14.51K
7
Podelite sa prijateljima:

Znam da naš „supreme leader“ Zvezdan neće biti sretan kada čuje ovo, ali ne mogu reći da sam ikada bio ljubitelj BMW-a. Štaviše, nemam ni neki konkretan razlog za tako nešto, možda ne volim premijum automobile (posebno ne one iz Nemačke), ali svaki put kada bih video bilo koji „Bemve“ samo bi rekao „eh“, i okrenuo se na drugu stranu.

Ali i u takvim uslovima jedan „hejter“ kompanije iz Minhena ima svog favorita. Reč je o prvoj generaciji modela Serije 6, poznatijim pod kodnim imenom E24.

Proizvodio se od 1976. do 1989. godine i danas ga smatram jednim od najlepših automobila iz osamdesetih godina prošlog veka. Kada bi izuzeo Lamborghini Countach sa liste, E24 bi mi zapravo bio omiljeni četvorotočkaš iz decenije kada sam rođen. Svima nam je naravno najpoželjniji čuveni M635CSi sa 282 konjske snage, ali da li znate šta je još bolje nego M6? Odgovor je – Dinan Turbo M6.

Malo poznati tjunerski model u gotovo perfektnom stanju se nedavno pojavio na aukciji preko sajta „Bring a Trailer“ i brzo osvojio srca kupaca.

 

Pa šta je onda Dinan Turbo M6? Možda bi najlakše bilo da ga opišemo kao „M6 na stereoidima“. Čak 475 „konja“. Maksimalna brzina 285 km/h sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 4,5 sekunde. Sportsko ogibljenje koje može da savlada najzahtevnije staze. Cena u Americi 82.719 dolara ili čak 182.493 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Nemamo tačne brojke u pogledu obima proizvodnje, ali se nagađa da godišnja isporuka širom sveta nikada nije prešla brojku od 25 jedinica od čega je možda trećina preživela do današnjeg dana.

 

Istorija ovog konkretnog modela sa priloženih stila, koji je inače proizveden i tjuniran 1988. godine, je započela u najvećem gradu američke savezne države Kalifornije, to jest Los Anđelesu i tu je ostao narednih desetak godina.

Zatim se preselio u Njujork gde se novi vlasnik bavio amaterskim trkanjem, a pre tačno šest godina se pojavio na sajtu „Bring a Trailer“. Iako su limarija i enterijer bili u besprekornom stanju, 3,5-litarski motor u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara je bio zaribao.

To nije sprečilo jednog kupca da izdvoji 17 hiljada dolara (oko 19.620 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti) i gle čuda – Dinan M6 je ponovo u oglasu na „Bring a Trailer“. Ovaj put se nalazi u američkoj saveznoj državi Kolorado i vlasnik napominje da je detaljno osvežio mehaniku.

Nov je Garrettov turbo punjač, petostepeni manuelni menjač i urađena je kompletna generalka, zatim su dodati novi klima uređaj i osvežen enterner, a vlasnik kaže da je investirao preko sto hiljada dolara u poslednjih šest godina, sve sa ciljem da napravi najbolji E24 na svetu. Spomenućemo da na satu trenutno stoji brojka od 107.200 kilometara, ali je od generalke ovaj BMW prešao svega 5.600 kilometara.

 

Šest dana pre kraja aukcije, i posle osam ponuda, najviša od njih iznosi 60 hiljada „zelembaća“, ali na kraju očekujemo da će možda biti i do tri puta veća. Kako onda neko da ne voli ovakvu mašinu pa makar bio i „hejter švapske automobilske industrije“?

AutoRepublika

(14514)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

635 CSi je za mene najlepši BMW ikada.

Matori

+1

himera

Prednji deo je vrhunski odradjen sve do B stuba, dalje ne bih komentarisao…

Matori

Ako se ja dobro sećam, a radi se o deceniji u kojoj sam počeo da vozim M 635 CSI je pokretalo 218 grla, dok je M6 bio sa 286 KS. Barem na evropskom tržištu.

moron

Vozio si i ovaj „đubar“?
😊

Matori

Na žalost ne, ostao je na listi želja.

Laki

U moje vrijeme ova „šestica“ je rezervisala lijevu traku za preticanje a 3.5 bio više nego dovoljan!