1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Stiže novi Shelby star više od dve decenije
Stiže novi Shelby star više od dve decenije

Stiže novi Shelby star više od dve decenije

199
2
Podelite sa prijateljima:

Godina je bila 1998. i firma Shelby American je predstavila svoje najnovije delo. Zvao se Series 1 i najavljen je kao moderna (re)kreacija čuvene Cobre iz šezdesetih godina prošlog veka. Iako je kompanija tvrdila da je Series 1 potpuno novi i autentičan, to zapravo nije bila istina, pošto je pozajmio dosta delova od strane General Motorsa, uključujući i 4,0-litarski motor sa osam cilindara napravljen od Oldsmobilea.

Veza sa General Motorsom je posebno bila primetna u enterijeru gde su materijali bili identični onima viđenim u Pontiacu i Buicku. Shelby je planirao da proizvede 500 jedinica, ali je u periodu od 1998. do 2005. godine fabriku napustilo svega 249 primeraka. Daleko od toga da je neko imao zamerki, pošto se Series 1 nudio u verzijama sa 320, 370 i 450 konjskih snaga, ali na kraju dana, ipak nije bio moderna Cobra kao što se očekivalo.


Osvežena verzija modela po imenu Series 1 je debitovala 2018. godine pod imenom Series 2, a napravljeno je svega četiri primerka po početnoj ceni od 225 hiljada dolara. Ali sada na scenu stupa firma Wingard Motorsport, koja je inače i ranije sklapala razne modele Shelbyja pod licencom, i kaže da će oživeti Seriju 2 ove godine.

Wingard je još pre sedam godina kupio neprodate šasije, školjke i mehaničke komponente sa Serije 1, a onda proveo neko vreme u želji da ih modifikuje pod standardima modernog doba. Bob Vingard, osnivač i vlasnik ove kuće, kaže da je Series 2 sada u stanju da podnese snagu do hiljadu konja. Originalne školjke su bile izvedene od aluminijuma i Wingard će zadržati takvu formulu na sedam jedinica, ali će ostali primerci pružati školjku od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Sa mehaničke strane, postojaće nekoliko opcija. Jedna od njih je Shelbyjeva verzija Fordovog 7,3-litarskog benzinca nazvanog Godzilla. Shelby American zove takav motor 427 Windsor, a ako ova brojka označava radnu zapreminu u kubnim inčama, to nam govori da je reč o 7,0 litara.

Još jedna bitna promena stiže u pogledu načina na koji se snaga razvija, pa tako Ford nudi atmosferski motor, dok će onaj tjuniran od strane Shelbyja nuditi asistenciju od strane kompresora. Wingard takođe kaže da će kupac moći da izabere i električno izdanje, a automobil će imati i idealan raspored težine i masu od tek 1.450 kilograma.


Ovakvo zadovoljstvo nikako neće biti jeftino i koštaće čak 385.600 američkihdolara, a u navedenu sumu nije uračunat motor. Agregat, bez obzira da li se kupac odluči za benzinac ili pogon na struju, dodaje još 83.500 „zelembaća“ na piramidu troškova. Ukoliko mušterija želi aluminijumsku školjku, ona će ga koštati 498.200 najmanjih zelenih novčanica uz identičnu sumu za mehaniku.

Mnogi su već sada skeptični da će Wingard uspeti da „uvali“ dosta primeraka sa takvim cenama, posebno zato što Series 2 izgleda kao vozilo od dve 25 i više godina (što i jeste), ali tjuner veruje da je dovoljno onih mušterija sa dubokim džepom…

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mislim da ce investicija Wingarda u ovaj auto biti promasaj. Dizajn je zastareo i nije bas atraktivan, likovna veza sa Cobrom takoreci ne postoji a cena je previsoka. AC iz Engleske nedavno je predstavio novu Cobru, konstruktivno modernizovan i estetski vrlo blizu originalu, tako da ce 100% zadrzati svoju klijentelu. Ako vec zeli supersportski auto sa klasicnim konceptom mogao bi u dalekoj proslosti da nadje atraktivnije uzore. Dole je Bizzarrini 5300 GT iz 1968 godine. Sa malo retusa bio bi to prelep moderan auto!

comment image

s mile

Povelik je izbor za 400K zelembaća, kupiće ga neko ko ima neke sentimentalne veze…