1. Home
  2. Vesti
  3. Nov naraštaj Renaultovog Dustera se priprema da uleti na svetsko tržište
Nov naraštaj Renaultovog Dustera se priprema da uleti na svetsko tržište
4

Nov naraštaj Renaultovog Dustera se priprema da uleti na svetsko tržište

5.00K
4
Podelite sa prijateljima:

Novi francuski krosover Renault Duster će se nuditi s pogonskim sklopovima koji su u mogućnosti da sagorevaju dve vrste goriva, kao i s hibridnim jedinica. Pojavile su se najave o tome kako će distributeri krenuti s prijemom porudžbina od maja.

Treća generacija Dacije Dustera je namenjena Evropi i počiva na platformi CMF-B. Debitovala je u novembru prošle godine i konkretan model je već dostupan na nekim tržištima „Starog kontinenta. Takav krosover se prvi put pojavio pod Renaultovim znamenjem u decembru 2023. godine, a početkom ove godine su otkriveni enterijer i detalji o tehnologiji.

Sada je turska divizija Renaulta priredila zasebnu prezentaciju novog Dustera. Podsetimo, fabrika u Turskoj će postati glavna proizvodna lokacija za Renault Duster (model se proizvodi u Rumuniji pod brendom Dacia), a odatle će se isporučivati u druge zemlje.

Posmatran od spolja, novi SUV se razlikuje od krosovera s logotipom Dacije po dizajnu prednjeg dela. Francuski adut ima originalnu rešetku hladnjaka, a umesto uobičajenog grba u obliku dijamanta (takozvani pusioliki objekat), pruža veliki natpis sa imenom brenda. Dužina Reno Dastera je istih 4,34 metra, koja krasi i rumunski krosover. Veličina međuosovinskog rastojanja još nije objavljena, ali je očigledno ista za oba automobila, pa iznosi 2.657 milimetara.

Navedeno je da klirens Renaultovog pulena može da dostigne 217 mm, što je ista cifra kao ona ekvivalentna za novu Daciju Duster sa pogonom na sve točkove, dok je najniža tačka podvozja za verziju s pogonom na prednjoj osovini, na nivou od 209 mm. Renault obećava da će novi krosover nositi točkove s felnama od 17 ili 18 inča (dok su Dacijini od 16 cola).

Unutrašnjost je ista kao kod Dacije, ne računajući amblem na volanu. Skupi nivoi opreme uključuju virtuelnu instrument tablu od 7 inča, multimedijalni sistem sa tabletom od 10,1 inča, bežično punjenje za pametni telefon, kamere sa sveobuhvatnim prikazom zbivanja u neposrednoj okolini „džipa“, prilagodljivi tempomat, automatsko kočenje u neprijatnim situacijama i sisteme za zadržavanje pravca unutar saobraćajne trake.

Uz doplatu su obezbeđena odvojena LED svetla (mogu se pričvrstiti, na primer, na centralni tunel ili na vrata prtljažnika), kuke, držači za gadžete i kutija u koju možete staviti čašu ili flašu.

Turski Renault Duster je podelio stavke opreme sa rumunskim bratom , pa će tako ovaj krosover biti i u ponudi sa trocilindarskim motorom s indeksom 1.0 TCe LPG i 100 KS, a koji radi na benzin i na propan. Moći će se kupiti i kao blagi hibrid. Taj pogonski sklop čini turbobenzinski motor s oznakom 1.2 TCe i 130 konjskih snaga, potpomognut sistemom od 48 volti i starter-generatorom. Samo takav krosovor francuskog Dustera ima pogon na sva četiri točka. Konačno, Renault Duster će biti dostupan i kao hibrid s oznakom E-Tech. Integriše četvorocilindarski motor radne zapremine 1,6 litara i električni motor, sa ukupnom snagom od 140 KS. Blizanački krosoveri nove generacije nisu osmišljeni na način da ponude i dizele.

Porudžbine za novi Renault Duster će u Turskoj biti otvorene u maju, a prodaja počinje u leto ove godine. Tada će krosover početi da se isporučuje na druga tržišta. Ali, u Brazilu i nekim zemljama Latinske Amerike, Duster treće generacije će i dalje morati da sačeka, jer tamo prodaju model brazilske proizvodnje, a krosover druge generacije je upravo ažuriran.

AutoRepublika

(5001)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Skupi nivoi opreme uključuju … kamere sa sveobuhvatnim prikazom zbivanja u neposrednoj okolini „džipa“, prilagodljivi tempomat,“

Dobar ovaj Reno. Samo, koliko li će da košta sa tim bedžom, ako Duster sa značkom Dacije može kod nas da košta i preko 31.000 (ako mu se opciono stave prednji parking senzori i električna parkirna), a da nema gore pomenute elemente opreme.

BB

Biće jeftiniji, jer se ne pravi u EU 😜

MRN

😀😀😀

Predrag

Auto se prodaje od sajma automobila iako ga nije tamo bilo.mene košta 19800€ u srednjem paketu opreme sa motorom 1.0 +plin.očekivana isporuka je u julu!