1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Osveta
AR pijaca klasika: Osveta

AR pijaca klasika: Osveta

213
2
Podelite sa prijateljima:

Sigurno smo svi čuli onu izreku koja kaže, „osveta je najbolja kada se servira hladna“. U automobilskom svetu, postoji dosta primera da je ovaj ili onaj četvorotočkaš, ili pak celokupni brend, nastao samo zato što je neko zaratio sa nekim, a uglavnom se spominje primer Ferrarija i Lamborghinija, kao i Ferrarija i Forda.

Za današnju pijacu smo izabrali još jednu zanimljivu situaciju između Italijana i Amerikanaca nakon koje je nastao model DeTomaso Mangusta.


Model Pantera nam je svima poznat, ali je DeTomaso imao „život“ i pre njega. Firmu je osnovao argentinski industrijalac Alehandro Detomazo u Italiji, i u početku je društvo konstruisalo trkačke automobile na bazi Fordova. To je privuklo pažnju velikog Kerola Šelbija, koji je imao istu strategiju i sa druge strane „bare“, a početkom šezdesetih godina, Jenki uspostavlja saradnju.

Njegov cilj je bio da mu DeTomaso izradi sportski automobil za takmičenje u tadašnjem šampionatu Can-Am. Međutim, dve strane nisu uspele da pronađu zajednički jezik i Šelbi se povukao kada je vozilo gotovo bilo kompletirano. To je naravno razljutilo Alehandra, kome je Jenki ostao dužan dosta novca, pa je odlučio da kompletira vozilo o sopstvenom trošku i ponudi ga u serijskoj proizvodnji.

Novitet je debitovao 1966. godine i dobio je ime Mangusta po italijanskoj reči za životinju mungos. Zašto baš takvo ime? Pa, verovatno zato što je mungos jedina životinja na svetu koja može da usmrti zmiju kobru, a kao što znamo, Šelbi je nazvao svoj model Cobra.

Pokretaće ga Fordov motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara), postavljen u zadnjem delu automobila, a ironično, reč je o istom agregatu koji je pokretao i prvi Mustang Shelby kao i Cobru. Razvijao je 306 konjskih snaga i mogao se pohvaliti ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 5,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Proizvodnja će trajati do 1971. godine, i do tada će 401 primerak Manguste pronaći kupce, od čega je većina završila na američkom tržištu. Jenkijima se dopalo što je za cenu od 11.150 američkih dolara (oko 82.940 „zelembaća“ u modernoj vrednosti novca) bilo moguće dobiti rivala Ferrariju ili Lamborghiniju.

Jasno, tražena cifra za Mangustu je bila samo delić cene po kojoj su se prodavali primerci pomenuta dva apeninska proizvođača. Mangusta nikada neće postati „ubica Cobre“ kako se Alehandro nadao, ali će istovremeno staviti DeTomaso na svetsku mapu, i omogućiti mu da stvori legendarnu Panteru.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1969. godine i nalazio se u gradu Terneskal Vali unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao 36.800 kilometara. U oglasu se navodi da je vozilo pretpelo jednu restuaraciju, ali da je mehanika osvežavana nekoliko puta u međuvremenu. U Mangustu je takođe ugrađen i moderniji klima uređaj, ali osim toga je restauriran u originalno stanje.


Aukcija je donela četrnaest ponuda, a najviša u iznosu od 235 hiljada dolara nije bila dovoljna da ovaj specijalni DeTomaso promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Mangusta je jedina zivotinja koja moze da ubije kobru“ – Genijalno! 🙂
Kada vidim italijanske i americke automobile iz 60-tih, pitam se zasto danas niko ne ume da napravi nesto ovako lepo? Zasto danasnji dizajneri idu na to na nas uplase i sokiraju a ne da uzivamo u lepoti?

Night Rider

Jedan od mojih top 3 u zivotu…..