1. Home
  2. Vesti
  3. Pad prodaje dizel automobila u Nemačkoj i Velikoj Britaniji
Pad prodaje dizel automobila u Nemačkoj i Velikoj Britaniji
0

Pad prodaje dizel automobila u Nemačkoj i Velikoj Britaniji

412
0
Podelite sa prijateljima:

Registracije novih vozila u Nemačkoj su doživele dodatan pad od 3,4% u martu ove godine, kao posledica ubrzanog pada interesovanja kupaca za dizel vozila, a što je posebno došlo do izražaja nakon odluke saveznog suda da gradovi mogu da donose samostalne i pojedinačne odluke o zabrani o zabrani ili ograničavanju upotrebe ovih vozila u gradskim zonama.

Ukupan broj novoregistrovanih automobila je pao na 347.433 primeraka, prema evidenciji Saveznog organa za motorna vozila (Federal Motor Vehicle Authority – KBA).

Ovakav tržišni trend je posebno uticao na prodaju premijum marki, pa je tako prodaja Volvo i Audi vozila doživela drastičan pad od 25% i 13%. Nešto manje uznemirujuća situacija je BMW i Mercedes-Benz automobilima, čiji pad prodaje je jednocifren i iznosi 5,4%.

Neke “narodne” marke su takođe imale veoma loš mesec. Tako je Opel prodao za 24% manje vozila, Renault za 16%, Toyota za 6,9%, Citroen za 5,1%, a Ford za 1,2%.

Bilo je i onih sa rastom prodaje

Negativan trend su pobedila vozila marki Hyundai i nepremijum proizvođača iz Volkswagen grupe.

Prodaja južnokorejske marke je porasla za 11%, a Nissana za 8,4%.

Peugeot je uvećao prodaju za 8,1%, dok su to isto učinili Kia I Fiat, sa rastom od 2,1% i 1,8%.

Među markama koje posluju u sastavu Volkswagen Group, pozitivni rezultati su sledeći: Seat 4,8%; Škoda 3,9%; i VW 1,8%.

Oštar pad prodaje dizel automobila

Prodaja dizel vozila je doživela pad od 25%, čime je udeo na nemačkom tržištu, automobila koji koriste ovu tehnologiju pao na samo 31,4%. Registracije benzinom pogonjenih vozila su porasle za 9%, dajući tako ovoj opciji čak 64% tržišnog učešća.

Određeni proizvođači uveliko traže načine da održe stopu prodaje dizel automobila. Volkswagen nudi zamenu „staro za novo“ dizel modela koji koriste od Evro1 do Evro4 motore. Vlasnici takvih VW vozila u Nemačkoj, mogu taj automobil zameniti za bilo koji novi dizel model Volkswagena ili Audija. Pored navedenog, i BMW i Volkswagen su najavili da će kupcima koju kupe automobil na lizing vratiti novac, ako u krugu od 100 kilometara od njihovog prebivališta zabrane upotrebu dizel vozila.

Mada sudska odluka ne zabranjuje izričito upotrebu dizelaša na ulicama gradova, ona daje dozvolu lokalnim vlastima da zabranu sprovedu  u delo ukoliko smatraju da za tako nečim ima potrebe.

Golf 7

Velika Britanija sledi trend

Sa druge strane, prodaja novih automobila na tržištu Velike Britanije je u martu, pala za 15,7%. Deo pada se svakako odnosi i na činjenicu da je prethodne godine, mart bio mesec visoke prodaje, zbog uvođenja novih poreza, koji su stimulisali mnoge da preduhitre stupanje ovih propisa na snagu. Celokupan pad se može pripisati padu prodaje dizel vozila, dok je porast popularnosti doživeo segment, benzinom pokretanih automobila, ali samo u visini od 0,5%. Alternativno pogonjena vozila nisu zabeležila promenu tempa prodaje.

Iako je mart, dvanaesti uzastopni mesec sa padom prodaje na britanskom tržištu, uz kumulativni godišnji pad od 12,4%, prethodni mesec je ipak četvrti najbolji u istoriji. Na ovom tržištu, prodato je ukupno 562.337 automobila.

Tržišno učešće dizel vozila u martovskoj prodaji iznosi 32,4%, dok je ono, na primer, tokom 2012. godine iznosilo čak 51,3%.

(412)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments