1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Najmoćniji Abarth u istoriji je… Električni krosover
Najmoćniji Abarth u istoriji je… Električni krosover

Najmoćniji Abarth u istoriji je… Električni krosover

300
5
Podelite sa prijateljima:

Čuveni Karlo Abart je imao običaj da kaže da je velika masa najveći neprijatelj visokih performansi. Njegova najčuvenija dela su uglavnom bila zasnovana na malim gradskim četvorotočkašima od strane Fiata, a posebno je bio popularan model 600 ili kako smo ga na Balkanu poznavali pod nadimkom Fića zahvaljujući proizvodnji pod licencom od strane Zastave.

Naturalizovani Italijan, inače poreklom iz Austrije, prodao je svoju firmu Fiatu 1971. godine, a od tada značka Abarth označava sportske modele brenda i visoke performanse su generalno očekivane. Pitamo se samo šta bi pokojni Karlo pomislio kada bi znao da će najmoćniji model sa njegovim imenom biti električni krosover. Verovatno se u okreće u grobu, zar ne?

Novi Fiat 600 je krenuo sa prodajom u mesecu septembru protekle godine i nije na bilo koji način povezan sa istoimenim prethodnikom. Većina kupaca bira poznati 1,2-litarski turbobenzinac, ali za one koji bi da prate moderne trendove, u ponudi je i verzija 600e. Kao što mu ime kaže, reč je o električnom izdanju sa ukupno 156 konjskih snaga i autonomijom od oko 400 kilometara.

Divizija Abarth je odlučila da se fokusira na konfiguraciju na struju i uspela je da poveća snagu na 240 „grla“, a na taj način, ovaj model je postao najmoćniji serijski Abarth ikada namenjen za ulicu. Biće dostupan samo u ružičastoj boji, a tjuner će da napravi tek 1.949 primeraka. Ova brojka nije slučajno izabrana pošto označava godinu osnivanja Abartha, što nam govori da firma ove godine slavi 75 godina postojanja. Pored moćnijeg agregata, ovo specijalno izdanje dodaje i 20-inčne felne, veće kočnice i zadnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Tjuner već sada prima nadužbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima na leto.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Odavno je Karlo dobio nadimak Ringišpil.

Grozdan the Great

karlo ventilator

MRN

Pazi samo da te veštačka inteligencija ne označi smetnjom civilizacijskog napretka 😀

Matori

Nije što je električni, nego što je krosover.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matori
MRN

Šta su ti tačno „skrivili“ krosoveri ?
😊