1. Home
  2. Vesti
  3. Ministarstvo pravde SAD zatvorilo istragu protiv Mercedesa u vezi izduvnih gasova
Ministarstvo pravde SAD zatvorilo istragu protiv Mercedesa u vezi izduvnih gasova
2

Ministarstvo pravde SAD zatvorilo istragu protiv Mercedesa u vezi izduvnih gasova

69
2
Podelite sa prijateljima:

Ministarstvo pravde zaključilo je osmogodišnju istragu Mercedes-Benza u vezi sa emisijom izduvnih gasova dizela bez podizanja optužnice, objavilo je više medija u subotu, skoro četiri godine nakon što je nemački proizvođač automobila postigao nagodbu u vrednosti od 1,5 milijardi dolara kako bi rešio odvojene tužbe da je varao  na testovima u pogledu emisija.

Predstavnici kompanije Mercedes-Benz Group AG potvrdili su Bloombergu da je Ministarstvo pravde okončalo istragu i da nije podiglo optužbe protiv kompanije, što je nemački list Handelsblat prvi izvestio. Nejasno je zašto je Ministarstvo pravde okončalo istragu, navodi Handelsblat, a predstavnici odeljenja nisu odmah odgovorili na Forbesov zahtev za komentar.

Istraga je počela u aprilu 2016. godine, kada je odeljenje zatražilo od Daimlerovog proizvođača vozila Mercedes-Benz „da preispita svoju sertifikaciju i proces prijema u vezi sa emisijom izduvnih gasova“ u SAD – mesecima nakon što je otkriveno da VW vara na testovima emisija, što je skandal kasnije nazvan „Dizelgejt”.

Predstavnici Mercedes-Benza nisu odmah odgovorili na Forbesove zahteve za komentar.

Istraga je proizašla iz grupne tužbe u kojoj se navodi da su neka vozila ovog proizvođača prekršila standarde emisija, navodi Bloomberg. Mercedes-Benz je rekao da je „pristao da u potpunosti sarađuje“ u istrazi i navodno je rekao da su tvrdnje u tužbi „neosnovane“. Daimler i Mercedes-Benz postigli su nagodbu od 1,5 milijardi dolara u septembru 2020. sa regulatorima – DOJ-om, Agencijom za zaštitu životne sredine i Odborom za vazdušne resurse Kalifornije – kako bi rešili optužbe za lažiranje emisija, što je navodno prekršilo Zakon o čistom vazduhu i zakon savezne države Kalifornije.

Nagodba je proizašla iz odvojenih građanskih tužbi Kalifornijskog odbora za vazdušne resurse i SAD. U tužbama se navodi da je Daimler proizveo, uvezao i prodao više od 250.000 dizel kombija i automobila od 2009. do 2016. koji su sadržavali neotkrivene pomoćne uređaje za kontrolu emisija i uređaje za poništavanje, što je dovelo do toga da vozila proizvode usaglašene emisije kada se testiraju, ali rade drugačije i povećavaju emisije azotnih oksida kada se voze, prema presudi. Uređaj za poništavanje je svaki uređaj koji „zaobilazi, poništava ili čini neoperativnim potrebni element sistema kontrole emisije izduvnih gasova vozila“, prema EPA.

Nagodba je uključivala građanske kazne, program povlačenja i popravke širom zemlje. Odobrio ga je savezni sudija proteklog marta.

Apropo istraga u SAD, dodaćemo i to da je u petak Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima objavila da istražuje Teslino povlačenje više od 2 miliona automobila koji su uključivali sistem autopilota. Proizvođač električnih vozila je opozvao automobile u decembru kako bi popravio kvar u sistemu autopilota. Da napomenemo to da Teslin autopilot nije pravi autopilot.

AutoRepublika

(69)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Platiš 1,5 milijardi dolara i nevin si. Mir, mir, mir, niko nije kriv.

Tamo Daleko

February 9, 2023 Mercedes-Benz faces over 300,000 UK claims over diesel emissions Reuters: Mercedes-Benz faces more than 300,000 claims at London’s High Court from the owners of diesel vehicles that were allegedly equipped with “defeat devices” to cheat emissions tests. The German carmaker is said to have misled customers about certain diesel vehicles’ compliance with nitrogen oxide (NOx) emissions standards. Mercedes-Benz denies that any defeat devices, which can change vehicles’ emissions levels, were installed in its vehicles. 7 February 2022 Luxury automaker Mercedes-Benz has been fined KRW 20.2 billion (€14.9 billion) by the Korea Fair Trade Commission (KFTC), the South… Pročitaj više »