1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lincoln Aviator prošao kroz prvo osveženje
Lincoln Aviator prošao kroz prvo osveženje
3

Lincoln Aviator prošao kroz prvo osveženje

106
3
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko nedelju dana od kada je Ford predstavio osveženu generaciju krosovera Explorera, što je takođe označilo da je samo pitanje dana kada će i njegov blizanac Lincoln Aviator dobiti isti tretman. To se desilo tokom jučerašnjeg dana i iako na prvi pogled ne izgleda kao da se mnogo promenio, američki proizvođač vozila nas ubeđuje da dobitnu formulu ne bi trebalo menjati.

Doduše, daleko od toga da je Aviator neki prodajni hit i protekle godine je isporučen tek 15.551 primerak, ali je dobio odlične ocene medija i često je stavljan u isti koš s nemačkom i japanskom konkurencijom (što se uglavnom ne može reći za Lincoln).


I šta je onda novo za 2025. godinu? Dizajnerske promene su minimalne i uglavnom se odnose na nešto veću masku hladnjaka i proširene farove koji se sada prostiru na širem prostoru. Neki će reći da takve sitne promene daju Aviatoru agresivniji stil, ali šanse su velike da većina neće ni primeniti razliku.

Najluksuzniji paket opreme Black Label se može dobiti sa dva nove boje (zelenom i platom), a sve konfiguracije sada pružaju i paket nazvan Jet gde su svi hromirani detalji (felne, maska hladnjaka, značke, itd.) u crnoj boji. Black Label je takođe dostupan i sa novim 22-inčnim felnama.


Tim Lincolna je obratio mnogo više pažnje na enterijer i Aviator sada stiže sa velikim 13,2-inčnim monitorom. Takozvani Digital Experience, preko koje vozač i putnici mogu da daju komande umesto dosadašnjeg sistema isporučenog od strane Googlea, je takođe standardan i na ovom krosoveru nakon što je originalno predstavljen na Exploreru.

Firma eventualno planira da ponudi takvu opremu na svim svojim modelima. Slično kao i svi drugi premijum četvorotočkaši, i Aviator stiže napucan opremom i manje-više, nudi sve što se poželeti može u današnja vremena.

S mehaničke strane, jedina opcija je ponovo 3,0-litarski turbobenzinac sa 400 „konja“, snaga se prenosi na zadnje ili sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača. Kupci su u prošlosti mogli da biraju i plug-in hibrid, ali je Ford ranije najavio da će takvo izdanje Aviatora i Explorera „odmarati“ za 2025. godinu pre nego što ponovo postane deo ponude godinu dana kasnije.


I za kraj ćemo spomenuti da je i ovaj krosover naravno značajno dobio na ceni. Bazno izdanje košta 59.890 američkih dolara, što je za 5.155 „zelembaća“ više nego godinu dana ranije, a izdanje Black Label je žrtva rasta cene od čak 7.770 najmanjih zelenih novčanica i sada košta 88.390 dolara.

Lincoln nam daje ono čuveno objašnjenje koje zvuči kao „eliminisali smo lošije prodavane konfiguracije i ostavili smo samo one popularne, pa cena zapravo i nije mnogo drugačija“. Ipak, ne možemo a da ne primetimo da rivali kao što su Cadillac XT6, Acura MDX i Infiniti QX60 imaju početnu cenu manju od 52 hiljade dolara, pa Aviator vidi Genesis GV80 i Audi Q7 kao najbližu konkurenciju.

AutoRepublika

(106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

da ali u odnosu na cadillac i japansku konkurenciju ima oko 100hp više snage i u startu dolazi sa bogatijim paketom opreme i ima veće međuosovinsko rastojanje, ostali imaju daleko slabije motore i jeftine bazne pakete i zato su prodavaniji
što se tiče snage jedino mu genesis parira
audi iz 2015 nije vredno ni komentarisati
bolje da ste napisali x7 koji je preko 83$ ili gls-87$ kao „blisku konkurenciju“

Matija

Modele Kadilaka mogu da prepoznam, cak iz daleka. Koji je ovo auto, ne bih imao pojma da ne pise u naslovu. Linkoln bi morao da se potrudi da stvori svoj novi lik, baziran na sopstvenoj tradiciji.

MRN

Ne dopada mi se ovaj enterijer …