1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nio ET5 debitovao i najavio ozbiljan haos na svetskom tržištu automobila
Nio ET5 debitovao i najavio ozbiljan haos na svetskom tržištu automobila
4

Nio ET5 debitovao i najavio ozbiljan haos na svetskom tržištu automobila

1.81K
4
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija Nio samouvereno pušta korenje u globalnoj automobilskoj industiji, iliti što bi komentatori teniskih mečeva rekli, momentum je prešao na stranu ovog azijskog entiteta, jer je Nio tokom 2020. godine isporučio ukupno 44 hiljada vozila, dok je u prvih jedanaest meseci tekuće godine, do kupaca već stigla 81 hiljada četvorotočkaša ove marke! I sve to uprkos činjenici da se gama trenutno sastoji samo od velikih i skupocenih modela s povišenom pozicijom sedenja.

E, sad, ko prati zbivanja, setiće se da smo na samom početku januara pisali o predstavljanju velikog sedana zvanog Nio ET7, dok sada možemo da najavimo i početak prodaje lepotana, a koji je zakazan za mart pred nama. Sada paleti Nija stiže pojačanje, pa je svetu predstavljen manji sedan koji će se zvati Nio ET5.

Inostrani automobilski mediji su preneli da je ovaj sedan smišljen da bi se nadmetao s Teslinim Modelom 3, iako je Nio ET5 vidno gabaritniji, pa je dug 4.790 mm (za 96 mm duži od američkog modela), širok 1.960 mm (za 110 mm širi) i visok 1.499 mm (za 56 mm viši od Modela 3). Međuosovinski razmak je nešto manje superioran od Teslinog (2.888 mm spram 2.875 mm).

U tehnološkom smislu, kao i u pogledu aplicirane elektronike, model ET5 skoro u potpunosti reprizira ono što nudi više prestižan sedan ET7, pa tako oba četvorotočkaša leže na platformi NT2.0 i dele među sobom skoro sve komponente.

Karoserija novajlije je izrađena od čelika visoke čvrstoći i aluminijuma, s torzionom krutošću na impresivnom nivou od 34.000 Nm po stepenu. Razvojni tim kineskog modela nazvanog Nio ET5 tvrdi da vozilo zadovoljava sve aktuelne zahteve koje su postavile organizacije Euro NCAP i NHTSA, uključujući i test prevrtanja.

Limuzina poseduje vrata bez okvira za stakla, dok je koeficijent otpora vazduhu izvanredan za današnje standarde i iznosi Cd  0,24. Dostupne su felne promera 19 ili 20 cola.

Glavna tehnička razlika između modela ET5 i malo starijeg ET7 se ogleda u implementaciji sistema vešanja zasnovanog na oprugama, umesto rešenja sa vazdušnim amortizerima. Do ovog trenutka su predstavljene jedino verzije s pogonom na sva četiri kraja karoserije, pri čemu elektromotor pričvršćen na prednju osovinu nudi 204 konjskih snaga, dok onaj iza vozača isporučuje 286 „grla“.

Najveća dostupna snaga dueta motora iznosi 490 konjskih snaga uz 700 Nm obrtnog momenta, što omogućuje sprint do stotke za 4,3 sekundi. Sedan poseduje moćne kočnice s četvoroklipnim mehanizmom na prednjoj osovini, uz zaustavni put sa 1oo km/h za samo 33,9 metara.

Od početka ponude je kupcima stavljeno na raspolaganje da izaberu jedan od tri dostupna baterijska pakovanja. Osnovna varijanta ima naziv Standard Range (standardni domet) i ona nudi pakovanje kapaciteta 75 kWh. S takvim baterijama, limuzina može da krstari možda i duže od 550 kilometara (doduše po pravilima ciklusa NEDC).

Modifikacija Long Range nosi baterije kapaciteta 100 kilovat sati, što bi bilo dovoljno za nekih 700 kilometara autonomije, što je u realnosti mnogo manje, možda oko nekih 500 kilometara (WLTP). Takođe, tu je i alternativa Ultralong Range. Takva limuzina poseduje bateriju nove generacije od 150 kW/h, a takav traje za oko 40% duže od onog sa stepenice ispod u paleti. Čak ni Tesla nema takav domet u ovom trenutku.

Ipak, Kinezi su obećali da će organizovati početak ovakvih baterija tek krajem naredne godine. Pride, važno je podsetiti da Nio neguje koncept zamene, a ne dopune baterija. O ovome smo puno puta pisali na portalu, pa predlažemo da se poigrate opcijom pretraga na AutoRepublici.

Autopilot kineske marke je obeležen akronimom NAD (Nio Autonomous Driving), i on je takođe nasleđen od poželjnije, pre godinu dana predstavljene limuzine, a uključuje dva podsistema sa sopstvenim imenima.

Aquila predstavlja kompleks opažajnih organa, kojih ima ukupno 33 po obodima vozila. Od te brojke, jedanaest se odnosi na kamere, dvanaest njih na ultrazvučne radara, dok je i pet milimetarskih radara, dva prijemnika GPS, kao i odašiljač V2X za komunikaciju s putnom infrastrukturom. Dodatno, dostupan je i onlajn sistem ADMS, jedan čeoni lidar montiran iznad vetrobranskog stakla.

Za potrebe obrade podataka je instaliran računar Adam, a on računa na četiri procesora poznatih pod imenom Nvidia Orion. Ukupne performanse ove „mašinerije“ se mere sa 1.016 topova (što je oznaka za broj triliona operacija koje mogu biti izvedene u jednoj sekundi).

Autopilot NAD će, prema preliminarnim informacijama biti u stanju da pruži sve ono što se zahteva od sistema trećeg nivoa autonomije, već od početka komercijalne upotrebe. Pride, sva vozila će imati ugrađeni željeni hardver, ali će on moći biti eksploatisan jedino na temelju mesečne pretplate od 107 američkih dolara mesečno.

Ko se ovoga dosetio, ili će biti streljan za prevaru, ili će dobiti Nobelovu nagradu za ekonomiju (tačnije ekonomiju prevare). Kupite automobil, a onda da biste mogli da ga koristite, odnosno kao da nije vaš, plaćate onoliki iznos koliki je njegov trošak amortizacije, pod pretpostavkom da vozilo ostane u upotrebi dvadesetak godina. Bez dileme se sprema bezobzirna prevara kupaca, od strane cele industrije, a ne samo marke Nio.

Samo je jedan nivo opreme ponuđen. On uključuje panoramski krovni otvor i presvlake sedišta izrađene od materijala podložnog reciklaži. Ispred vozača se nalazi displej koji po dijagonali meri 10,2 inča, dok je ekran multimedijalnog sistema izveden u tehnologiji AMOLED i nudi 12,8 cola po dijagonali. Iznad njega je instaliran animirani „Pokemon“, koji bi trebalo da peminijaturni prekidač na centralnom tunelu odgovoran je za promenu načina prenosa.rsonifikuje glasovnu ispomoć.

Umesto projekcionog ekrana (sistema HUD), ponuđene su čarobne naočare, odnosno one koje su deo paketa proširene stvarnosti i koje su razvijene u saradnji s kompanijom Nreal. Ventilacioni otvori su prerušeni, nalik onome što „fura“ Tesla, a minijaturni prekidač na centralnom tunelu je odgovoran za promenu načina prenosa.

Početak prodaje modela Nio ET5 je zakazan za septembar 2022. godine, ali je cena već objavljena. Početna cifra za verziju Standard Range je na nivou od 51 hiljade američkih dolara, dok se za Long Range traži deset hiljada dolara više. Znajte da je Teslin Model 3 u Kini pristupačniji i nudi se u rasponu od 40 do 53 hiljada zelembaća.

Ali Nio nudi da se ET5 kuipi i bez baterije za istih 40 hiljada dolara, u kom slučaju se najam baterije od 75 kilovat sati plaća 154 dolara po mesecu, dok bi najam baterije od 100 kilovat sati stajao 232 američka dolara po mesecu. U tom slučaju se može menjati tarifni plan za baterije u bilo kom trenutku. Ako znamo da je cena baterije, doduše pre par godina, bila na nivou od polovine cene koštanja elektromobila, onda nije jasno za šta tačno Nio traži 40 hiljada dolara na ime (pola) vozila. Ovde matematika pokazuje da proizvođač zaradi enormni procenat već kroz prodaju vozila, pa prihodi od izdavanja baterija i kasnijeg korišćenja dodatne opreme, bivaju čist ekstra profit nastao na temelju zloupotrebe oligopola u proizvodnji automobila.

Kako bilo, Kinezi su sila u svakom smislu, pa tako planiraju da do kraja 2022. godine, poseduju oko 1.300 stanica za brzu zamenu baterija na tlu matične zemlje, kao i šest hiljada stanica za dopunu i više od deset hiljada pojedinačnih terminala za dopunu baterija.

Za sada je ova azijska marka predstavljena jedino na norveškom tržištu, ali od sledeće godine kreće i s prodajom u Nemačkoj, Holandiji, Švedskoj i Danskoj, dok bi do 2025. godine, brend Nio trebalo da bude redovan prizor u 25 zemalja širom planete.

Ako je nešto ovde na radost ljubitelja automobila, to je da nemačka dominacija počinje da bledi…

AutoRepublika

(1811)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Sve sve, al sedan?

moron

Ima on i lepu visinu za jedan sedan:

“ dug 4.790 mm (za 96 mm duži od američkog modela), širok 1.960 mm (za 110 mm širi) i visok 1.499 mm (za 56 mm viši od Modela 3). Međuosovinski razmak je nešto manje superioran od Teslinog (2.888 mm spram 2.875 mm).“

BB

I cijenu… Sve sam go premium do premiuma…

Bungi

Niko te ne tjera na ovu „prevaru“. Ako ti se sviđaju uslovi kupovine izvoli, ako ne, hvala i ‘đenja.