1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nakon kupea debitovao i kabriolet Mercedes-Benz CLE
Nakon kupea debitovao i kabriolet Mercedes-Benz CLE
0

Nakon kupea debitovao i kabriolet Mercedes-Benz CLE

187
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz je prošle godine obelodanio kupe CLE, konstruisan s ciljem zameni dva modela odjednom, i to C i E Klasu sa dvoja vrata, a koji zauzimaju srednju poziciju u katalogu švapskog proizvođača. U isto vreme najavljen je i kabriolet, ali je njegova premijera upriličena tek sada, s priličnim zakašnjenjem u odnosu na naša očekivanja.

Novajlija je, uostalo kao i kupe, zasnovan na prethodnoj C Klasi sa dvoja vrata, iako je obim promena zaista poveliki. Novi kabriolet CLE je porastao u odnosu na svog formalnog prethodnika, pa mu je tako dužina na nivou od 4.850 milimetara, širina je 1.861 mm, dok je visina 1.424 mm.

Čak je i međuosovinsko rastojanje poraslo za 25 milimetara, na ukupnih 2.865 mm. U kabini je dodatnih 72 mm dužine za kolena putnika koje je Bog smestio na zadnju klupu, a takođe je viška i 19 mm po širini, i to u nivou ramena i laktova.

Kabriolet udi rasklopivi meki krov, čiji proces transformacije „Sezame otvori se“ traje dvadeset sekundi i može se sproveti pri brzinama kretanja vozila do 60 km/h. Višeslojni krov obezbeđuje udobno korišćenje vozila tokom cele godine, zbog obezbeđene zaštite od visokog nivoa buke i dobre toplotne izolacije.

Kupcima su na raspolaganje stavljene tri boje krova – crna, crvena i siva. Zapremina prtljažnika je na nivou od 385 litara, onda kada je krov podignut, odnosno 295 litara sa oborenim krovom, a naslon zadnje sofe se preklapa u odnosu 60:40.

Već od uvodnog kabrioleta s indeksom CLE, suočavamo se s opremom koja uključuje čuvene sisteme Aircap i Airscarf. Prvi se sastoji od dva električna uvlačiva otvora za ispumpavanje vazduha (na okviru vetrobranskog stakla i iza sedišta u drugom redu), koji su konstruisani da smanje turbulencije u strujanju vazduha i usmere ga preko glava putnika.

Pa potom da navedemo da je Mercedesov „vazdušni šal“ (Arscarf) vazdušni kanal na naslonima za glavu prednjih sedišta, a koji doprema topao vazduh do ramena i vratove vozača i putnika. Ekran multimedijalnog sistema MBUX-a najnovije generacije sa dijagonalom od 11,9 inča se može električno zakriviti od 15 do 40 stepeni kako bi se izbegao nepoželjan odsjaj, koji nastaje onda kada je krov otvoren.

Oprema takođe uključuje instrumentacioni ekran dijagonale od 12,3 inča i napredno konturno, ambijentalno osvetljenje, koje je dostupno i u zadnjem redu sedišta. Opciona presvlaka sedišta od prave kože ima poseban premaz koji sprečava pregrevanje, u situacijama kada je vozilo izloženo jakom Suncu.

Postoji ukupno pet rešenja boja enterijera koje možete izabrati. Listu opcija upotpunjuje Burmesterov muzički sistem sa sedamnaest zvučnika, od kojih su četiri smeštena u naslonima za glavu prednjih sedišta.

Na početku prodaje će biti ponuđene četiri modifikacije kabrioleta. Najmanji CLE 200 d (197 KS i 440 Nm) opremljen je dvolitarskim turbodizelom i pogonom na zadnje točkove. Verzije CLE 200 (204 KS, 320 Nm) i CLE 300 (258 konjskih snaga i 400 Nm) pokreće dvolitarski turbobenzinski četvorocilindraš.

Za alternativu s indeksom „200“ možete izabrati vrstu pogona (pogon na zadnje ili na sve točkove), ali 300-tka podrazumevano pruža isključivo pogon na sva četiri kraja karoserije.

Sistem prenosa pogonske sile do točkova, koji je Mercedes krstio kao 4Matic, je takođe dostupan u top verziji CLE 450 sa linijskim turbobenzincem sa šest cilindara i tri litre zapremine (381 konjska snaga i najviših 500 Nm obrtnog momenta), i koji može da obezbedi tipski sprint do „stotke“ za 4,7 sekundi.

Kabriolet još nema još snažnije verzije, iako se kupe već može naručiti u pakovanju AMG. Svi otvoreni CLE-i su opremljeni devetostepenim automatskim menjačem komercijalne oznake 9G-Tronic sa ugrađenim sistemom anlaser-alternator od 48 volti, a koji dodaje 23 KS u prvim sekundama ubrzanja. Takođe dodaje i 205 Nm obrtnog momenta.

Početak prodaje nemačkog lepotana bez čvrstog krova je zakazan za april, onda kada pričamo o tržištu Evrope, dok cene u Nemačkoj kreću od 66,4 hiljada evra za verziju CLE 200, dok najpotentniji CLE 450 košta od 88.360 evra pa naviše.

AutoRepublika

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments