1. Home
  2. Prezentacije
  3. Portfolio: Britanski proizvođači automobila
Portfolio: Britanski proizvođači automobila
0

Portfolio: Britanski proizvođači automobila

8.73K
0
Podelite sa prijateljima:

Britanska automobilska industrija spada među najstarije i najrazvijenije na svetu. Trenutno na Ostrvu postoji više od 40 kompanija koje se bave proizvodnjom automobila!

Procene kažu da je tokom istorije Velika Britanija bila dom za više od 500 automobilskih proizvođača. Pored toga, u ovoj zemlji nalaze se fabrike brojnih drugih marki, a verovatno najupečatljiviji je uticaj Forda na Britance. Naime, ova marka se tamo praktično smatra domaćom, a Ford Fiesta je godinama unazad ubedljivo najprodavaniji automobil u Britaniji.

AC Cars (od 1901. godine)

AC je jedan od najstarijih britanskih proizvođača sa bogatom istorijom. Poznati su po tome što su svojevremeno sarađivali kao dizajn studio sa Fordom te su imali i sopstvenu varijantu čuvenog modela Cobra. Sredinom osamdesetih godina prošlog veka upadaju u finansijske probleme, a normalan rad ova marka nastavila je početkom trećeg milenijuma. Najsvežiji model je AC 378 Zagato koji pokreće 6,2-litarski V8 agregat iz Chevroleta Camaro.

AC 378 Zagato

Arash Motor Company (od 2006. godine)

Ova kompanija vodi poreklo od Farbound Limited koji je nastao 1999. godine. Bave se proizvodnjom sportskih automobila, a poslednji model koji su najavili jeste Arash AF8. Ovaj automobil predstavljen je 2014. godine, ali nema podataka da li je do sada proizveden i u serijskoj varijanti.

Arash AF8

Ariel Motor Company (od 2001. godine)

Ova kompanija može ispratiti svoje korene sve do početka devedesetih, no zvanično postoje od 2001. godine. Bave se proizvodnjom sportskih automobila, ali i motocikala. Na godišnjem nivou naprave oko stotinu vozila. Najpoznatiji model je svakako Ariel Atom. Ovaj model pokreće agregat iz Honde Civic Type R. Uz malu masu od oko 500 kilograma (u zavisnosti od odabrane opreme), Atom je vrhunska performantna mašina. Svojevremeno je Atom držao i rekord staze u čuvenom Top Gearu.

Ariel Atom

Aston Martin (od 1913. godine)

Aston Martin nastao je 1913. godine u Londonu, a osnivači su Lionel Martin i Robert Bamford. Najpoznatiji su po proizvodnji grand tourer modela, a ova marka postala je i zaštitini znak filmske franšize o tajnom agentu Džejmsu Bondu. U Britaniji se Aston Martin smatra domaćom automobilskom ikonom. Interesantna je povezanost ove marke sa britanskim RAF-om, s obzirom na to da je sedište kompanije na nekadašnjem vojnom aerodromu. Upravo iz ovog razloga, kao omaž vojnim pilotima, Aston Martin je jedan od svojih skorijih modela nazvao Vulcan – po bombarderu Avro Vulcan.

Aston Martin Vulcan

Bentley (od 1919. godine)

Još jedna britanska automobilska ikona i sinonim za luksuz u svetu četvorotočkaša. Već 1931. godine Bentley dolazi pod okrilje Rolls-Roycea, pod čijom će upravom ostati narednih 39 godina. Nakon manje-više neuspešnog perioda od 1970. do 1998. godine Bentley stiže u ruke Volkswagen grupacije, od kada počinje renesansa ovog brenda. Danas, ova kompanija proizvodi oko 10.000 automobila na godišnjem nivou, ali se očekuje da ovaj broj značajno poveća usled velike potražnje za prvim SUV modelom ove kuće – Bentaygom.

Bentley Continental GT

Briggs Automotive Company – BAC (od 2009. godine)

BAC su osnovali braća Brigs, Ijan i Nil, sa ciljom proizvodnje sportskih automobila. Prvi model ove marke – Mono, pojavio se 2011. godine. U pitanju je performantni model koji pokreće Fordov 2,3-litarski agregat sa četiri redno postavljena cilindra. Uz masu od svega 540 kilograma, Mono ubrzava do „stotke“ za svega 2,8 sekundi.

BAC Mono

Bristol Cars (od 1945. godine)

Bristol Cars nastao je pre 73 godine u Bristolu. Danas imaju samo jedan prodajni salon, u Londonu, ali kako sami kažu uspevaju da zadrže svoje lojalne mušterije. Poslednji model ove marke nosi naziv Bullet i predstavljen je 2016. godine na manifestaciji Goodwood Festival of Speed.

Bristol Bullet

Bowlerr Offroad (od 1985. godine)

Kako samo ime kaže u pitanju je brend posvećen razvijanju terenskih vozila. Naravno, ne razvijaju sami kompletan automobil već polaze od gotovih proizvoda Land Rovera. Najpoznatije vozilo ove kuće svakako je Bowler Wildcat, koji je svojevremeno uzeo učešće i na čuvenom Dakar reliju.

Bowler Wildcat

Caparo (od 2006. godine)

Caparo Vehicle Technologies formirala je nekolicina inženjera koja je prethodno radila na razvoju McLarena F1. Jedini model ove marke je Caparo T1, sportski automobil inspirisan dizajnom bolida Formule 1. Pokreće ga atmosferski 3,5-litarski V8 agregat koji razvija 583 konjske snage. Prema aktuelnim podacima, prodato je 25 primeraka ovog modela.

Caparo T1

Caterham (od 1973. godine)

Specifičnost britanske automobilske industrije jeste veliki broj malih proizvođača, pogotovo onih orijentisanih na sportske automobile. Najpopularniji model ove marke je Caterham 7, koji je na tržištu od 1973. godine i zasnovan je na čuvenom Lotusu 7.

Caterham 7 iz 2015. godine

David Brown (od 2013. godine)

David Brown je marka koja se bavi proizvodnjom retro automobila. Prvi i najpoznatiji model je Speedback GT koji evocira uspomene na šezdesete godine. Pokreće ga Jaguarov 5,0-litarski V8 motor koji razvija 517 konjskih snaga. Sedište ove kompanije je u Silverstonu.

Speedback GT

Ginetta Cars (od 1958. godine)

Ginetta je proizvođač trakčkih i sportskih automobila sa sedištem u Lidsu. Poslednji model ove marke je Ginetta G60, koji je koristio Fordov 3,7-litarski V6 motor.

Ginetta G60

Grinall Specialist Cars (od 1991. godine)

Mada korene vuku još od 1970-ih, Grinall uzima za početak postojanja 1991. godinu. U pitanju je još jedan proizvođač sportskih automobila, ali i performantnih trotočkaša. Najpoznatiji model je Scorpion 3.

Grinall Scorpio 3

Jaguar (od 1933. godine)

Definitivno jedna od najpoznatijih britanskih marki. Tokom istorije, Jaguar je menjao nekoliko vlasnika, da bi od 2008. godine zajedno sa Land Roverom došao u ruke indijske Tate. Otada počinje novi uspon ovog britanskog brenda. Čineći sa Land Roverom jednu celinu, Jaguar je postao jedan od lidera u premijum segmentu na globalnom nivou.

Jaguar XJ

JBA Motors (od 1982. godine)

JBA Motors je kompanija iz Norviča koja proizvodi retro automobile. Do sada su proizveli tri modela, a „najsvežiji“ je iz 1985. godine. U pitanju je brend koji se bavi i proizvodnjom opreme za automobile.

JBA Falcon TSR

JZR Trikes (od 1990. godine)

Kako samo ime kaže, u pitanju je kompanija koja proizvodi tricikle. Šasiju zasnivaju na Morganovim starim modelima, dok agregati stižu iz motocikala. Do sada su koristili motore Honde, Moto Guzzija ali i Harley-Davidsona.

Keating Supercars (od 2006. godine)

Keating je još jedan britanski mali proizvođač sportskih automobila. Mada su u prethodnih 12 godina predstavili nekoliko modela, još uvek nema podataka šta su i koliko proizveli u serijskom obimu, odnosno da li su uopšte došli do serijske proizvodnje. Sedište kompanije je u Mančesteru.

Keating Berus

Land Rover (od 1948. godine)

Sinonim za terenska vozila, Land Rover je tokom istorije promenio nekoliko vlasnika, a među najpoznatijim su BMW i Ford, da bi 2008. godine došao u ruke indijske Tate. Otada, Land Rover funkcioniše kao deo JLR grupacije i proživljava novo „zlatno doba“. Zbog terenskih vozila, Land Rover je dugo snabdevao britansku, ali i druge armije NATO-a. Danas, Land Rover prolazi velike promene pre svega kroz pripremu za elektrifikaciju cele game.

Land Rover Discovery

Lister Cars (od 1953. godine)

Lister je dva puta doživljavao propast – 1959. i 2006. godine. Ponovo prave automobile od 2013. godine. U pitanju je proizvođač retro sportskih automobila. Ove godine Lister je najavio novi model koji bi trebalo da raskrsti sa „retro“ naličjem ove kompanije. Novi model nosi naziv Lister Thunder i zasnovan je na Jaguaru F-Type.

Lister Thunder

London EV Company (od 2013. godine)

Ovaj proizvođač nastao je pre svega pet godina, kada je kineski Geely kupio propalog proizvođača londonskih taksija. Danas London EV Company proizvodi električne taksije, ne samo za Veliku Britaniju već i za dobar deo Komonvelta.

LEVC taxi

Lotus (od 1951. godine)

Osnivač ove kompanije je Kolin Čepmen, a sedište se nalazi u Hetelu u Velikoj Britaniji. Lotus ima dugu i bogatu istoriju, a njegova filozofija je oduvek bila automobili sa fantastičnom voznom dinamikom, malim dimenzijama i još manjom masom. Pored toga, Lotus se dokazao i u auto-moto sportu, s obzirom da su učestvovali i u Formuli 1. Od prošle godine, i ova marka došla je pod plašt kineskog Geelyja koji je najavio velike investicije u Lotus.

Lotus Evora

Marlin (od 1979. godine)

Marlin je još jedan u nizu malih proizvođača sportskih automobila sa akcentom na retro modele. Britanija je ozbiljno tržište za ovakva vozila, te ne čudi i veliki broj malih proizvođača. Najsvežiji retro model Marlina je Sportster koji koristi redni šestocilindarski agregat iz BMW E36.

Marlin Sportster

McLaren (od 2005. godine)

Iako zvanično McLaren postoji  sa prekidima od 1969. godine, sama kompanija računa da serijske automobile proizvode od 2005. godine. U pitanju je proizvođač sportskih automobila koji u poslednju deceniju proživljava pravu renesansu. McLaren se brzo penje na lestvici performantnih modela, a kako i ne bi kada se pogleda da u svom bogatom portfoliju imaju modele poput F1, P1, 720S itd…

McLaren F1

Mills Extreme Vehicles (od 2003. godine)

Sam naziv dovoljno govori. U pitanju je proizvođač koji se bavi raznim, pomalo ekstremnim vozilima. Takođe, u pitanju je veoma aktivna kompanija, koja je u prethodnih 15 godina ponudila tržištu više od 20 modela.

MEV Atomic

MG Motor (od 2006. godine)

MG Motor naslednik je čuvenog brenda MG koji je nažalost, kao i brojni drugi automobilski brendovi iz Velike Britanije, u potpunosti propao. Nakon bankrota, veći deo intelektualne svojine otkupio je kineski SAIC, te je danas MG Motor najveći uvoznik kineskih vozila u Veliku Britaniju. Pored toga, razvijaju i svoje modele, kao što je SUV MG GS.

MG GS

Mini (od 1969. godine)

Mini je čuveni proizvođač malih, gradskih automobila. Marka je nastala 1969. godine, dok je model Mini bio u opticaju još 1959. godine. Ova kompanija promenila je nekoliko vlasnika, da bi se na kraju 2000. godine „skrasila“ kao deo BMW grupe. Otada Mini se nametnuo kao lider među premijum modelima malih gradskih automobila. Pod rukovodstvom BMW-a, Mini se takmičio i u reliju, a posebno su veliki uspesi ostvareni na Dakaru.

Mini
Mini Hatch

Morgan Motor Company (od 1908. godine)

Morgan važi za jednog od najstarijih britanskih i svetskih proizvođača automobila. Danas se sedište kompanije nalazi u Marvel Linku, i broji 170 zaposlenih. Morgan je ostao dostojan razvijanju retro modela, i danas važi za najpopularnijeg proizvođača ovakvih vozila. Poslednji automobil je Morgan Aero 50 koji je premijerno prikazan ove godine na Salonu automobila u Ženevi.

Morgan Aero GT

Noble Automotive (od 1999. godine)

Noble se bavi proizvodnjom sportskih automobila. Kompanija je do sada predstavila nekoliko sportskih modela, ali još uvek nije uspela da se probije van angloameričkog prostora. Najpoznatiji model je M600, superautomobil koji je koristio Volvoov V8 agregat i transmisiju koju je izradila Yamaha.

Noble M600

Radical Sportcars (od 1997. godine)

Ako Britanci imaju nečega na pretek, onda je to malih proizvođača sportskih automobila. Radical su osnovali Mik Hajd i Fil Abot sa ciljem da proizvode automobile namenjen upotrebi na trkačkoj stazi, a da isti budu legalni i za javne puteve. Do danas, filozofija Radicala nije se značajno promenila. Model SR8 dugo je držao rekord Nirburgringa za serijske automobile, od avgusta 2009. do septembra 2017. godine kada je taj rekord oborio Porsche 911 GT2 RS.

Radical SR8

Rolls-Royce (od 1906. godine)

Ime koje zrači luksuzom, Rolls-Royce, kao i većina drugih velikih britanskih marki, na kraju je završio u rukama stranaca. Od 1998. godine je u svojini BMW grupe. Nakon što su Bavarci preuzeli u potpunosti rukovođenje ovom markom, postavljen je novi plan poslovanja, koji je imao akcenat na jači nastup na kineskom tržištu. Ovakav pristup dao je veoma brzo pozitivne rezultate. U 2017. godini Rolls-Royce je prodao 3.362 automobila.

Rolls-Royce Phantom

Triking (od 1978. godine)

Triking se bavi proizvodnjom tricikala koji evociraju uspomene na čuvene Morganove trotočkaše iz tridesetih godina dvadesetog veka. Ova kompanija koristi agregate moto proizvođača – Moto Guzzi. Interesantno je da je Triking propao 2006. godine, ali se 2009. godine ponovo vratio na tržište.

Triking Cyclecar

TVR (od 1946. godine)

Kompanija TVR je proizvođač sportskih automobila sa dugom istorijom. Nakon nekoliko veoma burnih decenija, od kraja osamdesetih do početka aktuelne decenije, TVR je promenio više vlasnika, i isto toliko puta bankrotirao. Novi vlasnici uspeli su da stabilizuju kompaniju i da najave nove modele, od kojih bi prvi trebalo da se pojavi naredne godine.

TVR Tuscan

Ultima Sports (od 1992. godine)

Ultima Sports bavi se proizvodnjom sportskih automobila. Trenutno u ponudi imaju model Evolution koji dolazi u dve karoserijske izvedbe: kupe i kabriolet. Interesantno je da je automobil ove kompanije, GTR720, postavio apsolutni rekord staze Top Geara sa vremenom od 1 minuta i 12,8 sekundi. Isti model je oborio i taj rekord, ali koristeći slick gume.

Ultima GTR720

Vauxhall (od 1857. godine)

Vauhxall je nastao pre 161 godinu, što ga čini jednim od najstarijih proizvođača automobila na svetu. Uprkos tome, od 1980. godine Vauxhall praktično predstavlja britansku varijantu Opela. Kao i sam Opel, od nedavno je deo francuske PSA grupacije. Posle decenijskog lošeg poslovanja, Vauxhall se nada boljim danima pod francuskim patronatom. Naravno, kao i do sada, ova kompanija proizvodiće i plasirati Opelove modele za britansko tržište.

Vauxhall Vectra MkII

Autor: Đorđe Platiša 

 

(8734)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments