1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Domaći projekat „Hasbi“ – mali gradski automobil sa terenskim sposobnostima
Domaći projekat „Hasbi“ – mali gradski automobil sa terenskim sposobnostima

Domaći projekat „Hasbi“ – mali gradski automobil sa terenskim sposobnostima

3.41K
51
Podelite sa prijateljima:

Već nekoliko decenija na tržištu putničkih automobila modeli tipa SUV su sve brojniji, tako da već predstavljaju dominantnu grupu na svetskom tržištu, bez obzira na vrstu pogona. Razlozi za ovaj trend već odavno su poznati i analizirani, kakav i koliko uticaja svaki od ovih razloga ima na izbor novog automobila, to zavisi od interesa i predstave samog kupca.

Godine 2021. došli smo na ideju da „SUV“ trend prenesemo u donje klase automobila. Obrazloženje ove ideje glasi: omogućiti ljudima da svoju želju za SUV vozilima zadovolje uz minimalan utrošak materijala i energije i po pristupačnoj ceni. Tu ideju ovako smo definisali:

Napraviti koncept jednog malog auta koji bi bio pogodan za gradski saobraćaj a čija konstrukcija bi bila pogodna i za terensku vožnju.                 

U to vreme Microlino iz Švajcarske bio je veoma aktuelna tema u stručnim i popularnim medijima, tako da smo počeli da razmišljamo na temu kako Microlino, mali auto klase L7e, transformisati u pravi terenski auto.

Rešenje tehničkih problema, uzrokovanih zakonskim ograničenjem težine, definisali smo ovako:

  • Uzeti originalnu karoseriju Microlina sa kompletnom njenom opremom ali bez pogona i osovina;
  • Originalnu karoseriju postaviti na jednu robustnu terensku šasiju odgovarajućih dimenzija a sa gornje strane zaštititi je metalnim kavezom, čija je dodatna funkcija da posluži kao krovni nosač;
  • Na stranicama auta dodata su dva velika kofera, tako da je povecan kapacitet za prtljag.

Tako je rođen Microlino Off-Road. U julu 2021. godine naš rad je objavljen u „Auto, Motor und Sportu“. To je bila prva realizacija naše vizije.

Od tog momenta širom sveta počeli su da nastaju novi mali automobili sa terenskim dizajnom – izgledalo je kao da je naš Microlino izazvao lančanu reakciju!

  • U decembru 2021. godine Citroen je na bazi svog serijskog modela Ami napravio malu seriju pod nazivom Citroen Ami Buggy. Posle završene prezentacije cela serija je prodata – u roku od samo 15 minuta!
  • U februaru 2023. godine kinesko-američka korporacija SAIC-GM-Wuling Automobile napravila je na bazi svog vec veoma uspešnog serijskog modela Wuling Mini EV novi model sa terenskim stajlingom – Baojun Yep. Ovaj model ima sasvim zatvorenu karoseriju.
  • U maju 2023. Wuling prezentuje mali pikap – Baojun Yep Pickup. Baza je prethodni model.
  • U julu 2023. Vinfast prezentuje mali terenski auto pod nazivom VinFast VF3.
  • U avgustu 2023. učenici Opelove škole napravili su dizajn studiju Opel Rocks e-Xtreme. Baza je serijski model Opel Rocks.
  • U novembru 2023. godine FIAT je lansirao model Topolino Dolcevita – to je otvorena varijanta modela Topolino koji podseća na nekadašnji čuveni model Jolly.

Na slici su prikazani svi mali „terenski“ automobili koji su se pojavili posle našeg Microlina do danas!

Tokom 2023. godine mi smo se posvetili kreiranju koncepta jednog malog velikoserijskog automobila, čija konstrukcija i pogon mogu da omoguće realnu upotrebu na terenu. Radni naziv našeg projekta je „Hasbi“.

Koncept naseg malog terenskog auta zasniva se na sledecim premisama:

  • veliki točkovi – 16 inča;
  • osovine sa nezavisnim vođenjem točkova i sa velikim hodovima točkova;
  • pogon 4×2 ili 4×4 sa motorima u točkovima;
  • baterija većeg kapaciteta koja omogućava duža putovanja;
  • robustan ram šasije;
  • zaštita od prevrtanja koja je integrisana u konstrukciju karoserije;
  • zatvorena i otvorena karoserija sa platnenim krovom;
  • dizajn tipičan terenski, ne samo zbog vizuelnih efekata već i zbog dobrog iskorišćenja prostora;
  • kapacitet prevoza: 2 ili 2+2 sedišta, gde zadnja sedišta mogu da prime samo decu;
  • auto pripada „ECE“ klasi M1 i treba da zadovolji sve aktuelne propise.

Našeg malog terenca opremili smo sa više originalnih funkcionalnih detalja:

  • veliki displej na prednjem delu auta, za komunikaciju sa pešacima;
  • veliki displej na zadnjem delu auta, za komunikaciju sa vozilima iza;
  • staklo na zadnjim vratima je bez rama i spušta se električno, čime se omogućava brzo pretvaranje karoserije iz zatvorene u otvorenu;
  • krovni nosač sa ugrađenim spojlerom za smanjenje otpora vazduha;
  • s obzirom na namenu vozila, gradski saobraćaj i teren, performanse vozila, brzina i ubrzanje, biće ograničene radi uštede energije;
  • stakla u donjem delu bočnih vrata;
  • pokretni kofer ugrađen u zadnja vrata.

Slede primeri uz gornje poglavlje:

Veliki displej napred i nazad za komunikaciju sa okolinom.

Zadnje staklo je bez rama a pokreće se električno, komandom iz vozila ili daljinskim uređajem na ključu.

Krovni nosač sa ugrađenim spojlerom za smanjenje otpora vazduha.

Na donjem delu vrata vide se dodatne staklene površine. Njihov zadatak je stvaranje vizuelnog utiska prostranosti i pored skromnih dimenzija vozila. Kao i eksterijer, dizajn kokpita se takođe sastoji od horizontalnih i vertikalnih linija, u maniru jednog pravog terenca!

Pokretni kofer ugrađen u zadnja vrata. Na zadnjim vratima se vide dodatna svetla, poziciono i pokazivač pravca, za slučaj kada su vrata otvorena i zadnje levo svetlo je pokriveno rezervnim točkom.

Posebnu pažnju u realizaciji koncepta posvetili smo smanjenju proizvodnih troškova. Na primer:

  • šasija se sastoji od brojnih elemenata koji se ponavljaju;
  • prednja i zadnja osovina su identične;
  • rešetkasta konstrukcija karoserije otvorene varijante sastoji se od presovanih delova koji su integrisani u glavne delove karoserije.

Ram šasije sastoji se od veznih „čvorova“ i pravih profila od aluminijuma. Takozvani „čvorovi“ imaju kompleksnu 3D geometriju i povezuju prave profile u prostoru. Ovde se vide četiri čvora, od kojih su dva i dva identični. Prednja i zadnja osovina su identične. Ispod poda je baterija a elektromotori su u točkovima.

Osnovne geometrijske karakteristike finalnog dizajna:

  • dimenzije vozila:             3.100 x 1.680 x 1.650 mm;              (dužina je bez rezervnog točka)
  • rastojanje između osovina:         2.090 mm;
  • klirens:                               250 mm;
  • Prednji i zadnji prilazni ugao:     45° – 45°.

Karakteristike dizajna

Dizajn je urađen po ugledu na klasična terenska vozila – ne SUV-ova – kod čijeg eksterijera i enterijera dominiraju jednostavni četvorougaoni oblici sa pravim linijama i ravnim površinama. Estetika našeg vozila zasniva se na proporcijama, čiji je utisak pojačan sa minimalnim brojem detalja. Nijedan detalj nije samo ukras već svaki od njih ima svoju funkciju. Na ovaj način dobijen je dizajn koji odiše jednostavnošću i ravnotežom, sa karakterom robustnosti. Mala karoserija kombinovana sa relativno velikim točkovima daje našem vozilu neodoljiv šarm velike igračke, tako da vozilo kod posmatrača izaziva pozitivne emocije! Jaka emotivna karakteristika našeg dizajna biće važan marketing faktor za plasman ovog automobila.

Likovno posmatrano, Hasbi je klasičan terenski auto ali je njegova tehnika moderna. Pored savremene pogonske tehnike, Hasbi raspolaže sa više avantgardnih funkcionalnih detalja: LED svetla, veliki displej napred i nazad za komunikaciju sa okolinom, dizajn točkova, staklene površine na vratima, zadnja vrata sa električno pokretanim staklom, zaštita od prevrtanja integrisana u konstrukciju karoserije…

U skladu sa veličinom i cenom našeg automobila, cilj njegovog dizajna jeste inteligentna jednostavnost i solidnost, bez i najmanjeg znaka pretencioznosti ka lažnom luksuzu i sportu. Jednostavno rečeno, Hasbi je ono što se vidi na prvi pogled, ni manje ni više!

Sledi dizajnerska galerija…

Poruka

Nadamo se da ćemo ovim dizajnom privući pažnju publike i nekog od velikih proizvođača. Trend malih SUV-ova ili krosovera je upravo u velikom zamahu!

Ako želite da vidite vise slika i to velikog formata u najboljoj rezoluciji, posetite nas portfolio na Behanceu, projekat „Hasbi“ naći ćete ovde.

Svim čitaocima i posetiocima našeg konceptualnog eksperimenta zahvaljujemo na pažnji!

Dejan Hristov i Vladimir Matijašević – Matija

 

(3410)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

51 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kad se čita ssa telefona, ako se slike objavljuju pojedinačno preko njih se pojavljuje tekst objašnjenja pa slike nisu vidljive. Pošto je Matija imao dosta objašnjenja po slici, skoro da se nikako i ne vide…
Kad se objavljuju grupe slika u jednoj šlajfni onda to nije problem, jer se tekst pojavljuje ispod slike…

BB

Već odavno planiram da dam primjedbu na to, sve kontam da se ne miješam ljudima u posao… 😀
Izgleda da sam sada našao pravu adresu za to 😉

Zastava

Još samo toliko. :))) Bio je i Zoragy, tražio investitore i nije našao, država nije podržala, a investitori neće ništa što se brzo ne može obrnuti kao hleb. Kasnije bio i Aqos i ništa ni oni. Otkako je ugašena Zastava (fabrika automobila), naša država se uzda samo u FIAT, što očigledno nije rešenje, da se oslonimo na samo jednog proizvođača automobila. Najbolje bi bilo kada bi država dala milion evra u prvoj rundi, a stranci 10 miliona u drugoj i 100 miliona u trećoj. Nema ništa od domaćeg tržišta. Ako ne bude cena 4000-5000 evra, nema neke mini masovne proizvodnje.… Pročitaj više »

BB

Nije rečeno da mora biti investitor u Srbiji, a ni proizvodnja… Dakle traži se, živ ili mrtav, investitor, bilo koji…

Matija

Od Srbije a pogotovu od Zastave ne ocekujemo bas nista! Kada bi Srbija dobila milijarde s neba za neki projekat automobila, od toga ne bi bilo nista – jer u Srbiji nema sposobnog kadra. Za akciju ovakvih razmera potreban je veliki proizvodjac sa iskusnim timom a ne samo novac.

BB

Trebali ste dodati par skija na krov i nazvati HasSki 😀

Šta znači Hasbi?

Dejan Hristov

radni naziv projekta Hasbi i Hasbik je skraceno za Hasbulla Magomedov, mali i harizmatican, ali sposoban i karakteran 🙂

S mile

Odlican mališa, svaka čast na ideji i trudu 👍

Matija

Pravo priznanje bice ako jedan od velikih proizvodjaca usvoji Hasbija u svoj program. Tipujemo na Kineze, oni su radoznali i spremni na eksperimente.

BB

Jeste li ih kontaktirali?

Zastava

Nema od toga ništa, pošto Kinezi već uveliko imaju nekoliko ovakvih automobila, zahvaljujući kopiranju Japanaca. SAIC u saradnji sa GM-om ima Wuling Mini, Geely ima Geometry M2 itd. Da je Zastava živa, ovo bi bio odličan Yugo Ninja. 🙂

Matija

Nismo, pokusacemo na vise kanala. Velika je Kina.

Bungi

Sviđa mi se! Ima jednostavnost Suzukija Jimni, šarm G klase i Defendera.Jednostavnost mehanike je za pohvalu.Kod malih ev vozila elektromotori u točkovima su jedini način uštede prijeko potrebnog prostora.

Matija

„Kod malih ev vozila elektromotori u točkovima su jedini način uštede prijeko potrebnog prostora.“ Bravo, ti shvatio! U vezi toga postoji jos jedan vazan faktor – pasivna bezbednost! Ako postavimo motor izmedju tockova onda on pri sudaru ulece u prostor za noge. Da bi se to izbeglo, ceo prednji deo bi morao da bude duzi a nama je bio cilj da napravimo sto krace vozilo. Takozvani pretvarac struje – AC/DC – bice iz istog razloga integrisan u bateriju.

Bungi

Ma nisam ja to shvatio već Ferdinand Porše, još prije 100 godina.

Matija

On je imao druge probleme a ne prostor i pasivnu sigurnost. Svaka mu cast za ideju! 🙂

Bungi

Ovaj koncept koji ste imenjak i ti razvili bio bi odličan kod konverzije klasične VW 1200 bube u EV.Potpuno nova, aluminijumska šasija sa integrisanim baterijama koja odgovara karoseriji stare bube, 4 mala el.motora u točkovima od po 25ks i što veća moguća autonomija.Pri tome bi vlasnik zadržao prethodnu staru šasiju sa vazdušnim bokserom koju bi mogao da mijenja po želji.Vikendom na sajam oldtajmera a radnim danima sa novom šasijom na struju.Konverzija bube koju je izveo VW sa mehanikom modela Up EV mi se uopšte ne sviđa.Nimalo.

Matija

Ko je „imenjak“?

Bungi

Dejan Hristov, moj imenjak Matija.

BB

Pa origonalni motor je bio oko te snage što predlažeš za jedan motor, biće puno 100 konja 😀
A Buba je lagana i bez aluminijuma. Tu treba gurnuti jedan motor na mjesto boksera i manji paket baterija, dovoljno za švrćkanje po gradu, to ionako nije automobil koji može biti jedini u kući… Bar sam ja to tako bio uplanirao, ali vrijeme mi ne da… Svakim danom sve više obaveza….

A kinezi sada rade komplet kotove za preradu Bube na struju…

Ne bi bila loša ni ta koju predlažeš, kao tehniški demonstrator 😀

Bungi

Stara šasija bube nije prilagođena za prihvat baterija.Suviše je mekana da prihvati njihovu težinu.Na njoj imaš malo mjesta za baterije ispod zadnjih i prednjih sjedala a to nije dovoljno za neku iole ozbiljniju autonomiju.Kačenje jednog elektromotora na postojeći mjenjač i trpanje baterija u gepek napred , ne dolazi u obzir, zbog visokog težišta.Baterije moraju biti koncentrisane što bliže podu i u prostoru između osovina.Stavljanjem el. motora u točkove oslobođaš koristan prostor od poluosovina i i imaš 4×4 pogon koji možeš programirati protiv proklizavanja i mogu vršiti funkciju samoblokirajućeg diferencijala, tj. točkovi koji gube prijanjanje ustupaju el. energiju onima sa druge… Pročitaj više »

BB

A kolika je autonomija leđa u Bubi 😀 U pravu si, ukoliko se ide na solidnu autonomiju i više performanse onda sve to treba. Mada će karoserija Bube iznenaditi: A šta je to proklizavanje 😀 Naravno, i visoki troškovi će pratiti takav projekat. Ali ako bismo prepravljali staru Bubu u neki vikend projekat sa performansama „za po gradu“ (dakle slično kao originalne) i da jednostavno možemo staviti cvijeće u auspuh kao dokaz da smo i mi ekološki, onda će to sve biti overkil za budžet i raspolaganje vremenom (a i ovako je već 😉 ) Sve zavisi šta je funkcija… Pročitaj više »

Bungi

Sve zavisi šta želiš od auta.Konverzije klasičnih auta u EV su po meni lično promašaj.Izgubiš orginalnost, dobiješ nekog ni strujaša ni benzinca, za zezanje vikendom, kao što kažeš, autonomija od plafon 150 km, previše kompromisa, svega po malo a nigdje ničega u zbiru.Zašto ne imati pravu EV platformu na koju nakačiš klasičnu VW 1200 karoseriju a kad želiš na sajmove oldtajmera vratiš orginalnu šasiju sa bokserom pozadi.?Dva u jedan.

BB

„Na donjem delu vrata vide se dodatne staklene površine. Njihov zadatak je stvaranje vizuelnog utiska prostranosti i pored skromnih dimenzija vozila. Kao i eksterijer, dizajn kokpita se takođe sastoji od horizontalnih i vertikalnih linija, u maniru jednog pravog terenca!“ Sviđa mi se otvor u vratima, jedino pitanje je kako to riješiti u praksi, kako se spušta prozor? Staklo preko stakla? Ono što mi se ne sviđa je velik centralni greben, sudoper kako ga ja zovem, recimo baš taj dio Citroen C5 Aircross čini nefunkcionalnim vozilom. Pošto je kod mene u Berlingu na tom mjestu rupa, mogu da posvjedočim kako sam… Pročitaj više »

Matija

„Kako se spušta prozor? Staklo preko stakla?“ – Da, to je resenje.

Srednja konzola na kokpitu – „kod mene u Berlingu na tom mjestu rupa“ – konzola je potrebna zbog raznih uredjaja i komandi. Kod nas tepih ide na krov. 🙂 Kabina je suvise kratka.

BB

A gospoja? Gdje da ostavi torbu?

Matija

Pozadi, iza sedista, kao i u svakom drugom autu.

BB

https://youtu.be/5hqpYBWD3yI?si=0llQ7RGn8ahPHxaC

Pogledaj na 1:45
Malo iz ženskog ugla 😉

Matija

Problem je poznat. Jel imas neki predlog? Da napravimo rupu u kokpitu – ako moze za tepih moze i za tasnu! 🙂 Pre nekih 15-20 godina problem zvani „smestaj zenske tasne u automobilu“ bio je predmet mnogih javnih diskusija! Feministkinje su zbog toga isle na barikade i nemilice srale po muskim dizajnerima! E, onda je Volvo resio da napravi „zenski auto“ – organizovao je razvojni tim od samih zena! Godine 2004 predstavljena je dizajn studija, YCC. U internetu ima gomila njegovih slika ali ni na jednoj nema nigde zenske tasne! Zene su konstatovale problem ali ga nisu resile! Umesto toga,… Pročitaj više »

BB

Pa dao sam projedlog u dnu teksta. Da se napravi ta centralna konzola u obliku kofera koji se može izvaditi i nositi pa vratiti, a može se i izvaditi pa da bude rupa ako treba (za tepih, tašnu, laptop..) dakle dizajnerski uklopiti jedan „simply clever“ odvojivi kofer/centralnu konzolu. Dakle obe struje zadovoljavaš, i one koji su navikli da tu nešto ima i one koji bi da koriste tu rupu, a i one treće koji bi taj kofer (aktovku) koristili kao modni detalj ukupnog rješenja (vozilo i aktovka)…

Matija

Imamo kofer u zadnjim vratima. Ali on je predvidjen za alat.

BB

Da li je M1 kategorija prevelik zalogaj? Homologacije i sertifikacije, i troškovi s tim povezani…
Ili bi jednostavno bio pretežak z L7e?

Matija

Kategorija M1 je neizbezna – nemoguce je napraviti ovakav auto u klasi L7e, sa ogranicenjem od samo 450 kg bez baterije. Takva karoserija je osetljiva kao mehur od sapunice i nije za teren. S obzirom na kompleksnost razvoja i troskove, ovaj auto je predvidjen za nekog velikog proizvodjaca, koji ima uigran tim i proizvodnju.

Kitittelj

Pravi mali Renegade, samo lepsi.

M M

Mislim da bi Vam za početak bilo pametno, da se okanete ode definicije „SUV“ – terenac za ovaj projekat. Ideja je glupa, zbog X razloga. A sama ideja nije kompatibilna. Treba da se okrenete malom autu, tipa mikromobilnosti kao AMI ili sl. Ako pogledate te modele, videćete da je snaga motora, daleko od dovoljne za terenca. Tako i veličina baterije. A sve vodi i pristupačnoj ceni kao i grsdski domet. I u tekstu ima mnogo fatamorgane, kao tipa prednja i zadnja osovina iste, ove „terenske“ gume na autu koji treba da bude energetski efikasan itd. Malo ove ideje revidujte, ovako… Pročitaj više »

Matija

Sa nasom „fatamorganom“ moze da se izadje na teren. Sa Amijen ne. Zeleli smo da kreiramo nesto novo a ne da zvacemo istu pricu.

M M

AMI je realan prikaz stvarnosti i mogućnosti.
Kolika je snaga motora i pogonska sila na točku (O moment), kolika je težina vozila, koliki je predviđen, kapacitet baterije i domet.
Imate li kakav vozno dinamički ozbiljniji proračun za vašeg terenca? Rekao bi ne, obzirom na prethodni odgovor.

Matija

Nikakvi proracuni, samo arhitektura i dizajn. Zasto bih investirao toliko vremena u nesto sto mi nije placeno? Tim problemima neka se bavi buduci proizvodjac, on ce sigurno „ugraditi“ neke svoje vizije u projekat.

M M

Da bi neko arihitektonsko čedo zaživelo, mora imati bar mrvice realnih tehničkih mogućnosti. Ja sam „širokopojasni“ inženjer, i do sada sam svašta rešavao, i jako često se sretao uravo sa arhitektama. Arihitektura bez inženjerstva se zove neprimenjena umetnost. Tek, ovo vaše čedo nema elementarnih uslova da bi bilo terenac. Terenac zahteva jače i potentnije motore, a to povlači i ozbiljniju bateriju, a to traži postor i nameće težinu, koja traži još jače motore. I tako iterativno. Ovako, imate šansu da uletite u mikromobilnost, kao ozbiljan projekat. Dizajnerski tu i nije neka razlika. Možda samo točkovi. Ove „SUV“budže možete fiktivno zadržati.… Pročitaj više »

Matija

Bez brige, i ja sam „sirokopojasni inzinjer“ u oblasti vozila: autobusi, Tara, razne nemacke limuzine, Mercedes Aktros, Unimog, Smart, poslednjih 5-6 godina e-vozila. Koncept naseg malise je vrlo realan. Sa velikom snagom se ne izlazi na teren vec na autoput a to nam nije cilj. Motori u tockovima daju vrlo visok momenat, proci ce on svuda! 🙂

BB

I ja sam mislio da je terenska vožnja energetski zahtjevna i da traži snagu motora… Međutim onda sa odgledao jedan video gdje u terenskoj vođnji poredi dva Land Rovera Defendera, jedan malo nabudžen SUS a drugi prerađen električni sa komponentama od Tesle… Međutim teren ne traži snagu već moment, a kod susa da bi dobio moment moraš da gasaš i faktički angažuješ snsgu zbog momenta, a to znači veliku potrošnju. Električni to savlada sa vrlo malo struje, ne angažuje snagu već samo moment. Isto tako kod planiranja prilaza i kod spusta SUS se vrti non stop, a električni stoji, ne… Pročitaj više »

Matija

Dobro ti je objasnjenje! Konstruktori motora kazu da je voznja autoputem pravi test za motor jer sastima radi na visokom opterecenju. Ovde se misli na nemacke autoputeve gde nema ogranicenja brzine.

BB

Dakle ako se napravi terenac koji ne ide preko 100 km/h, i ako se pravilno složi pogon, može se dobiti dosta prohodno vozilo sa prilično malom potrošnjom. Dakle manja snaga ali veći moment, to jedino ispunjava struja, a nju smo unaprijed odbacivali u takvim splikacijama znajući koliko terenca troše goriva… Pošli od krivih pretpostavki… 😉

Matija

„Krive predpostavke“ – da ste mene pitali dobili bi ste pravu informaciju! 🙂 E-pogon je idealan jer pri brzini od nula km/h vec ima maksimalni momenat! Gorivni pogon zahteva intenzivnu upotrebu kuplunga da bi iole dobio momenat na tockovima. Bio sam stariji osnovac kada sam poceo da se interesujem za dizel-elektricne lokomotive. Povremeno sam isao u depo gde su ih odzavali. Od tamosnjih majstora dobio sam prve informacije o e-pogonu i kombinaciji dizel-baterija-e-motor! Bio sam sok za majstore! Kada sam se pojavio u depou odmah mi je prisao jedan i strogo upitao: „mali, sta ti trazis ovde?!“ Nisam se uplasio… Pročitaj više »

BB

A ja sam imao viljuškar STILL od 1.5 tone nosivosti, ali je imao sistem pogona kao dizelke lokomotive… To je nevjerovatno koliko je tako mali viljuškar mogao da povuče ogroman teret. U stanju je punog šlepera (40 tona), bez problema da gura. Jednom sam okretao punu prikolicu (27t) gdje se zadnji točkovi (troosovinka ukupno, nazad dvije osovine) zasukuju, faktički dere gume, a što je više nego duplo veći napor nego da gura pun kamion po ravnom…

Nesa

Treba jos dosta na sasiji da radite, takodje i hladjenje baterija. Cak i da se radi od fiberglasa tesko se uklapata u 4-5 K cenu.

BB

Ovo je gradski auto, gdje neće biti veliki zahtjevi za performansama tako da neće biti ni prevelikog grijanja baterija…
A cijena 4-5 k, ako je u EUR, je previše podcijenjena kao pretspostavka, pa ne može kompletan auto koštati kao jedan far nekog malo većeg auta…

Matija

Mi – ne! Proizvodjac.