1. Home
  2. Prezentacije
  3. Veoma produktivan dan za Kijine krosovere
Veoma produktivan dan za Kijine krosovere
1

Veoma produktivan dan za Kijine krosovere

179
1
Podelite sa prijateljima:

Električni četvorotočkaši su budućnost automobilske industrije. Barem nas tako proizvođači ubeđuju i čak i oni giganti koji su se dugo odupirali takvoj strategiji (tu pre svega mislimo na Toyotu), odjednom počinju da investiraju u modele na struju. Kia je u četvrtak imala izuzetno produktivan dan na račun električnih četvorotočkaša i podarila nam informacije o čak tri nova modela. Ruku na srce, svi oni izgledaju veoma slično i nema sumnje da će se prodavati „na metar“, što znači da će ih vizuelno razlikovati samo dimenzije.

Pa krenimo redom… Prvi od njih nosi ime EV3 i iako je reč samo o konceptu, nema sumnje da će se pojaviti u serijskoj proizvodnji bez većih izmena. Već na prvi pogled je jasno da je reč o Kiji i EV3 svakako izgleda kao umanjeni model EV6 ili EV9. Cilj je naravno napasti jednu od najpopularnijih kategorija vozila u današnja vremena, a to su mali gradski krosoveri. Dizajn svakako jeste unikantan, ali je tehnologija ta koja privlači najviše pažnje. Naime, korejski proizvođač vozila nam kaže da sve više kupaca električnih modela želi vozilo u kojim će moći da priključe mobilne telefone, kompjutere, alat, bicikle i bilo šta druga šta pokreće struja. Mobilne telefone smo mogli da punimo i ranije, ali u koliko vozila možete da priključite električni bicikl ili električnu testeru u punjač?

Dok EV3 svakako nije namenjen radnicima na gradilištima ili farmama, Kia očekuje da će veliki broj kupaca uživati u prirodi i pritom je bio prioritet napraviti tehnologiju gde mogu da pune bateriju na električnom biciklu. Još jedan dokaz takve tvrdnje su zadnja sedišta koja su napravljena tako da bicikl može bez problema da stane u prtljažnik, a i skuter, i pri tom se priključi na punjač. Ako to nije dovoljno da se razlikuje od konkurencije, onda ćemo spomenuti da je i enterijer poseban iz razloga što je napravljen od prirodnih materijala. Reč je o korenu posebne vrste gljive. Kia za sada nije objavila nikakve informacije na račun mehanike, pa ni kada ćemo ga videti u serijskoj proizvodnji, ali ne sumnjamo da će to biti uskoro.

Zatim dolazimo do pomalo iznenađujućeg modela pod imenom EV4. Kažemo ovo „iznenađujuće“ zato što ipak živimo u vremenima kada ulicama dominiraju krosoveri i terenci, dok se čini da je vreme tradicionalnih putničkih limuzina prošlo. Doduše, EV4 nije baš tradicionalni model zahvaljujući produženom „fastbek“ krovu, ali je nešto najbliže šta ćemo dobiti u ovoj izumirećoj kategoriji. EV4 je takođe samo koncept u vreme pisanja ove priče i pokazuje nam novi dizajnerski pravac električnih modela od strane korejskog giganta.

Mediji kažu da mnogo liči na več postojeći model EV6, ali Kia nas ubeđuje da je reč o vozilu koji kombinuje najbolje karakteristike raznih modela. Samim tim, koncept EV4 treba da nam probudi nostalgiju mnogo hvaljene, ali slabo prodavane limuzine visokih performansi sa značkom Stinger, ali u praktičnijem izdanju i sa više prostora.

Kia je provela dosta vremena tokom prezentacije u Seulu hvaleći se kakve sve poteze je preuzela da iskoristi i najmanji milimitear prostora. Enterijer je manje-više isti onom sa već opisanog modela EV3 – jednostavan i na momenat se čini kao spartanski, ali monitor ima sve funkcije potrebne u današnjem svetu. Ni ovde Kia nije pričala od mehanici, pa tako ne možemo ni pretpostaviti kakav motor pokreće EV4 i kolike baterije ima. Ali ako se Kia usudila uporediti ga sa čuvenim Stingerom, nema sumnje da će biti nešto pakleno.

I poslednji novi model viđen u Seulu je EV5. Ovde je sve jasno i nema pretpostavki kada će i hoće li uopšte ući u serijsku proizvodnju. U izložbeno-prodajnim salonima ćemo ga videti 2025. godine i predstavljaće korejskog giganta u kategoriji električnih krosovera srednje klase. EV5 prati dizajnersku školu već opisanih modela EV3 i EV4, a u Kijinoj ponudi će zauzimati veoma bitnu poziciju. Kompanija već nudi električni krosover visokih performansi pod imenom EV6, kao i onaj luksuzni koji znamo kao EV9, a EV5 će biti pozicioniran ispod i ciljaće na šire narodne mase.

Kia nas ubeđuje da će cena na američkom tržištu iznositi između 35 i 50 hiljada dolara, što je zausta teško očekivati kada se usporedi sa krosoverima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva sličnih dimenzija. Mediji pretpostavljaju da nas je Kia prevarila za minimalno 15-20%. Ono šta sigurno znamo je informacija da će se EV5 proizvoditi na platformi korporacije Hyundai-Kia pod imenom E-GMP i da će u ponuditi pogon na prednje i sva četiri točka. Bazna konfiguracija stiže sa baterijama kapaciteta 64 kWh dok one skuplje verzije pružaju 84 kWh.

Autonomija zavisi od konfiguracije i iznosiće između 530 i 720 kilometara. Na pitanje koliko vremena je potrebno da se baterije napune, Kia nam kaže oko 27 minuta na brzim punjačima ukoliko punite od 30 do 80%. Brojka je pomalo razočarajuča, pošto veći model EV6 može da napuni bateriju od 10 do 80% za samo osamnaest minuta, ali on pruža fantastični sistem od 800 volti. Kia nam kaže da kupac može da dobije veću tehnologiju (EV6) ili nižu cenu (EV5), a u današnja vremena je još uvek nemoguće dobiti obe karakteristike.

Korejski gigant želi da godišnje prodaje oko milion električnih četvorotočkaša širom sveta do 2026. godine, a ova tri modela će svakako pomoći u tom planu. Nije loše za firmu koja je pre manje od četiri decenije bila u rangu sa našim Yugom, zar ne?

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

EV3 je, jasno i glasno, SUV. Njegov dizajn kao da je grubo tesan sekirom ali sve je na mestu: globalne proporcije, masivni blatobrani, ostre linije i ravne povrsine – sve je stilski homogeno! Zamerku upucujem dizajnu felgi, koje lice na neke neobicne eksponate ali nikako na nesto sto se zove rotirajuce telo i jos sa zahtevom minimalne mase! Iznenadjenje ceka u enterijeru – umesto agresivnog i tvrdog dizajna koji dominira eksterijerom, u kabini vlada skromnost i mir dnevne sobe iz 60-tih! Nedostaju jos: vaza sa cvecem, heklani i vezeni stolnjaci. 🙂 Enterijer je uglavnom oblozen tekstilom, cime dizajner zeli da… Pročitaj više »

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija