1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Amerikanci ipak neće dobiti novi tim u šampionatu Formule 1
Amerikanci ipak neće dobiti novi tim u šampionatu Formule 1
6

Amerikanci ipak neće dobiti novi tim u šampionatu Formule 1

108
6
Podelite sa prijateljima:

Sredinom protekle godine je stigla pomalo iznenađujuća vest da General Motors želi da se pridruži šampionatu Formule 1 do 2025. godine. I to konkretno preko svog brenda Cadillac, koji je prethodnih godina uložio velike napore u profesionalnom auto-moto sportu i to sa veoma dobrim rezultatima.

Primera radi, tim je završio na odličnom drugom mestu na trci 24 sata Daytone voženoj proteklog vikenda i to sa samo dve sekunde zaostatka nad pobedničkim Porscheom. Model DPi-V.R (možete da ga vidite na priloženim fotografijama) već je pobedio sve šta se moglo osvojiti, pa sada ima definitivno veće apetite. Cadillac nije želeo sam da se oproba u Formuli 1 već je uspostavio saradnju sa već postojećim timom Andretti Global. O ovome smo detaljno i pisali protekle godine.

Međutim, Jenkiji su od prvog dana naišli na tvrd orah od strane već postojećih timova u Formuli 1. Jasno i kratko – oni ne žele da se liga proširi jer bi na taj način manje zarađivali. Računica je jasna, što više timova deli nagradu, to je i zarada po timu niža. General Motors je bio spreman da plati 200 miliona dolara za dozvolu da se takmiči i ta brojka bi onda bila raspoređena na sadašnje timove.

Sindikat sadašnjih timova će reći da Formuli 1 nije potreban Cadillac jer „nema nikakav ugled u svetu profesionalnog auto-moto sporta“, mada je teško osporiti ono šta je Andretti Global postigao. Takođe im se nije ni dopao način na koji bi Amerikanci da se pridruže, a to je preko javnog pritiska u medijima. Andretti je odgovorio tako što je rekao da su sadašnji timovi veoma pohlepni i da zapravo i nisu toliko zabrinuti što bi se zarada delila na jedanaest delova, već ih plaši da će potencijalno izgubiti američke sponzore. I o ovoj temi smo detaljno pisali.

Svetska automobilska federacija FIA je odobrila pregovore između dve strane, a konačnu odluku su doneli čelnici Formule 1. Njihov odgovor je stigao danas i nažalost po američki tim, bio je negativan. U zvaničnom medijskom saopštenju se kaže, „širenje broja timova ne bi donelo na kvalitetu celog sporta“, a da je baš takav detalj nešto šta najviše gledaju kod novih timova.

Zatim dodaju da imena Andrettija i Cadillaca nisu dovoljno ugledna za elitni sport kao što je Formula 1 i da bi korišćenje tuđih timova štetilo ugledu. General Motors je inače planirao da koristi Renaultove motore u samom početku, a onda da pređe na sopstvene počev od 2028. godine. Čelnici Formule 1 su dodali da tim ima velike šanse da bude primljen ako zaista napravi sopstvenu mehaniku kada je obećao.

Mnogi se sigurno pitaju šta će Amerikanci uopšte u ovom šampionatu, pa moramo reći da je Formula 1 jako popularna „preko bare“. U ovoj državi se voze čak tri trke, što je više nego na bilo kojoj drugoj lokaciji, a trka u Ostinu od pre par godina drži rekord po najvećoj posećenosti neke trke u istoriji Formule 1. I pored toga, Haas će ostati jedini američki tim barem još četiri godine pošto se šampionat neće širiti pre 2028. godine…

AutoRepublika

(108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Sirenje broja timova ne bi doprinelo kvalitetu ovog sporta“ Ovo je najgluplji moguci odgovor!!! GM i Kadilak imaju izvanredan tehnicki potencijal koji bi Formuli 1 dao jednog jakog konkurenta a bas to je potrebno u ovoj klasi da bi bila jos interesantnija! U Formuli 1 aktuelno ucestvije oko 20 timova, od kojih vise od pola jedva sastavlja kraj s krajem i sa svojim hronicno mizernim rezultatima uopste ne doprinose kvalitetu Formule! 🙁

Yankee

Glavni razlog je, „radije bi da delimo pare na 10 delova nego na 11“. Nista drugo. Sport bogatih koji ne prima nove clanove.

Bas zbog toga volim da gledam americke sportove jer tamo svako moze da se pojavi i pokusa da se kvalifikuje. Evo recimo NASCAR – ja mogu sutra da se pojavim i pokusam da se kvalifikujem za bilo koju trku ako odlucim da kupim auto. I ako se kvalifikujem vozim trku.

Neko sa strane

Andretti je vec dobio pravo da ucestvuje, to pravo daje FIA. Ali nece dobiti ni centa. Tako da mogu i oni da se pojave i takmice kao sto moze Yankee u NASCAR, ali ni njima to ne odgovara jer su i njima bitne PARE, a sa celnicima F1 (koja je inace u vlasnistvu Amerikanaca) se pregovara upravo oko toga. Druga stvar: Andretti je hteo da koristi motor RENAULT-a sve do 2028, pa se postavlja pitanje sta je tu GM/Cadillac osim sponzora. Tako da su im celnici Formule 1 porucili: prijavite se za 2028 sa sopstvenim motorom i nema problema jer… Pročitaj više »

Yankee

U NASCAR-u dobijas pare ako se pojavis, kvalifikujes i vozis trku. Pare se dobijaju zavisno od rezultata od trke.
Nije mi jasno zbog cega je problem sto koriste tudje motore. Pa eto i Haas i Sauber koriste Ferrarijeve motore – zasto je to ok, a nije ok ako Andretti koristi Renaultove?

Matija

Nisam cuo za taj problem.

Neko sa strane

F1 danas nije isto sto F1 pre 10 (precizno 8) godina kada je usao Haas, nije isto sto F1 pre 30 godina kada je pocinjao Sauber, nije isto sto F1 u vreme kada su pocinjali Williams, McLaren i drugi, tako da je valjda svakom jasno da danas vaze neka druga pravila koja nisu vazila u neko ranije vreme. Nije problem sam po sebi sto Andretti hoce da koristi tudje motore. Problem je sto kada su u startu rekli ‘kupicemo motore od Renaulta’ a F1 na to odgovorili sa ‘mi ne zelimo jos jedan Haas, hocemo da vidimo benefite 11 timova… Pročitaj više »