1. Home
  2. Sport
  3. Le Mans
  4. Ford ne isključuje mogućnost novog GT-a
Ford ne isključuje mogućnost novog GT-a
0

Ford ne isključuje mogućnost novog GT-a

62
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je Ford okončao serijsku proizvodnju svog superautomobila sa imenom GT. Planirano je 1.350 jedinica, a neke od njih još uvek možemo da vidimo u izložbeno-prodajnim salonima. Štaviše, američki gigant je isporučio tri primerka u 2023. godini i verovatno ćemo videti sličnu cifru i ove godine. Time je završena šestogodišnja karijera jednog od kultnih američkih automobila i može se reći da je uspeo u svom planu.

Zabeležio je komercijalni uspeh i pored visoke cene od preko 450 hiljada dolara, pobedio Ferrarija na trci 24 sata Le Mana (ponovo) i proslavio Fordovu tehnologiju EcoBoost. Baš zbog toga je odobrena njegova druga generacija, pa ga tako nije pokretao neki glomazni motor sa dvanaest, deset, pa ni osam cilindara već relativno mali 3,5-litarski turbobenzinac sa šest cilindara. Sa 647, 660 ili 700 konjskih snaga (zavisno od verzije), GT je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od čak 348 km/h.

Znajući sve to, nije iznenađenje što mediji često vole da pitaju čelnike Forda da li ćemo dočekati da vidimo naslednika. GT se ipak proizvodio kroz tri različite generacije. Original iz šezdesetih godina je bio napravljen za dominira trkačkim stazama, dok je prvo moderno izdanje usledilo početkom 21. veka za proslavu Fordove stogodišnjice. Zatim smo videli već opisani model, pa već sada je realno očekivati i četvrtu generaciju.

Prvi čovek brenda Džim Farli je nedavno razgovarao sa kolegama iz magazina Top Gear i tom prilikom je pričao o budućim planovima kompanije. Medije je najviše interesovalo zašto je Mustang dobio još jednu generaciju, posebno zato što su ključni rivali kao što su Chevrolet Camaro i Dodge Challenger nestali sa tržišta, na šta je dao odgovor da planove Forda ne određuje konkurencija. Štaviše, Farli smatra da Ford ima čast da bude jedini automobilski proizvođač na svetu sa koliko-toliko pristupačnim četvorotočkašem sa osam cilindara ispod haube i dodaje da je konkurencija dolazila i prolazila, ali Mustang je uvek ostao.

Farli smatra da budućnost Fordova visokih performansi leži baš u Mustangu, pa je samim tim najavio veliku invaziju na trkačkim stazama. Sportista će se takmičiti u čak pet različitih šampionata širom sveta, a debitovale su i neke drumske verzije vredne pažnje kao što su Black Horse i GTD. Onda je usledilo i pitanje da li ćemo videti novi GT, na šta je Farli odgovorio da je Mustang trenutno prioritet, ali da ne isključuje mogućnost i novog GT-a. Spomenuti Mustang GTD svakako nije mnogo pristupačniji od GT-a pošto će koštati oko 300 hiljada dolara.

Prvi čovek Forda je takođe rekao da je malo falilo da prethodni GT ne uđe u serijsku proizvodnju. Kaže da je Ford po svaku cenu želeo da slavi u svojoj klasi na Le Manu i da je originalno hteo da se takmiči sa Mustangom, ali su testovi pokazali da tako nešto ne bi bilo moguće.

Novinari smatraju da ako i dočekamo da vidimo novi GT, to će se desiti tek kada Ford ozbiljnije počne da nudi električne modele i ovaj super-automobil bi poslužio za demostriranje tehnologije baš kao što je prethodnik uradio sa EcoBoost motorima. Ostaje nam da čekamo i da se nadamo najboljem.

AutoRepublika

(62)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments