1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Cadillac bi da se takmiči u Formuli 1 ako ga prime
Cadillac bi da se takmiči u Formuli 1 ako ga prime
48

Cadillac bi da se takmiči u Formuli 1 ako ga prime

406
48
Podelite sa prijateljima:

Možda će ono što ćemo vam reći u nastavku biti teško za poverovati, ali Amerikanci su preko noći postali veliki ljubitelji Formule 1. Ne znamo konkretan razlog zašto je to tako, ali mnogi smatraju da najveća zasluga leži u serijalu „Drive to Survive“ na sajtu Netflix. Postala je izuzetno popularna tokom epidemije virusa korone i odjednom Jenkiji vole i onaj profesionalni auto-moto sport sa više od četiri leve krivine (čitaj: NASCAR).

Drugi će reći da jednako veliku ulogu u svemu ima i američki tim MoneyGram Haas, mada su njegovi rezultati daleko ispod proseka.

Takođe ga pokreći motori Ferrarija i nikada u svojoj istoriji nije imao domaćeg vozača, pa ćemo pretpostaviti da Haas nije igrao veliku ulogu. Ali jedno je sigurno, a to je informacija da Velika nagrada Ostina od pre nekoliko godina čuva rekord kao najposećenija trka u šampionatu Formule 1 u istoriji.

Jenkiji će sledeće godine imati tri trke i to spomenuti Ostin, zatim Majami i na kraju Las Vegas. A kako pišu američki mediji, SAD bi uskoro mogle da vide još jedan domaći tim i to onaj „pravi“. A kako se Cadillac umešao u celu priču?

Pa još jedna informacija koja je možda teška za poverovati je ona koja kaže da je divizija General Motorsa već duži niz godina veoma ozbiljan igrač u trkama izdržljivosti pod imenom IMSA SportsCar Championship. Model DPi-V.R se takmiči još od 2017. godine i od tada je vožen na 59 trka, a slavio je 27 puta uz još 84 podijum pozicije i 21 pol poziciju. Takođe je osvojio sve što se moglo osvojiti, pa kompanija očigledno smatra da je spremna za veće podvige. O potencijalnom takmičenju u Formulu 1 se pričalo već dugo vreme da bi sada postalo i zvanično.


Naime, Cadillac je postigao dogovor sa timom Andretti Global sa ciljem da pošalju zahtev za takmičenje u budućnosti. Ova odluka je stigla svega nekoliko dana nakon što je predsednik FIA Mohamed Ben Sulajem najavio da će proširiti broj timova u Formuli 1. Trenutno ih je deset, pa je takva vest sigurno otvorila vrata timovima kao što su oni novonastali, a među njima je svakako Andretti Cadillac F1 Team.

Andretti je poslednji put sarađivao sa General Motorsom 2012. godine, doduše preko Chevroleta u američkom šampionatu IndyCar. Zajedno su pobedili na devet trka u dve godine i osvojili titule vozača, tima i konstruktora. Andretti se još uvek takmiči u šampionatu Indy i koristi Hondine motore, a današnja vest bi označila da će tim koristiti Chevroletovu mehaniku sledeće godine.

Vozač u timu je Kolton Herta i dugo vremena se pričalo da će napustiti IndyCar i preći u Formulu 1. Nažalost, nije skupio dovoljno poena za superlicencu, ali takva vest i nije preterano zabrinjavajuća pošto Andretti Cadillac, čak i ako njegov zahtev bude odobren, nema u planu da se takmiči sve do 2026. godine. Moraće da plati za dozvolu u vrednosti od 200 miliona dolara, a ne sumnjamo da će imati veliku konkurenciju u vidu drugih potencijalnih timova.


Šta će razlikovati Andretti Cadillac od ranije spomenutog Haasa? To što će sedište tima biti baš u „US and A“ i to u gradu Fišers unutar savezne države Indijane, a tim takođe planira da koristi samo domaće vozače. Spomenuti Herta bi trebalo da bude jedan od njih, dok će ime preostalog vozača biti poznato kasnije.

Godina 2026. je daleko od nas i naravno još nije ni poznato hoće li FIA odobriti Cadillacu da se uopšte takmiči, pa sve ovo šta smo danas napisali može da bude prazna priča. Ali gde ima dima ima i vatre i Formula 1 svakako želi da stekne što veću popularnost „preko bare“, a koji bi to bolji način mogao da bude od prijema Cadillaca u brzinsko kolo?

AutoRepublika

(406)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

48 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ulazi Cadillac sigurno u F1.Vjerovatno će i Korejsko smeće Hyundai 2026 ući u F1 i to sa bivšim šefom Renaultovog F1 Team Ćirom Abiteboulom🤣.

Bungi

Pa što amerikanci proglasiše hjundajievo „smeće“ Genesis, luksuznim automobilom godine kad je baš toliko „smeće“??? 🤔

Renault Terminator

Pa proglašavaju oni i Ford za automobil godine..mada je Ford bolji auto od tog smeća.

Matija

Ulazak u Formulu 1 – zasto Kadilak, koji je pojam luksuza, a ne Korveta, koja je ikona americkih sportskih automobila? Kadilakov prototip na slici toliko je lep da bi od njega trebalo napraviti sportski auto homologiran za javni saobracaj!

Renault Terminator

Moglo bi se reći onda i za Mercedes…

Matija

Za to postoji opravdanje – Mercedes je jos pre prvog svetskog rata bio na trkama i pobedjivo. U svom programu ima vec odavno sportske dvosede a poslednjih dvadesetak godina uzeo je tjunersku firmu AMG pod svoje gde se proizvode automobili sa vrhunskim performansama. Cini mi se da Kadilak nema tako nesto u svojoj istoriji.

Renault Terminator

Jeste,bio,pobeđivao…ali kada kažeš Mercedes,ne pada mi napamet ništa sportsko,džabe im AMG,meni napamet padne Jumbas,C200d,E200d,S klasa,Aktros,Conecto,Sprinter…A evo i zadnjih par godina uzeše nekoliko titula u F1.

Matija

Mercedes ima iza sebe 7 osvojenih sampionata Formule 1 za redom!

Renault Terminator

Znam ja to.Pratim ja F1🙂.

GopTear

Znaci SLR, C63 kupe, CLK bio u DTM-u, 500E koji je Porsche pakovao nisu sportska auta? Na cemu si ti Reno?

Renault Terminator

Odjebi bre.

Matori

Zaboravio si da je kupio i Ilmor, kao i Bron…

Renault Terminator

I da…Renautl power unit će biti u bolidu Cadillaca.

Yankee

Colton Herta mi je vec duzi broj godina omiljeni vozac u Indy, sto bi bilo lepo videti ga i u F1. Bio sam prosle godine na Indianapolis Grand Prix kada je pobedio, trka vozena po velikom pljusku.

comment image

Renault Terminator

Ne uzdaj se u njega,F1 vozači ima da ga pokidaju na stazi kao krmača masan džak.

Yankee

Gledao sam Hertu kako kida mnoge bivse F1 vozaca zadnjih nekoliko godina u Indy (Marcus Ericsson, Romain Grosjean, Takuma Sato, itd) i to je uradio sa daleko losijim bolidom.

Renault Terminator

Indy je jedno,F1 je sasvim drugi univerzum.

Renault Terminator

Michael Andretti je još pre nekoliko meseci objavio da ako se njegov tim nađe na gridu motori u ovim bolidima biće isporučeni od strane Renaulta. Sa druge strane prije nekoliko nedelja stigla je i potvrda da će Andretti Global ući u saradnju sa Cadillacom a da će i pored toga ukoliko bude potrebno agregati stizati iz Vira-Šatijona. Sve ovo potvrdio je i prvi čovjek Alpina Laurent Rossi. “Mi smo se dogovorili da ako oni dobiju licencu za ulazak u Formulu 1, mi ćemo ih snabdjevati pogonskim jedinicama.Sada je na njima da se dokažu na svim drugim poljima.” dodao je Rossi.… Pročitaj više »

Yankee

Mani Formulu 1, gledaj Daytonu 500 sutra hehe.

Renault Terminator

Sutra klinca vodim i gledam na turniru u fudbalu🙂.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Yankee

Pa dobro, trka je tek u 9:30 uvece po tvom vremenu. 😉

Renault Terminator

Evo ti Renaultove đunte A523 za sezonu 2023. https://youtu.be/Vzj0rSIjoMw U odnosu na prošlogodišnji A522 nos i prednje krilo su dobrano izmjenjeni,geometrija vješanja je takođe nova,sa time da je zadnje vješanje prešlo iz pullroda u pushrod dizajn.Distribucija težine sa balastima je značajno poboljšana,na dinu pogonska jedinica ne pravi probleme,usisnici su uži i kompaktniji jer je smanjen sistem hlađenja,i temperatura plenuma je smanjena,što automatski znači više snage za motor.U suštini evolucija prošlogodišnjeg auta.Verovatno će sve te promjene (prošlogodišnje mane) donijeti po neku desetinku…ali nema vozača u timu (kao što je bio Alonso) koji bi našao još par desetinki i taj auto približio… Pročitaj više »

Yankee

Pa ajde onda samnom navijaj za Bottasa & Alfu 😉

Renault Terminator

Ja sam samo iskren.Al to ne znači da sam se odrekao svog tima u F1.To se neće desiti dok hodam po ovom bijelom dunjaluku🙂.
Đe da navijam za Alfu jesi ti lud🤣..još ne mrzim sebe toliko😂.

Yankee

Sto, sta fali Alfi? Francuzi nikada nece imati brend sa takvom istorijom i takvom tradicijom.

Renault Terminator

Nedaj Bože da imaju takav brend,tradiciju,istoriju i reputaciju😁…Renaultova reputacija je par svjetlosnih godina ispred Alfine,neka hvala,ne bi da se mijenjamo.

Yankee

Renaultova reputacija je Clio, a Alfina je Enzo Ferrari hehe

Renault Terminator

Renault je počeo da pravi automobile još 1898 godine i odmah je krenuo u tada prva sportska takmičenja gdje su braća Luj i Marsel Renault redovno pobjeđivali i već tada proslavili ime Renault,Marsel 1903 godine gine na trci Pariz-Madrid…
Dok Alfa pokušava da pravi automobile tek od 1910 godine i u autosport se uključuje 1911 i do dana današnjeg za razliku od Renaulta ne zna napraviti auto i vjerovatno neće znati nikada

Renault je sportski brend,Renault je luksuzni brend,Renault je porodični brend,Renault je komercijalni brend,Renault je vojni brend.Alfa o tako nečemu može samo da mašta.

BB

Renault je čardak brend 😜

Renault Terminator

Danas je nažalost tako,zato ga ja i ne vozim do daljnjeg…

Yankee

Ima li neki sportski Renault cije ime kad kazes odmah asociocira na veliko postovanje po performansama sirom sveta? Nesto kao sto je Mustang za Forda.

Renault Terminator

Evo ti Megane 2,3,4 generacije.Svaki je u svoje vrijeme bio najbrži automobil sa pogonom na prednjoj osovini na planeti…i još uvijek No1.Malo li je…

Yankee

Eh sad, kazi „Megane“ i niko izvan Evrope nije ni cuo za njega, a i onima u Evropi ce prvo pasti na pamet neki dizel …

Renault Terminator

E ovo već ne liči na tebe.Malo sam iznenađen tvojim neznanjem s obzirom na staž i stepen zaljubljenosti u automobile…ali dobro bez brige,sada će tebe tvoj Krajišnik Banijac i tome naučiti😎.
Imaš Megana RS u Australiji,Japanu,Kini,Južnoj Africi,Brazilu i konačno u Evropi.Ima ga na svim kontinentima sem Sjeverne Amerike.A tamo ga nema,jer nema ni Renaulta generalno i Bogu hvala što ga nema u Kanadi i Americi i daće Bog da ga nikad i nema kod vas😁.

Yankee

I kad kazes svim ljudima u Australiji,Japanu,Kini,Južnoj Africi,Brazilu i konačno u Evropi „Megane“, prvi odgovor je „uuuuu to je onaj sto je najbrzi na Nurburgringu u kategoriji vozila sa pogonom na prednje tockove“, a ne „to je onaj jeftini dizel u Golf klasi“???

Renault Terminator

„uuuuu to je onaj sto je najbrzi na Nurburgringu“ eee upravo to.

Yankee

Da, svih 7 ljudi odmah prvo pomisle „Nurburgring“, a ne „dizel u Golf klasi“ kada im kazes „Megane“ hehe

Renault Terminator

Svi do jednoga😉

BB

Vilijams 😜

Renault Terminator

Ne zna on šta je Williams…vidiš da ni Renault ne poznaje kako treba.Kada vidi ovu sliku,možda se i sjeti…ako zna uopšte ko je ovo na slici😁
comment image

Yankee

To je bese onaj sto je ostvario vise pobeda sa Fordovim motorom nego sa Renaultovim? 😉

comment image

Renault Terminator

Nije stigao da ima više pobjeda sa Renaultovim motorom,znamo zbog čega..Prva pobjeda u karijeri mu je sa Renaultovim motorom.Četri pobjede je imao sa Renaultovim motorom u nekonkurentnom Lotusu 97T i 98T.Dok u moćnom Meklarenu sa Fordovim motorom ima samo jednu pobjedu više.

Yankee

Ti kao ljubitelj Renaulta predstavljas Sennu kao ponos Renaulta i tvrdis da ja Fordovac necu znati ko je to jer eto „ne poznajem Renault kako treba“ … Kada ono Senna ima vise pobeda sa Fordovim motorom nego sa Renaultovim. 😉
Ja bi rekao da Fordovci bolje znaju za njega nego Renaultovci … 😉

Renault Terminator

Pa zar nije?Prve svoje pobjede je imao sa Renault motorima.Sa Williamsom bi ih imao bar još 20 na svom kontu da nije nastradao.To je jasno ko dan.Renaultov V10 je bio najbolji motor 90-ih godina u F1.U prvoj trci za Williams imao je pol na startu,međutim izletio je i nije završio trku.Drugu trku takođe ima pol na startu i tu trku ne završava Hakinen ga izbacuje sa staze.I na trećoj trci tragedija.. Pa ne poznaješ rođeni moj,da poznaješ dobro ne bi omalovažavao Renault na sportskom polju.Ja sam mislio da poznaješ s obzirom da stvarno znaš mnogo toga što ti apsolutno ne… Pročitaj više »

Yankee

Pa druze jel pricamo sta se desilo ili sta je moglo biti? Cinjenica je da je na kraju karijere imao vise pobeda sa Fordom nego sa Renaultom, nema dalje price. Cinjenica je takodje da Ford ima vise pobeda od Renaulta od F1 iako Amerikance uopste ne interesuje F1. Ti mi pricas o sportskim uspesima Renaulta, a ovamo ga je nadmasio Ford u ne-americkom sportu. Takodje je cinjenica da francuzi nikada nisu imali mocne drumske aute sa izuzetkom Bugattija za koga je diskutabilno koliko je zapravo Francuz. Pa eto sama tvoja prica da je Megane najveca drumska legenda Renaulta na sportskom… Pročitaj više »

Renault Terminator

Pričamo o svemu.Takođe je činjenica da je prve pobjede imao sa Renault motorom a ne sa Fordom.Jel tako? Činjenica je takođe da Amerikanci nemaju veze sa F1,već britanski Cosworth kome se Ford obratio za pomoć i koji je pravio motore za Ford u F1,Ford je plaćao da mu Cosworth pravi motore.Jel tako? Ford ih nije nadmašio,već Cosworth sa Fordovim bedžom na motoru.Dok je Renault-Renault,svi motori su išli i idu iz Renultove fabrike a ne iz tjunerskih kuća. Slažem se da nikada nisu imali drumskog Ferrarija u svom asortimanu,ne zanima ih to a da su sposobni to napraviti-apsolutno jesu.Pa puno se… Pročitaj više »

Yankee

Ja ne pricam o tome sta je moglo biti jer ni ti ni ja ne znamo sta bi se desilo. Mozda bi pobedjivao, a mozda bi napustio tim na kraju sezone zbog ovog ili onog razloga. Koga briga sa kim je imao prvu pobedu? Po tvojoj gornjoj prici Senna je kao vise povezan sa Renaultom nego Fordom iako je imao vise uspeha sa Fordom. I Schumacher je ostvario prvu pobedu sa Fordom i osvojio svoju prvu titulu sa Fordom pa ce ga svet uvek pamtiti po Ferrariju. Ford se nije „obratio za pomoc“ Coswortu vec je Cosworth bio pod Fordovim… Pročitaj više »

Renault Terminator

Pa koga je briga sa kime je imao više pobjeda???Svaki vozač će ti reći da pamti prvu pobjedu i pobjedu koja mu je donijala šampionsku titulu.Sa Fordom nije imao ništa od toga,jednu pobjedu više nego sa Renaultom,jest to nešto bitno i važno do moga🤣.Da si se pozvao na Hondu onda da,sa tom Hondom je osvajao i svoje titule i imao više pobjeda i to ima smisla,jer su mu te pobjede donijele titule i tu kapa dole za Hondin motor. Meni kao nekom kome je Renault drag,normalno je da više povezan sa Renaultom nego sa Fordom i naveo sam zašto tako… Pročitaj više »