1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Ferrari i Fetel osvojili Monako
Ferrari i Fetel osvojili Monako
0

Ferrari i Fetel osvojili Monako

233
0
Podelite sa prijateljima:

Sebastijan Fetel je bio sjajan na VN Monaka, donevši Ferrariju prvu pobedu u kneževini nakon 16 godina. Scuderia je osvojila dvostruku pobedu, jer je nosilac pol pozicije, Kimi Raikonen, bio drugi. Ujedno, italijanski tim je preuzeo vođstvo u šampionatu konstruktora.

Fetel je uspeo da pretekne timskog kolegu za vreme odlazaka u boks, jer je na samom startu i tokom prvog stinta Finac bio ubedljiv.

Raikonen i Fetel su odmah odmakli rivalima, napravivši vidnu razliku u odnosu na Valterija Botasa iz Mercedesa. Daleko pozadi, Luis Hamilton je uspeo da nadoknadi samo jednu poziciju, mučivši se u početnoj fazi da održi ritam sa bolidima ispred.

Finac je bio siguran na vodećoj poziciji, uspevajući da tokom prvog stinta drži Fetela na rastojanju, dok je Botas pao na više od sedam sekundi zaostatka. Međutim, „čari“ Monaka su počele da se javljaju kako su vodeći pristizali zaostale vozače za čitav krug. Botas se približio crvenim bolidima, ali čim je put ispred bio otvoren, vozači Ferrarija su ponovo napravili razliku.

Red Bull je prvi od vodećih timova pozvao svoje vozače u boks, tačnije Maksa Ferštapena, koji je na kraju 33. Kruga bio četvrti. Mercedes je odmah reagovao sa servisom za Botasa krug kasnije, tako da je Finac uspeo da se vrati na stazu ispred Holanđanina.

Ferrari je prvo u boks pozvao Raikonena, par krugova kasnije, što se ispostavilo kao loše po bivšeg šampiona jer se našao iza Karlosa Sainca i Džensona Batona koji je zaostajao za čitav krug. Fetel je to iskoristio napravivši nekoliko brzih krugova sa čistom stazom ispred sebe.

Još jedan čovek se našao u sličnoj poziciji, bez drugih bolida koji bi mu smetali – Danijel Rikijardo iz Red Bulla, koji je pre odlazaka u boks bio peti. S obzirom na to da su se Botas i Ferštapen mučili da preteknu Sainca, izgubivši značajno vreme, Rikijardo je uspeo da nadoknadi razliku, pojavivši se na trećem mestu, što je njegov timski kolega prokomentarisao: „To je j…a katastrofa“.

Fetel je dobio instrukcije da forsira, jer tri brza kruga su mu bila dovoljna da dođe do pobede. Pre odlaska u garažu, on je par puta odvozao najbrže krugove trke. Sa novim kompletom supermekih guma, bio je praktično spokojan do kraja trke, jer se na stazu vratio ispred Kimija Raikonena, koji je bio vidno razočaran potezom tima.

Dok je Nemac vozio ka pobedi, njegov glavni rival, Luis Hamilton, činio je sve da ublaži štetu u vidu razlike u poenima. Britanac se odlučio za dugačak prvi stint, kompletiravši 47 krugova na ultramekim gumama. Imajući čistu stazu ispred sebe, uspeo je da preskoči rivale tokom odlazaka u boks, uspevši da se nađe na sedmom mestu nakon promene guma.

Činilo se da će sve proteći bez incidenata, ali bizaran sudar Verlajna i Batona je rezultirao izlaskom bezbednosnog automobila, 17 krugova pre kraja. Baton je pokušao da zapreti Verlajnu s unutrašnje strane ušavši, da bi Sauber Nemca završio na boku nakon što je odskočio sa točka McLarena. Verlajn je ostao u nimalo prijatnoj situaciji jer nije mogao da izađe iz bolida koji se praktično naslonio na ogradu. Srećom, sve se završilo dobro po njega.

Fetel je poveo karavan u restart i odmah napravio razliku u odnosu na Raikonena, koji se očigledno nije ni trudio da ugrozi Nemca. Rikijardo je otišao preširoko u krivini jedan, i malo mu je nedostajalo da završi u zidu, što je omogućilo Botasu i Ferštapenu da se približe. Holanđanin je očigledno bio brži od rivala, jer je vozio na svežim ultramekim pneumaticima, ali nije mogao da ih pretekne.

Na kraju, Ferrari je ostvario dvostruku pobedu, dok je Rikijardo osvojio podijum za Red Bull. Botas je uspeo da se odbrani od Ferštapena.

Karlos Sainc je kompletirao solidan vikend za Toro Rosso sa šestim mestom, dok je Serhio Perez iz Force Indije izbacio iz trke njegovog timskog kolegu, Danila Kvjata.

Luis Hamilton je prošao ciljnu liniju kao sedmi, što znači da Fetel sada vodi u generalnom plasmanu sa 25 poena prednosti.

Haas je takođe bio dvostruki osvajač bodova, po prvi put, jer su Grožan i Magnusen bili osmi, odnosno deseti. Razdvojio ih je Felipe Masa iz Williamsa.

Džolionu Palmeru je „za dlaku“ izmakao drugi poen u Formuli 1, dok su poslednji klasifikovani bili Esteban Okon i Serhio Perez.

 

VN Monaka 2017.:

1. Sebastian Vettel GER Ferrari – Ferrari 78 krugova
2. Kimi Raikkonen FIN Ferrari – Ferrari +3.145s
3. Daniel Ricciardo AUS Red Bull – TAG +3.745s
4. Valtteri Bottas FIN Mercedes – Mercedes +5.517s
5. Max Verstappen NED Red Bull – TAG +6.199s

6. Carlos Sainz ESP Toro Rosso-Renault +12.038s
7. Lewis Hamilton GBR Mercedes – Mercedes +15.801s
8. Romain Grosjean FRA Haas-Ferrari +18.150s
9. Felipe Massa BRA Williams – Mercedes +19.445s
10. Kevin Magnussen DEN Haas-Ferrari +21.443s

11. Jolyon Palmer GBR Renault – Renault +22.737s
12. Esteban Ocon FRA Force India-Mercedes +23.725s
13. Sergio Perez MEX Force India-Mercedes +39.089s

Odustali

14. Lance Stroll CAN Williams – Mercedes 71 završen krug
15. Daniil Kvyat RUS Toro Rosso-Renault 70 završenih krugova
16. Stoffel Vandoorne BEL McLaren-Honda 66 završenih krugova
17. Marcus Ericsson SWE Sauber – Ferrari 64 završena kruga
18. Jenson Button GBR McLaren-Honda 60 završenih krugova
19. Pascal Wehrlein GER Sauber – Ferrari 60 završenih krugova
20. Nico Hulkenberg GER Renault – Renault 13 završenih krugova

 

Generalni plasman vozača:

1 Sebastian Vettel GER FERRARI 129
2 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 104
3 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 75
4 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 67
5 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 52
6 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 45
7 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 34
8 Carlos Sainz ESP TORO ROSSO 25
9 Felipe Massa BRA WILLIAMS MERCEDES 20
10 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 19
11 Nico Hulkenberg GER RENAULT 14
12 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 9
13 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 5
14 Pascal Wehrlein GER SAUBER FERRARI 4
15 Daniil Kvyat RUS TORO ROSSO 4
16 Jolyon Palmer GBR RENAULT 0
17 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 0
18 Lance Stroll CAN WILLIAMS MERCEDES 0
19 Fernando Alonso ESP MCLAREN HONDA 0
20 Antonio Giovinazzi ITA SAUBER FERRARI 0
21 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN HONDA 0

 

Generalni poredak konstruktora:

1 FERRARI 196
2 MERCEDES 179
3 RED BULL RACING TAG HEUER 97
4 FORCE INDIA MERCEDES 53
5 TORO ROSSO 29
6 WILLIAMS MERCEDES 20
7 RENAULT 14
8 HAAS FERRARI 14
9 SAUBER FERRARI 4
10 MCLAREN HONDA 0

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments