1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Manji prihodi Formule 1 u drugom kvartalu donose manju zaradu timovima
Manji prihodi Formule 1 u drugom kvartalu donose manju zaradu timovima
0

Manji prihodi Formule 1 u drugom kvartalu donose manju zaradu timovima

129
0
Podelite sa prijateljima:

Prihodi Formula 1 grupe su pali u drugom kvartalu 2018. u odnosu na prethodnu godinu, što znači da će svih deset timova ostvariti manju zaradu.

Ukupni prihodi F1 grupe su pali za pet odsto u periodu od aprila do juna, u odnosu na isti period prošle godine, sa 616 na 588 miliona dolara. Samim tim, kolač kojeg dele timovi se smanjio za sedam odsto, sa 330 na 307 miliona dolara. Drugim rečima, zaradili su 23 miliona dolara manje u drugom kvartalu. Dobit iz poslovanja Formule 1 je pala za 69 odsto, sa 45 miliona na 14 miliona dolara.

Ono što je indikativno je da se nije menjao broj trka, jer je i 2017. i ove godine u datom periodu održano sedam velikih nagrada. Međutim, Liberty kaže da je jedan od razloga za pad prihoda u odnosu na prošlu godinu naknada za emitovanje koja je iznosila 7/20 udela, dok je ove godine zbog jedne trke više 7/21. Pa, ne bismo se baš složili da je to relevantan razlog, ali ako oni tako kažu…

Pored toga, prošlogodišnji kvartal je uključio jednu „flyaway“ trku, i to onu u Rusiji, a takvi događaji su obično unosniji od trka na koje se dolazi putničkim vozilima. Ipak, to je „delimično nadoknađeno inflacijom troškova po osnovnim ugovorima“.

Liberty kaže da je zarada bila uvećana načinom na koji su knjiženi prihodi od oficijelnih partnera i snabdevača.

Vlasnici Formule 1 su primetili da su „elementi naknade ranije bili prepoznati srazmerno u okviru trkačkog kalendara, ali se sada većina prepoznaje podjednako tokom kalendarske godine. Ova promena je u drugom kvartalu 2018. predstavljala skromni vetar u leđa u oglašavanju i sponzorisanju, ali će biti neutralna na godišnjem nivou.

Očigledno je da je Liberty u Formulu 1 implementirao tipičan američki način „statističkog“ razmišljanja. Sport koji je nekada imao dušu, u međuvremenu ju je negde izgubio, a Liberty umesto da je potraži, bavi se mediokritetskim potezima poput sklanjanja hostesa sa grida i sličnim glupostima. Kada neko ne vidi šumu od drveća, pomoći mu nema…

 

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments