1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Ko kaže da Amerikanci ne vole manuelne menjače?
Ko kaže da Amerikanci ne vole manuelne menjače?

Ko kaže da Amerikanci ne vole manuelne menjače?

167
2
Podelite sa prijateljima:

Znate onu šalu koja kaže, „Kako najlakše sprečiti krađu vašeg automobila ako živite u Sjedinjenim Američkim Državama? Tako što ćete kupiti vozilo sa manuelnim menjačem“. U svakoj šali malo (ili puno) istine, pa tako i u ovoj. Svega 1,7% novih četvorotočkaša prodatih „preko bare“ protekle godine je kupljeno sa manuelnim menjačem, ali uvek postoje neki buntovnici koji će da prekše takva nepisana pravila.

Primera radi, modeli M velikog BMW-a su uvek imali veliki broj kupaca koji bi izbegavali automatske menjače, a sada na listu možemo da dodamo i Cadillac. Pomalo čudno, zar ne, pošto je ovaj brend zapravo bio jedan od pionira automatskih menjača i samo takve je i nudio dugo godina. Ali eto danas možete da dobijete manuelni na modelima CT4 i CT5 i to specifično ako kupujete izdanje visokih performansi nazvano Blackwing.

CT4 Blackwing pokreće 3,6-litarski turbobenzinac sa 472 konjske snage, a izbor menjača se svodi na šestostepeni manuelni i desetostepeni automatski. Potrebno mu je 3,9 sekundi da ubrza od nule do 100 km/h, a u stanju je dostigne i maksimalnu brzinu od 304 km/h.

CT5 Blackwing je još impresivniji i može se pohvaliti sa 668 „grla“ iz radne zapremine 6,2 litra. Reč je o najbržem serijskom Cadillacu u istoriji, pa tako iz mirovanja do 100 km/h ubrzava za 3,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 336 km/h. Izbor menjača je identičan kao kod spomenutog modela CT4.

Kolege sa sajta Motor1 nam kažu da je skoro polovina svih primeraka u seriji Blackwing protekle godine naručena sa manuelnim menjačem.

Iako je reč o Sjedinjenim Američkim Državama, gde kao što rekosmo dominiraju automatici, potražnja za manuelnim menjačima u modelima CT4 i CT5 je bila relativno velika još od kada je prvi Blackwing predstavljen još 2021. godine. Prva serija od po 500 jedinica je pokazala da je 45% kupaca CT4 Blackwinga izabralo manuelni menjač, a kod CT5-a čak 62%. Slične brojke smo videli i tokom 2022. godine, a Cadillac će reći da je očekivao da će 65% svih prodatih jedinica imati automatske menjače.

Ne sumnjamo da podatak da američki proizvođač vozila je jedini, uz BMW M3, koji nudi manuelni menjač u premijum četvorotočkašu igra veliku ulogu u tome pa kupci i nemaju baš mnogo izbora.

Ruku na srce, takođe treba priznati da oba automobila nemaju preterano mnogo mušterija i da većina prodatih Cadillaca ovih dana su krosoveri i terenci. U 2023. godini je isporučeno tek 9.144 jedinica CT4 i još 18.593 primerka modela CT5, što je za 55% više u poređenju sa 2023. godinom.

I pored spomenutog „uspeha“, CT4 i CT5 odbrojavaju poslednje dane i neće još dugo biti deo ponude. Kao i svi drugi proizvođači premijum vozila, i Cadillac smatra da budućnost leži u električnim četvorotočkašima, pa će se u budućnosti fokusirati samo na njih. A Blackwing će otići u istoriju kao budući klasik već sada…

AutoRepublika

 

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

65 % prodatih CT5 sa manuelnim menjačem? To Cadillac ?
😊

Yankee

Samo Blackwing, ne svaki CT5.