1. Home
  2. Vesti
  3. U požaru na londonskom aerodromu Luton izgorelo preko 1.200 automobila (VIDEO)
U požaru na londonskom aerodromu Luton izgorelo preko 1.200 automobila (VIDEO)
7

U požaru na londonskom aerodromu Luton izgorelo preko 1.200 automobila (VIDEO)

2.47K
7
Podelite sa prijateljima:

Vest nije iz kategorije najsvežijih, ali je nekako izmicala našoj pažnji do sada. Naime, u utorak uveče 10. oktobra, oko 21h po lokalnom vremenu, na parkingu aerodroma Luton, u Londonu, došlo je do požara na parkingu. Stihija se vrlo brzo raširila i zahvatila okolna vozila, a zatim i samu konstrukciju parkinga koji je bio iz više nivoa.

Kako je temperatura plamena postigla veoma visoke vrednosti od preko 600 stepeni Celzijusa, došlo je do urušavanja metalne konstrukcije parkinga i širenja vatre na druge nivoe.  Preko stotinu vatrogasaca berdfordširske vatrogasne brigade je gasilo požar čak dvanaest sati. Vatra je izbila na novom parkingu terminala 2. Parking nije imao protivpožarnu zaštitu u vidu prskalica vodom sa plafona.

Za to vreme bila su obustavljena poletanja i sletanja sa aerodroma, što je dovelo do velikog broja otkazanih letova, a putnici su prenoćili na aerodromu dok su oni spretniji i brži obezbedili smeštaj u nekom obližnjem hotelu.Procenjuje se da je ovaj događaj uticao na 273 leta koja su otkazana ili preusmerena, kao i na nekih 40 do 50 hiljada putnika.

Zatvorena je bila i železnička stanica aerodroma Luton. Dodatni haos su napravili i vozači koji su pokušavali da dođu do aerodroma i pokupe rodbinu ili prijatelje koji su to veče planirali da polete, jer je aerodrom sada uskraćen za skoro dve hiljade parking mesta koja su u plamenu.

Vazdušni saobraćaj jedelimično  normalizovan u tek u sredu 11. oktobra u 15h, ali i tada sa smanjenim kapacitetom rada aerodroma.

Policija je u međuvremenu privela osumjičenog muškarca u tridesetim godinama života, onog za koga se sumnja da je upravo njegov automobil bio taj koji je započeo požar. Procenjuje se da je na parkingu bilo blizu 1.500 vozila od kojih je verovatno 1.200 izgorelo u potpunosti ili totalno oštećeno.

Ako pogledate video snimak načinjen dronom, a priložen iznad, moći ćete da sagledate i razmere ovog katastrofalnog požara. Na jednom snimku se vidi vozilo od kojeg je krenuo požar i ono što se može reći po obrisu vozila je da se radi o Rangeu Roveru. Nije poznato kojim je gorivom pokretan Range Rover, ali je vatra izbila izuzetno brzo i eksplozivno.

Ipak, ako se malo udubimo, po obrisu vozila koje je prvo stradalo, vidimo da automobil liči na model s povišenom pozicijom sedenja po imenu Evoque, a proizvođač jeste Range Rover. Sudeći po poziciji odakle izbija plamen, jačini i pojavi belog dima možemo posumnjati da je u pitanju dopunjivi hibrid.

Na slici se vidi raspored komponenti na automobilu i sa leve strane se nalazi konverter napona AC-DC. Ne bih dalje stimulisao čitaoce u pogledu zaključaka na temu trenutnog stepena razvoja električnog pogona, ali se zaključak nameće sam po sebi.

Verujemo da će u doglednoj budućnosti, opet dok tehnologija ne uznapreduje u dovoljnoj meri kako bi se izbegle ovakve katastrofe, biti zabranjeno parkiranje bilo kakvih vozila sa strujnim pogonom u javnim garažama i zatvorenim prostorijama.

Već imamo barem dva poznata slučaja da su potonuli brodovi za prevoz automobila zbog požara koji su izazvali električni automobili. Vesti o tome možete pronaći na našim stranicama.

AutoRepublika

(2473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ne bih da budem zlurad, ali ovaj požar ne liči na požar izazvan od strane benzinske ili dizel varijante automobila.

U prilogu je YT klip gde je pomalo sarkastično dat pregled događaja i mogućeg krivca. Verujem da će po registarskom broju utvrditi koji je tačno model bio.

https://youtu.be/zk0MWDsueMY?si=uOfVk-o8B_zwzUz7

Matija

Ma, nije moguce! Jos jednom je baterija izazvala pozar?! Izgleda kao da su Rusi ili Izraelci bombardovali! Vreme je da se nesto konkretno uradi da se ovako nesto vise ne dogadja. Na primer, garaze samo za e-vozila, gde bi se ugradili specijalni uredjaji za gasenje. Ovo bi poskupelo parking za e-automobile ali bi ogranicilo moguce stete od pozara.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija
BB

Koliko ludilo tamo vlada, jedno osiguranje veli da je onaj Nissan otpisan iako ga još nisu mi pogledali, drugo osiguranje veli da neće nadoknaditi štetu za potpuno izgorjelo vozilo…

Ali ovi požari mogu da posluže da se poveća prodaja vozila…

MRN

Sreća pa mi bicikl nije bio parkiran u toj garaži … 😊

Balkanboj

Jel električni?

MRN

😀😀😀

Miki

I da je imala prskalice to ne bi puno pomoglo.