1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: „Fića“ je imao i konfiguraciju sa četvoro vrata
Zanimljivost dana: „Fića“ je imao i konfiguraciju sa četvoro vrata

Zanimljivost dana: „Fića“ je imao i konfiguraciju sa četvoro vrata

29.05K
56
Podelite sa prijateljima:

Fiat 600 je po mnogim karakteristikama bio možda najbolji ikada proizvedeni gradski automobil. Daleko od toga da može parirati današnjim četvorotočkašima po opremi ili snazi, ali je u svoje vreme pokazao kako bi automobil za grad trebalo da bude konstrurisan.

Proizvodio se od 1955. do 1985. godine, zavisno od toga ko ga je pravio, i pružao dosta pozitivnih karakteristika. Sa dužinom od 3,2 metra je bio lagan za vožnju u grad, a opet dovoljo prostran za četvoročlanu porodicu. Koštao je 590 hiljada lira ili svega 6.700 evra u današnjoj vrednosti novca, što znači da ga je svako mogao priuštiti, a opet je bio dovoljno jednostavan da su čak i oni sa osnovnim mehaničkim znanjem mogli da ga poprave.

Motor postavljen pozadi sa pogonom na zadnjoj osovini je omogućavao fantastičnu trakciju u svim vremenskim uslovima.

Znajući sve to, nije iznenađenje što su mnogi proizvođači požurili da kupe njegovu licencu. Nama je naravno najpoznatiji naš čuveni Fića (Zastava 750/850), a 600 se proizvodio i od strane Neckara, SEAT-a, Sevela, ZAZ-a i mnogih drugih. Većina njih je pružala samo konfiguraciju sa dvoje vrata osim SEAT-a. Ovo je priča o malo poznatom modelu po imenu SEAT 800.

Sociedad Española de Automóviles de Turismo ili SEAT je osnovan 1950. godine u zajedničkoj akciji španske vlade, španskih privatnih banaka i Fiata. Tokom narednih tridesetak godina gotovo svaki model brenda će biti prepakovani Fiat. Mališan s indeksom 600 nije bio prvi (tu čast je imao model 1400), a debitovao je u maju 1957. godine.

Pokazao se relativno uspešnim pošto je imao sve one navedene pozitivne karakteristike po još pristupačnijoj ceni (radna snaga je u Španiji bili jeftinija od one u Italiji). Proizvodnja će trajati sve do avgusta 1973. godine i do tada će biti napravljeno 797.319 jedinica modela sa dvoje vrata.

Međutim, kao što smo spomenuli, SEAT je bio jedini koji je ponudio i konfiguraciju sa četvoro vrata. Rad na njemu je započeo početkom šezdesetih godina, kada je kompanija shvatila da gubi sve veći broj porodičnih kupaca od strane konkurencije.

To se pretežno odnosi na druge gradske modele, kao što su Citroen 2CV „Spaček“ i Renault 4, a cilj je bio pružiti i domaći automobil taksistima. Dobio je ime 800 i prodavaće se samo od 1963. do 1967. godine. Model 800 je bio duži za 180 milimetara od standardnog s oznakom 600, i prednja vrata su bila izvedena u stilu „kontraša“, dok su zadnja bila tradicionalna.

Automobil je bio dugačak 3.475 mm i pružao veoma komotnu klupu pozadi. Spomenućemo da su prednja vrata bila kraća u poređenju s modelom 600, a za proizvodnju se postarala firma Carrocerías Costa de Tarrasa u Barseloni.

Osim broja vrata i izmenjenog krova, 600 i 800 se nisu previše razlikovali. Oba je pokretao benzinac radne zapremine 767 kubika, što je bilo dovoljno za 32 konjske snage. Menjač je bio četvorostepeni manuelni, a 800 je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 110 km/h.

Proizvodnja je započela dosta sporo najviše zbog problema sa partnerom. Firma iz Barselone nije pravila model 800, već zapravo samo modifikovala 600, ali kada posao bude okončan krajem 1967. godine, fabriku će apustiti oko 18.200 jedinica. Većina kupaca su bili taksisti baš kao što je SEAT želeo, a automobil danas ima veoma kultni status zbog malog broja proizvedenih vozila.

SEAT 600 inače nije bio jedini „Fića“ sa četvoro vrata, pošto je firma Lucciola iz Italije takođe vršila prerade, doduše malo na drugačiji način (zadnja vrata su bila kontraška, a prednja tradicionalna). Ono što razlikuje španskog giganta jeste podatak da je nudio model 800 direktno iz fabrike, dok je Lucciola bila samostalna kuća, pa samim tim nikako ne mogu da idu u istu kategoriju.

Za kraj ćemo vas pitati, da li vam je žao što i naša Zastava nije ponudila Fiću sa četvoro vrata?

Zoran Tomasović 

(29047)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

56 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„SEAT je bio jedini koji je ponudio i konfiguraciju sa četvoro vrata.“ Ova recenica dokazuje da je SEAT imao svoj razvoj, kakav-takav. Usudili su se da naprave ovu dosta delikatnu prepravku malog Fice. Po mom misljenju, izgled ovog auta kvari jedino forma C nosaca – trebalo bi da bude nagnut napred a ne unazad. Tako bi zadnji deo karoserije bio estetski prijatniji.

Matori

Funkcionalnost ispred estetike.
Da je „c“ stub nagnut suprotno, bilo bi teže sesti u automobil tih dimenzija pozadi, a kako su taksisti bili ciljna grupa…

MRN

Dobro si to primetio.
Mora da si čovek-žirafa ?
😊

Matija

C nosac nagnut unazad ne doprinosi udobnosti ulaska. Kada ulazis u auto gornji deo tela ti je nagnut napred da bi njegova tezina bila u pravcu oslonca na kolovozu – leva noga ako ulazis sa leve strane

Pera

U italiji sam viđao produzene fiće sa četvoro vrata

Nik900

Ficu nikad nisam nesto voleo , ali ovo je bas bas dobra stvar rado bih je vozio koliko je dobar sa strane..

BB

Sviđa mi se ovaj SIĆA (ako je Fićo bilo od milja za Fiat, onda Sića bi trebalo da budebod milja za Seat 🤣).
Juga je imala Fićin kombi kao zamjenu za korpulentnije vozilo, mada to nije dolazilo iz Kragujevca, ali u tem Somboru, svega ima, da i žene piju vina…

Branko

Od kad je Fićo sa 757 ccm imao 32 KS? Valjda 22 ili 25 KS…

Yankee

29,5 KS.

comment image

Neša

Kod nas se Fića 750 pravio u dve verzije. Zastava 750 od 25ks i 750 S od 30ks. Jači model je imao drugačiju glavu motora sa većim primerom usisa i izduva, većim ventilima i većom kompresijom. Karburator sa većim difuzorom i diznama i drugačiju bregastu. Slabija verzija je koristila tadašnji normal benzin od 88 oktana a jača super od 98-100oktana. I ako je razlika samo 5 ks specijal je bio osetno jači i brži ali je i puno više trošio. Ova konja više koje je imala Španska verzija imala je zaista bilo lako dodati na našeg specijala mada iz specifikacija… Pročitaj više »

Lucciola

U YU je bilo 4 motora Ficinih, a ne 2. 1x 600, 2x 750 i 1x 850.

YugoFlorida

ZAZ? Oni nikad nisu proizvodili Fiat 600. ZAZ 965 jeste inspirisan Fiatom 600, ali nije bio njegova licencna verzija. Staviše, on je imao potpuno drugačiji motor, vazdušno hlađeni V4 i sve ostale delove.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane YugoFlorida
Matija

Napravio sam simulaciju u tacnoj razmeri kako visok putnik ulazi na zadnja vrata. Putnik je silueta muskarca visine oko 194-5 cm po DIN standardu. Zuta linija predstavlja liniju ravnoteze na kojoj se trenutno nalaze tezista svih delova tela. Simulacija pokazuje da je otvor vrata suvise uzan – u donjem delu vrata bi trebalo da budu siroka koliko i prednja. Nagib C nosaca nema nikakve veze sa udobnoscu! Moje misljenje je da su rekonstrukciju (produzenje) Fice radili amateri za ergonomiju! U ovakvim slucajevima, to je nekada bilo kod svih malih automobila, pri ulasku se primenjuje sledeca procedura: – u unutrasnjost auta… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
MRN

Da, visina je bitna.

BB

Jeli to ono što su ukinuli kod modernih automobila, osim SUV a i kod njih se često sreće? 😜

Matija

Sta li si to hteo da kazes???
Visina automobila polako ali sigurno raste, upravo zbog komfora.

MRN

Kod kupeolikih SUV vozila pozadi imaš bitno manji prostor za trup i glave nego kod normalnih SUV formi.
Plus, dosta električnih automobila koji su na električnoj platformi, čak i ako su vozila viša, imaju isti problem zbog debljine baterija, osim ako putnika ne postaviš u neki poluležeći položaj, što opet samo po sebi čini težim izlazak iz vozila, pa i ulazak u njega.
Probleme sa komfom električnih automobila koji su na univerzalnoj platformi da i ne pominjem.

Matija

Sve si u pravu!

BB

Pa neki dan gleda Peugeot 308 mk1, gurnuo čovjek frižiderčinu u njega bez problema… Prolazim ja i dobacujem (navika sa AR 😜): Hadje to uradi sa Peugeot 308 mk2 ili 3, ako si junak…

Stiže odgovor: Nema šanse…

Šta je tu poraslo?
Tako i svi ostali proizvođačima… Svi modeli se spustili za 10 cm, zato je i nastao bum SUV modela…

Matija

„Šta je tu poraslo?“ – razvoj pratim poslednjih 60 godina a ne od juce. Mini je nekada bio visok 133 cm a danas 143. Fica je bio visok 141 cm, VW Up je visok 148 cm a trebalo bi da bude jos visi! I tako dalje. Tvoj Pezo 308 MK1 visok je 1498 mm, MK2 visok je 1460 mm – 4 cm manje od predhodnika. Pezo u poslednje vreme ima cudnu strategiju razvoja – pravi „sportska vozila“ – velika kombi-limuzina PEUGEOT 508 SW ima visinu samo 142 cm?! Pasat 150 cm, BMW 3 144 cm, Mercedes C t 150 cm,… Pročitaj više »

BB

Pa ti gurni frižider onda u mk2 😜 Pogledaj krov, koliko je visok na kraju mk1 i koliko je manji kod mk2, asamim tim i visina otvora prtljažnika. U pravu si i ti, auta su veća u odnosu na 60-te, ali u odnosu na 2000-te sad su manji (niži). Ali je posebno simptomatično da način korišćenja sve većih vozila ne ide u prilog komforu krupnijih putnika. Unutra su sve manji… Pa taksisti odustaše od 508 (a to je bio značajan % prodaje), eno i Prius predviđa „ljude bez glave“ Koji auti nastavljaju da žive u limuzinskoj formi? Oni čiji je… Pročitaj više »

Matija

Necu da guram u Pezoa vec u Berlingo! Ima moj drug! 🙂

Tamo daleko

Jel može jedna simulacija stavljanja kese sa namirnicama u prostor iza zadnjeg sedišta, pošto, koliko se sećam, kod Fiće je postojalo i to?

Mislim da su se pre 60 i više godina više bavili time kako da 4 osobe i prtljag stanu u što manji prostor a manje koliko će lako to da se izvede. Nekako se stiče utisak da su tada ljudi bili fleksibilniji, da im nije baš svaka dlaka smetala i da su možda imali malo drugačiji standard u vezi komfora. Ko bi ga znao…

Matija

Za upotrebu prtljaznika izmedju zadnjih sedista i motora, Fica je mogao da ima pokretno zadnje staklo. FIATu je ovo sigurno bilo skupo. Nekadasnji stratezi i konstruktori bili su nemilosrdni prema kupcima! Bilo je vazno da auto bude tacno one velicine koja je planirana i da pri tome izgleda lepo a kako ce unutra da se upakuju putnici nije im bilo bitno! Tada je dizajn imao prednost ispred ergonomije! Jos drasticniji primer od Fice bio je stari Mini: dugacak tacno 3 metra, visok oko 133 cm a u njega MORAJU da stanu 4 odrasla putnika! Stvarno, nas cetvorica studenata, svi oko… Pročitaj više »

Matori

Umesto pokretnog stakla ima pokretan naslon zadnjeg sedišta i svašta nešto može tamo da stane.
Peglica je imala verziju sa pokretnim staklom pri kraju, mislim da postoji članak ovde na AR o tom izdanju. U pitanju je 126 bis.

Matija

Svasta moze da stane, samo ako uspes da se uvuces do zadnjeg naslona, zajedno sa prtljagom. Stalo bi jos mnogo vise i mnogo lakse da je motor napred. 🙂

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
MRN

“ … Simulacija pokazuje da je otvor vrata suvise uzan – u donjem delu vrata bi trebalo da budu siroka koliko i prednja…“

Kod kojih kola je to pravilo ispoštovano po pitanju zadnjih vrata ?

BB

Gledam Škodiaka… Kod njega su zadnja vrata veća od prednjih…

Matija

Samo kod onih kod kojih je ulaz udoban! 🙂 Kod ostalih nije.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
Matija

Evo, ovako se konstruisu vrata – produzetak taman da uneses straznjicu! Jos uvek su kraca od prednjih. Zadnji prozorcic sam izbrisao, on samo kosta novac.

comment image

Matori

Iz ličnog iskustva, gore pomenuta visina i mnogo ulazaka i izlazaka u i iz raznih automobila, moram da osporim analizu.

Matija

Vazi! Napravi svoju simulaciju. Ne moras da crtas vec neka te neko slika dok ulazis na zadnja vrata nekog malog automobila i to u fazama. Covek obicno nije svestan sta radi dok se bori sa uskim vratima!

Lucciola

Firma Lucciola?? Valjda je firma Lombardi, ne znate ni da citate?

Neša

Fiat je proizvodio i Fiat 600 multiplu. Prednji kraj potpuno drugačiji u stilu kombija gde su prednja sedišta iznad prednje osovine ali je i to ipak Fiat 600 sa četvoro vrata. Naš Fićin kombi je rađen na toj ideji ali je ako ništa drugo lepši.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Neša
Matija

FIATov model 850 T i mladja generacija 900 E, po licenci su bili u proizvodnji u Zastavinom pogonu u Somboru. To je vec sasvim ozbiljan mali transporter koji je mogao da primi 6 putnika sa sasvim pristojnim prostornim komforom. Njegove domenzije su bile 3804 x 1488 x 1660 mm a na sredini desne strane imao je siroka vrata za pristup sedistima u drugom i trecem redu. Zahvaljujuci kratkom rastojanju osovina bio je veoma okretan. Ovaj auto bio je idealan gradski automobil! Ubedjen sam da zasluzuje da mu se posveti paznja i da se bas po njegovom uzoru napravi moderan mali… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
Matori

Putnička verzija se registrovala na 8 osoba, verovatno sitnih, ali bilo je tako.

Matija

Ne znam, verujem ti na rec. Zvanicni izvestaji, Wikipedia na primer, govore o 6 sedista.

Matori

Imao sam jedan pre tridesetak godina tako registrovan, a i danas je jedan oglašen na PA isto.

BB

Mislim da si u pravu, nasljednik ovog modela bi mogao postati osnova auto reindustrijslizacije prije nego Jugo. Korisniji, napraviti ga na bazi manjih serija, manje luksuzan, teretna i putnička varijanta…

Matija

To ti je sasvim realna predpostavka! Dostavni auto moze da bude jednostavnije opremljen i da ima jednostavniju tehniku, osovine na primer. Siguran sam da bi serija vlo brzo porasla na nivo manjih putnickih automobila.

Matija

Da razvijemo ovu temu u pravcu konstrukcije: pogledajte presek malog kombija, ispod poda treba ukloniti tank, motor i menjac i eto prostora za veliku bateriju! Da bi se sacuvao veliki, ravan pod, e-motore treba ugraditi direktno u tockove. Pogon na zadnjoj osovini bio bi sasvim dovoljan za gradski transport. Za izlazak van puteva mogao bi da dobije 4×4! Pozadi treba otvoriti velika vrata, od krova do poda i celom sirinom vozila. Tako rado bih napravio od njega elektricni restomod! Bila bi to senzacija!

comment image

BB

Definitivno tu potencijal postoji…

Matori

Slažem se. Samo bi bio problem registrovati ga u Srbiji.

Matija

Jel to zbog onog fenomenalno glupog propisa da proizvodjac vozila treba da odobri prepravku? Nista zato, registrovacemo ga u EU, tamo su sluzbe za ateste dovoljno obrazovane da znaju sta i kako se radi. Osim toga, u procesu izrade uvek su spremni da pomognu savetom. Naravoucenije: njihov cilj je da pomognu malu privredu a ne da je ubiju kao kod nas!

Matori

Između ostalog…
Ovde je i AMSS imao problem da atestira punta (njihov rad) kovertovanog u EV, a o pojedincima da ne pričamo.

Matija

Pravi pristup sluzbi za ateste i homologacije jeste od prve ideje do kraja realizacije treba odrzavati kontakt sa njima, tj. redovne konsultacije. Na taj nacin oni nesvesno preuzimaju obavezu da odobre ono sto su koordinirali i savetovali. Diplomatija i psihologija nisu na odmet!

Matori

Sve stoji, ali je problem što je AMSS koji inače vrši ateste vozila jedva uspeo sa registruje svoj rad, električni punto.

Matija

Zivo me interesuje gde je problem – tehnika ili administracija?

BB

Napraviti jedan i pokloniti ga Vučiću, i reći da registruje 🤣😂
Problem riješen 😜

Bungi

Većinu potrebih radova si sam naveo.Baterija bi trebala biti od nekog serijskog automobila koja dužinom i širinom može da se smjesti između osovina.Isto tako i upravljačka elektronika.Ja bih uzeo 4×25 ks u svaki točak po jedan el. motor.Karoseriju bi nakon prepravki trebalo kvalitetno pocinkovati ako je to uopšte moguće u privatnoj režiji.

Matija

Za njega bi bilo dovoljno i 2×25 KS ali to nije granica jer ima jacih motora za ugradnju. Cinkovanje zahteva da se skine kompletna farba. To bi moglo da se uradi kod specijalista, sa kiselinom. Zatim cinkovanje, opet kod specijalista. Mislim da projekat ne bi trebalo opterecivati ovim zahtevom. Vozilo bi bilo za demonstraciju mogucnosti i sposobnosti. Zadatak mu je da inspirise nekog jakog privatnika da pokrene seriju. Tehnologija? Cevi, lim i plastika, to je zapravo mali autobus! 🙂

zoran

Pa ovo bi bilo pravo otkrovenje za mog pokojnog oca da je to bilo na kraju sezdesetih i do 1980 nikad nebi presao na keca. Kada je nas cetvoro isli da kampujemo sa kompletno opremom spakovanom u fucu ( sator , boca za kuvanje , lezajevi ,sto i stolice i pripadajuca hrana ) toj bio odzivljaj sa ovim bi mogli i zimnicu da spremamo.

Matija

Jos jednom – kako bi trebalo da izgleda produzeni Fica:

comment image

Steta sto nije! 🙂

Bungi

Mnogo ljepše nego orginalni Seat. Hromiranu lajsnu bi trebalo produžiti na zadnja vrata