1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Propuštena prilika nacista u Drugom svetskom ratu
Zanimljivost dana: Propuštena prilika nacista u Drugom svetskom ratu

Zanimljivost dana: Propuštena prilika nacista u Drugom svetskom ratu

1.38K
27
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena postoji mnogo istoričara koji se bave alternativnim teorijama, ali većina njih ima jedno zajedničko – oni se uglavnom koncentrišu na odluke lidera po pitanju vremena napada i same strategije da bi doneli svoje zaključke. Međutim, postoje i oni koji proučavaju tehnologiju i koju razliku je ona mogla da donese u ratu.

Da li bi nacisti dobili rat da su rakete V2 ili borbeni avioni na mlazni pogon stigli ranije? Kao što ćemo uočiti u nastavku ovih priča, Hitler je napravio mnogo grešaka tokom rata, a jedna od njih je bio tenk nazvan Panzer VIII Maus (Miš).

Nedugo nakon dolaska na vlast, Hitler je naredio razvoj novog laganog tenka koji bi vojsci olakšao put i otvorio nove granice. Prvi takav tenk je nosio oznaku Panzer I i bio je dostupan vojsci počev od 1934. godine. Međutim, Panzer I nikada nije bio namenjen ulozi lidera, već je zamišljen kao tenk za treniranje, pa samim tim nije imao veće borbene mogućnosti.

Njegova zamena je bio Panzer II, koji je debitovao dve godine kasnije, ali ni on nije uspeo da napravi veću razliku. Usledio je Panzer III 1939. godine, ali do njegovog debija je stigao i sovjetski legendarni tenk T-34, koji ne samo što je bio brži i okretniji, već je mogao da ponese i veće oružje i da pruži bolju zaštitu posadi. Unapređena verzija je nosila oznaku Panzer IV i pojavila se pred sam napad Nemačke na Poljsku, čime je i zvanično počeo Drugi svetski rat.

Dok su navedeni tenkovi uspevali da završe posao u svim državama koje je Nemačka napala tokom prve dve godine rata, Hitlera je i dalje brinulo šta budućnost donosi. On se veoma bojao ulaska Amerikanaca u rat, ali je i dalje planirao napad na Sovjetski Savez. Iz tog razloga, želeo je veći tenk koji će moći da nadmaši sovjetski T-34 i odlučio da poveri posao svom omiljenom arhitekti Albertu Spiru.

Onaj o tenkovima nije znao gotovo ništa, ali je bio poznat po tome što je bio u stanju da ispuni svaku Hitlerovu želju. Znajući svoje nedostatke, Spir je odlučio da potraži pomoć, pa je tako kontaktirao firme kao što su MAN i Daimler sa ciljem da proizvedu još veći, moćniji i sigurniji tenk.

Kada je Tiger (tigar) debitovao 1942. godine, bio je najmoderniji tenk na svetu. Sa dužinom od 6,3 metra i težinom od 54 tone, bio je najveći, brzina od 45 km/h ga je činila jednim od lidera, a i zaštita od napada je bila na zavidnom nivou.

Međutim, takođe je bio i veoma skup za proizvodnju i održavanje i imao je mnogo „dečijih boljki“ po pitanju kvaliteta mehanike i upotrebljivosti u zimskim vremenskim uslovima, tako da definitivno nije bio omiljen među vojskom.

Do rane 1943. godine, fortuna je okrenula leđa Nemačkoj. Direktan i težak poraz u Staljingradu je pokazao da Nemci ipak nisu nepobedivi. Nekoliko meseci pre toga, Hitler je bio primoran da objavi rat i Sjedinjenim Američkim Državama da bi podržao svog saveznika Japan, pa je postalo jasno da će Nemci uskoro morati da ratuju na dve strane – na istoku protiv moćnih Sovjeta i na zapadu protiv udruženih Amerikanaca, Britanaca i Francuza.

Ako Nemci žele da imaju ikakve šanse da pobede u ratu, njima je bila potrebna tehnologija koju neprijatelj još uvek nije imao. Fizičar kao što je Verner Hajzenberg je počeo rad na atmoskoj bombi, Verner von Bron se koncentirsao na rakete V2 sa ciljem da se Britanija bombarduje direktno iz Nemačke, a Ernst Henkel je završio prototip prvog aviona na mlazni pogon.

Međutim, Hitler je znao da Sovjeti spremaju napade snajmodernijim velikim tenkom na svetu, IS-om, pa je odluka pala da Nemci moraju da imaju i moćniji proizvod. Posle kraće rasprave, Hitler je izabrao Ferdinanda Poršea kao glavnog inženjera u timu. Ovaj je već stekao ime za sebe sa razvojem Volkswagena Bube, prvog nemačkog narodnog automobila, ali je takođe igrao i značajnu ulogu i u razvoju spomenutog tenka Tigera.

Iako je Tiger bio vrlo neuspešan, i dalje je bio moderniji od bilo kog drugog tenka na svetu i imao je veliki potencijal. Porše je uradio detaljno računanje i shvatio da je Nemačka u 1943. godini proizvela svega šest hiljada tenkova u poređenju sa oko 40 hiljada koliko su Amerikanci, Sovjeti i Britanci zajedno napravili.

Porše je smatrao da bi se i Nemci trebalo okrenuti istoj strategiji, a to je kvantitet umesto kvaliteta. Naime, iako su neprijateljski tenkovi bili lošijeg kvaliteta i pružali slabiju zaštitu, i dalje su bili daleko jednostavniji i jeftiniji za proizvodnju.

To je značilo da je neprijatelj bio u stanju da sa lakoćom zameni svaki uništeni tenk, što kod Nemaca nije bilo slučaj. Dok to i možda ne bi bilo tako tokom prethodnih godina, do 1943. godine je postalo jasno da će Nemačka izgubiti u ratu i da je uvoz materijala potrebnih za razvoj i popravke najmodernije tehnologije nemoguć.

Nasuprot očekivanjima, Porše je od Hitlera dobio negativan odgovor. Nacistički lider je smatrao da Nemačka mora da bude najbolja u svemu pa makar pružala proizvode samo radi propagande, a za njega bi bilo posebno ponižavajuće da kopira Sovjete – narod koji je smatrao na nižu rasu.

Iz navedenog razloga, Porše je dobio zadatak da razvije tenk koji će biti veći i moćniji nego neprijateljski u svakom pogledu. On se dao na posao i drveni model je bio gotov u roku od nekoliko meseci. Veruje se da je radio na njemu u svoje slobodno vreme još početkom 1942. godine, ali je morao da modifikuje drveni prototip nekoliko puta da bi udovoljio Hitleru. Glavni razlog je ležao u tome što lider Nemačke nije bio zadovoljan koliko je tenk velik i moćan, a želeo je da se neprijatelj uplaši njegovom samom pojavom.

Posle nekoliko modifikacija, Hitler je zvanično odobrio projekat početkom 1943. godine. On je u samom početku nosio ime „Mammut“ (mamut), ali je Porše kasnije promenio ime u Maus (miš) iz sarkastičnog razloga da pokaže dimenzije ovog tenka.

Javnosti je do današnjeg dana nepoznato koja je svrha Mausa trebalo da bude, a postoji nekoliko različitih priča. Prva od njih kaže da je on trebalo da bude tradicionalni tenk s ciljem napada na druge tenkove neprijatelja i da štiti vojsku.

Međutim, ova ideja je odbačena od mnogih eksperata iz nekoliko razloga, a glavni od njih je podatak da je bio previše velik i spor da obavlja takav posao. Drugi će reći da brzina nije bila bitna jer je Maus imao ogromnu zaštitu sa kojom je mogao sa lakoćom da probije neprijateljske linije.

Druga teorija se svodi na takozvani „Atlantski zid“. Naime, kada je postalo jasno da će Nemačka da izgubi rat, Hitler je naredio da se proizvede zid odbrane koji se prostirao od vrha Norveške pa sve do juga Francuske. Nemačka je očekivala zajednički napad od strane Amerikanaca, Britanaca i Francuza, ali još uvek nije znala lokaciju. Atlantski zid je doneo veliki broj bunkera, ali je i dalje između njih postojala praznina koju bi neprijatelj mogao da iskoristi.

Veliki tenk sa moćnim oružjem bi sprečio tako nešto bez obzira na lokaciju napada, a po potrebi bi mogao biti pomeren i na druga mesta. Poslednji razlog se odnosi na samu propagandu, pa tako neke priče kažu da Maus nikada nije trebalo da ima vojnu karijeru, već da poveća moral Nemcima i da pokaže kako su najbolji.

Porše kontaktirao nekoliko kompanija za proizvodnju Mausa, a posao je dobio Krupp. Kao i sva nemačka tajna oružja, razvoj i testiranje je trebalo da se odvijaju u vojnom centru Kumersdorfu, koji se nalazio oko 25 kilometara od Berlina.

Maus je prema potpisanom ugovoru morao da bude u stanju da ponese minimalno 100 tenkovskih raketa, da dostigne brzinu do 20 km/h, ima masu od najmanje 120 tona i da pruži zaštitu koju nijedno moderno oružje ne može da probije.

Porše je izračunao da je većina navedenih karakteristika ostvariva, ali da će težina u velikoj meri da pređe planiranu cifru od 120 tona. Shvativši da je novo oružje pod hitno potrebno Nemačkoj ako želi da pobedi u ratu, Porše u razvoj zapošljava još jednu firmu i to Alkett.

Krupp je tako bio zaslužan za proizvodnju nižeg dela tenka, dok je Alkett trebalo da ugradi oružje i da se postara da okretljivost kupole bude zadovoljavajuća. Kada spominjemo oružje, da kažemo da je Maus trebalo da pruža standardan top od 150 mm uz dodatnu mašinsku pušku od 22 mm. Hitler je očekivao da bi serijska proizvodnja trebalo da počne od leta 1943. godine i da bude ograničena na pet primeraka mesečno uz maksimalnu proizvodnju od 150 tenkova.

Porše nekako uspeva da završi prvi prototip, ali bez oružija i kupole. Čak i u takvim uslovima Maus nije bio u stanju da dostigne brzinu veću od 13 km/h. Njega je pokretao Daimlerov benzinski motor sa dvanaest cilindara i 1.080 konjskih snaga, ali je i to bilo malo kada se zna kolika je masa bila. Nepoznato je koliko je Maus bio težak u momentu testiranja prvog prototipa, ali je Poršhe izračunao da bi konačan proizvod mogao da bude težak čak 188 tona.

Sa takvom masom, ne samo što je zadavao probleme po mokrim i blatnjavim terenima, već u Evropi nije postojao nijedan most koji bi mogao da ga podnese. Porše je delimično rešio problem tako što je proizveo posebnu cev sa kojom se nadao da bi Maus mogao da se kreće pod vodom i preko navedene cevi i dalje pruži dovoljno vazduha. U decembru 1943. godine, Alkett je konačno isporučio drvenu kupolu da bi se dobila generalna ideja, a tenk je ofarban u vojnu boju. Na zadnjem delu tenka se nalazila i velika crvena zvezda pa bi tako nacisti mogli tvrditi da je reč o zarobljenom sovjetskom tenku.

U martu 1944. godine je bio kompletiran i drugi delimično završeni prototip. On se razlikovao po nekoliko detalja, a najveća pažnja je ovaj put posvećena oružju. Maus je sada imao i pokretnu kupolu sa glavnim topom od 128 mm i još dve mašinske puške.

Testiranja su pokazala da je u stanju da probije zaštitu na svakom tenku neprijatelja pri udaljenosti od preko 3.500 metara zahvaljujući moćnom topu. Još jedna novina kod drugog prototipa je bio motor, pa je Daimler razvio novi agregat (ovaj put dizel) od 1.200 „konja“, što je donelo i zadovoljavajuću maksimalnu brzinu od 20 km/h.

Sama zaštita je takođe bila vrhunska. Sa debljinom od 200 milimetara, Maus je imao najjači oklop ikada viđen na tenku, a čak i kupola je pružala oklop od 100 milimetara. Porše je i dalje imao nekoliko problema, pa je tako Maus i dalje mogao da pređe svega 160 kilometara na ravnom putu i 60 kilometara po teretnim putevima i pored ogromnog rezervoara od čak 2.700 litara. U slučaju kvara, tenk bi druga dva Mausa morala da šlepaju do fabrike na popravke, a za njegov prevoz je bio razvijen i poseban voz sa vagonima koji bi mogao da podnese takvu težinu.

Međutim, razni problemi, kao što su česta bombardovanja i nedostatak materijala, su nekoliko puta odlagali zvaničnu premijeru. Porše je nakratko razmatrao da izmesti proizvodnju pod zemlju (kao što je bilo u slučaju borbenih aviona), ali takav potez bi zahtevao dodatno vreme (za proizvodnju novih fabrika) koje Nemci jednostavno nisu imali.

Alkett je u julu 1944. godine isporučio još dve kupole uz obećanje da će još dve da uslede u skorijoj budućnosti, ali je Hitler izgubio strpljenje. Mesec dana ranije, zajednička akcija Amerikanaca, Britanaca i Francuza je omogućila saveznicima da se iskrcaju na plaže Normandije i po prvi put od pada Francuske, četiri godine ranije, ponovo krenu sa preuzimanjem kontrole u ovoj državi.

Sa druge strane, Sovjeti su oslobodili i Poljsku i krenuli u poslednju akciju prema Berlinu, pa je Hitler shvatio da Maus, čak i ako uđe u proizvodnju, više neće uspeti da napravi razliku, pa su finansije i Poršeovo znanje korišćeni u druge svrhe.

Šta se tačno desilo sa dva Mausa do današnjeg dana nije jasno. Neke priče kažu da je drugi prototip korišćen u odbrani Berlina, a zatim uništen pred napadom Sovjeta, da bi neprijatelj bio sprečen da razvije sličnu tehnologiju. Međutim, Sovjeti su pronašli prvi prototip u njegovoj fabrici pored Berlina, ali i dalje sa drvenom kupolom. Tenk je zatim poslat u Rusiju na testiranje, a danas se nalazi u vojnom muzeju pored Moskve.

Nagađa se da on pruža školjku prvog prototipa, ali kupolu drugog modela. Sovjeti su u pronašli i treći Maus, koji je bio u ranim fazama razvoja, pa neki nagađaju da se možda on nalazi u spomenutom muzeju. Pretpostavlja se da su preostale dve kupole koje je Alkett razvio uništene posle rata. Maus nije u voznom stanju, pa neki sumnjaju da uopšte i dalje poseduje Daimlerov motor.

Teško je zaključiti koju razliku bi Maus napravio u ratu, ali sa nekoliko stotina takvih tenkova na Atlantskom zidu saveznici bi svakako imali teži posao. Da se Maus pokazao uspešnim, Porše je imao ideje za još veći tenk poznat kao Ratte (pacov). On je trebalo da bude težak čak 1.000 tona uz motor od 17.000 konjskih snaga, a bilo bi potrebno čak 40 osoba da ga pokrenu.

Međutim, ova ideja nikada nije otišla dalje od plana pa tako nije proizveden nijedan prototip. Bez obzira što Maus nije ugledao serijsku proizvodnju, uspeo je da inspiriše i ostale države da razviju slične tenkove. Američki T-28 je ugledao svetlost dana tek 1946. godine pre nego što je ideja ugašena nakon dva prototipa. Britanski TOG2 je imao završen prototip još 1941. godine, ali je imao iste boljke kao i Maus zahvaljujući svojim velikim dimenzijama.

Francuzi su takođe imali ideju sa FCM F1 tenkom teškim 140 tona, ali zbog rane okupacije od strane Nemačke, ova ideja nikada nije otišla dalje od drvenog prototipa. Jedna od priča kaže da su i Japanci uspeli da proizvedu prototip pod kodnom oznakom O-I, ali ova priča nikada nije potvrđena niti je prototip ikada viđen u javnosti. Posle rata ideja za tenkovima sličnih dimenzija je zvanično umrla, posebno nakon razvoja nuklearne tehnologije, dok u današnja vremena potražnja i ne postoji, najpre zahvaljujući modernom oružiju.

Za sve one koji žele da vide jedini preživeli Maus, on se i dalje nalazi u Kubinskom muzeju tenkova izvan Moskve, gde mu društvo prave još nekoliko interesantnih prototipova kroz istoriju kao što su Object 279 (sovjetski tenk sličnih dimenzija iz 1959. godine), Object 775 (sovjetski raketni tenk iz 1964. godine) i SU-14 (sovjetski tenk s topom od čak 152 mm iz 1934. godine).

Muzej takođe pruža i veliki broj serijskih tenkova koji su preživeli u veoma skromnim brojevima, kao što su spomenuti nemački tenkovi (Tiger, Panzer I, II i III) i veliki broj američkih tenkova koji su tokom vremena osvajani kao ratni plen i zatim testirani.

Zoran Tomasović

(1378)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Koliko vidim da se broj eksponata u tom muzeju dopunjava sa Leopardima i ostalim „mačićima“…

Nijemci – Narod koji ništa nije naučio iz istorije i uvijek pravi iste greške a misle da su najbolji…

Matija

…..sto se i danas potvrdjuje! 🙂

Zsphere

Mislim da hitler zapravo je imao ovlastenja otprilike kao zeljenski. I ponašanje im je otprilike isto glumac jedan glumac drugi koji pojma o ratu ili strategiji nemaju samo su istureni kao oni su glavni krivci a ne neko ko je finansirao i jedan i drugi rat

BB

Aškenazi… 👍

Renault Terminator🇷🇺Z

comment image

igi

Toliko nepismeno da ne zaslužuje objavu 🙁

Renault Terminator🇷🇺Z

Nisam ja pisao po slici..ali i nepismenom je sve jasno,jedino ako nije ćorav ili još gore da se pravi ćorav,što je onda stvarno odvratno.

ivica

vidim da ni vi u Srbiji niste ništa naučili iz povijesti. Ameri, Nijemci i ostali koje mrzite spasili su vam glave 1995.a da nisu danas bi bili u svom beogradskom pašaluku. Ovo je ipak auto magazin pa stvarno nevidim mjesta za te vaše komentare. Tisuće ljudi iz Srbije je otišlo i još bi više da može u tu zlobnu i lošu njemačku.i neka je neka žive kako oni hoće i da pruže lakši život svojim obiteljima. Svi mi imamo lošu stranu zato bi trebali počistiti ispred svoje kuće prvo pa onda pričati o drugima. Lijep pozdrav svima. ps kad su… Pročitaj više »

BB

Ivice, pazi ide Marica…

Renault Terminator🇷🇺Z

A koje Vama spasio glave od 1991 do 1995?I gdje bi ste bili danas da Vam nije bilo Švaba i Amera? Pa kada je ovo automagazin,što si onda ostavio takav komentar?Što nisi napisao nešto konkretno o ovom tenku kojem je posveće ovaj tekst? Jeste,otišlo je može ko god hoće da ode iz Srbije u Njemačku,bez problema,ali nije ni blizu kao što Vi odlazite iz Hrvatske,preko 500.000 vas je otišli poslije rata iz Hrvatske a za vrijeme rata je i 500.000 Srba protjerano sa svojih vjekovnih ognjišta.To je ogroman gubitak ljudskog potencijala za državicu koja sada ima 3.8 miliona stanovnika i… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Renault Terminator🇷🇺Z
ivica

Ja nisam prvi pisao o ratu ili ratovima. Samo sam dao komentar na napisano. Mislim da na ovom portalu nema mjesta za priču o tome. Da točno, nije dobro i sam sam odselio iz HR. Nisam ciničan, ne želim nikome zlo… Ali nisi vrijedan da uopće raspravljam sa tobom jel ti si ustvari ono što za mene pišeš…

BB

Pa gdje si sad? Irska? Šta se tamo najčešće vozi?

Renault Terminator🇷🇺Z

Tamo se najčešće vozi kontra stranom😁.

ivica

NJemačka, Škoda Octavia, naravno karavan dizel…

Renault Terminator🇷🇺Z

Ma nemoj,ko je prvi počeo spominjati ratove na prostorima bivše Jugoslavije?Ko je spominjao uopšte Srbiju a kamoli Hrvatsku u komentarima? Tvoj prvi komentar je veoma provocirajući,uvredljiv i ciničan za nas Srbe i našu zemlju Srbiju i ako si ga pokušao lijepo umotati u celofan da izgleda fino. I ja te opet pitam,kada po tvome na ovom portalu nema mijesta za priču o takvim temam,što si onda prvi počeo pisati o najgoroj mogućoj temi koju si mogao da potegneš na ovom portalu i to u veoma neprijateljskom i optužujućem tonu prema jednoj strani,Srpskoj naravno? I nemoj da se raspravljaš samnom bolje… Pročitaj više »

ivica

1. isprika svima 2. nisam prvi spomenuo rat 3. ovdje nije mjesto za raspravu o tome 4. ne želim uvrijediti nikoga, ili pogledaj pod 1. Bez prijetnji, nema smisla prijetiti to samo govori tko je nasilan… još jednom isprika svima,,,

Renault Terminator🇷🇺Z

1.Isprika prihvaćena.
2.Bome jesi,da nisi ne bi bilo ovakve rasprave.
3.Slažem se.
4.Ni tebe niko ne želi uvrjediti.
Niko tebi ne prijeti,kažeš da nisam vrijedan da samnom raspravljaš,ja ti samo odgovaram da ti je i bolje da ne raspravljaš samnom.To nije pretnja.

ivica

živio ti meni, sretan Božić. e da samo da napomenem i u mojoj kući se danas slavi taj veliki dan…

Renault Terminator🇷🇺Z

I ti meni.Mir Božiji Hristos se rodi!

Villy

Vasi politicki stavovi ne idu iz ovaj tekst.

Renault Terminator🇷🇺Z

Nikakve šanse nisu imali protiv Rusa u velikom otadžbinskom ratu,nemaju ni sada.
Koja ironija,baš danas je spaljena kolona Leoparda u nacističkoj Ukrajini blizu varoši Terni na Limanskom pravcu,evo i lokacije gdje su ih braća Rusi poslali u staro gvožđe 49.093565, 37.947566
Evo i video..
https://www.veed.io/view/8882de4c-5c0a-45a5-9df0-69299e619a3f?sharingWidget=true&panel=

DOLF

Deluje kao da ste prevodili tekst odnekud, ima grešaka, ali u suštini nije ni bitno. Što se tiče ovog tenka (mada i bilo kog Nemačkog tenka posle 1944) da su ga imali i u broju od 1000 kom ne bi ništa dobili osim možda produžili rat i gratis negde atomsku bombu kao što je Japan dobio. Ali nije bitna A bomba, ovaj tenk nije mogao parirati Saveznicima zbog jednostavne činjenice da su 1944g imali prevlast, a negde i apsolutnu prevlast u vazduhu, a ovaj tenk je prava poslastica za udar iz vazduha, ali i za dalekometnu artiljeriju (velik, spor, radijus… Pročitaj više »

Yankee

Ono sta je Hitleru bilo bitno kakvu impresiju odredjeno oruzje daje, a sama svrha mu je manje bila bitna. Recimo, pogledaj situaciju sa brodovima. Naredio je izgradnju Bismarcka i Tirpitza i nosaca Graf Zeppelin iako su ga generali ubedjivali da uopste nisu potrebni i da podmornice bez problema mogu da obave posao (ovo je bilo pre nego sto su radari postali ono sta su postali). Ali Hitlerova logika je bila, „podmornica je pod vodom i niko ne moze da je vidi, a Bismarck i Tirpitz samom svojom pojavom deluju impresivno“. Gledao sam analize koje kazu da je kojim slucajem potrosio… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Yankee
DOLF

Mnogi istoričari i kritičari rekoše da su bbrodovi u II S.r. bili prevaziđeni (masovna upotreba aviacije za čiju su odbranu bili potrebni ogromni resursi). Recimo Italija u to vreme je imala 4 bbroda Littorio klase koja su bili egal Bizmark klasi i šta su uradili ništa. Mislim da su imali čak i moćniju flotu od nacističke Nemačke (osim podmornica). I umesto da gospodare sredozemljem oni su se mahom brčkali u italijanskim vodama i Jadranu. Kod nemaca zagovornici podmornica su upravo i bili ljubitelji podmornica, a za šta je Nemačka u to vreme imala kapacitet to iskreno ne znam, kako im… Pročitaj više »

Yankee

Pa ne znam bas (taj deo o ratovanju sa Francuzima i Britancima, jer ako pogledamo sta se pre desavalo, Francuzi i Britanci nisu uradili nista kada je Hitler usetao u Cehoslovacku, Austriju, nisu prakticno uradili nista ni kada je napao Poljsku. Francuzi i Britanci jesu objavili rat, ali pravog ratovanja nije ni bilo skoro godinu dana. I onda je Hitleru logika verovatno bila, „moracu ratovati sa njima pre ili kasnije, ajde da odmah to resim dok sam jaci od njih“. Ali sam podatak da je odustao od kopnenog napada na Britaniju govori da mu je istok bio prioritet. Doduse, Goring… Pročitaj više »

BB

S tim što Češku nije uzela samo Njemačka… Češka je podijeljena između Njemačke i Poljske (Njemačkoj veći dio), tako da su Poljaci isprva mislili da su oni „jarani“ sa Hiletom…

MRN

Odličan tekst.
Svaka čast !