1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Jedini aktivni američki vojni brod u rukama neprijatelja – USS Pueblo
Zanimljivost dana: Jedini aktivni američki vojni brod u rukama neprijatelja – USS Pueblo

Zanimljivost dana: Jedini aktivni američki vojni brod u rukama neprijatelja – USS Pueblo

916
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su izuzetno ponosni na svoju vojnu mornaricu. Postoji verovanje da je upravo ona razlog pobede u Drugog svetskom ratu, a to se uglavnom odnosi na nosače aviona. Većina aktivnih brodova bude reciklirana na kraju “karijere“, a veliki broj njih se nalazi i na dnu okeana i mora. Međutim, USS Pueblo je izuzetak od nepisanog pravila i to zahvaljujući Severnoj Koreji. Naime, ovaj brod se nalazi u njihovim rukama još od 1968. godine čime je postao jedini američki aktivni vojni brod u rukama neprijatelja.

USS Pueblo je napravljen u američkoj saveznoj državi Viskonsin 1944. godine, a reč je o relativno malom brodu (dužina 54 metra, težina 550 tona), barem za standarde mornarice. Amerikanci će reći da će svrha Pueble biti istraživanje, ali neprijateljske strane će shvatiti nameru kao špijuniranje.

Brod u početku uglavnom nije napuštao domaće luke, ali je krajem 1967. godine završio u američkoj vojnoj luci u Jokosuki (Japan). Tu je proveo nekoliko meseci, gde je uglavnom špijunirao veće sovjetske brodove u japanskom moru, a mornarima je ranije najavljeno da ne prilaze obali Severne Koreje bliže od 21 kilometar, čime bi tehnički ostao u internacionalnim vodama. Međutim, 23. januara 1968. godine, tri broda korejske mornarice, kao i dva lovca MiG-21, su presrela Pueblo i zahtevali predaju.

Kada su Amerikanci to odbili, Korejnci su otvorili vatru i usmrtili dva mornara. Amerikanci su se zatim predali, a brod, kao i preživela 82 mornara, je završio u korejskoj vojnoj bazi Vonson.

Do današnjeg dana Amerikanci tvrde da Pueblo nikada nije ušao u korejske vode, mada priznaju da je jako mali broj mornara bio iskusan u poslu kojim su se bavili.

Sa druge strane, Koreja tvrdi da su imali svako pravo da zauzmu brod koji se nalazio u njihovim vodama, a u zamenu za puštanje mornara su zahtevali zvanično izvinjenje i priznanje da je Pueblo špijunski brod. Amerikanci su pristali i 11 meseci kasnije mornari su se vratili svojim kućama.

Do današnjeg dana Pueblo se nalazi u Koreji, a 1999. godine je prebačen u glavni grad Pjongjang u muzej koji Korejci nazivaju “Pobedonosni rat muzej“, zajedno sa vojnom opremom iz rata 1951. godine. U međuvremenu je i prefarban pošto je originalna farba počela da pokazuje godine. Zbog zarobljavanja ovog broda, Amerikanci su bili primorani da promene sve vojne šifre i pronađu novi način komuniciranja, pošto mornari na Puebli nisu uspeli da ih unište pre nego što su zarobljeni.

Postoji i priča da je brod zarobljen da bi omogućio američkom vojnom oficiru Džonu Volkeru da lakše špijunira za Sovjetski Savez.

Kasniji dokumenti će pokazati da Sovjeti gotovo i nisu bili umešani u celu priču i da su njihovi čelnici bili jako ljuti na Severnu Koreju što “dira lava dok spava“. Sovjeti nikako nisu želeli novi rat između dve Koreje, pa su zapravo Kinezi bili ti koji su insistirali da američki brod sa vojnim šiframa bude zarobljen.

Bilo kako bilo, poseta brodu je dozvoljena turistima svakog radnog dana. Prethodnih godina se otvorila priča da će Pueblo biti vraćen Amerikancima ukoliko neki visoki državnik posetu ovu državu, ali do današnjeg dana to se nije desilo.

Zoran Tomasović

(916)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments