1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: (Originalni) Fiat 600 Multipla
AR pijaca klasika: (Originalni) Fiat 600 Multipla

AR pijaca klasika: (Originalni) Fiat 600 Multipla

1.09K
6
Podelite sa prijateljima:

Većini nas Fiat Multipla je poznata po generaciji koja se proizvodila krajem devedesetih godina i početkom ovog veka i to sa opravdanim razlozima. Reč je o jednom od najružnijih modela koje je svet ikada video, i iako je zapravo fantastičan krosover sa mnogo prostora u malom pakovanju, svet nažalost nije mogao da pređe preko njegovog stila.

O tome smo spremili posebno izdanje u našoj sekciji „Zanimljivost dana“ i objavićemo je u budućnosti. Ali, pre nego što je moderna Multipla stiga u izložbeno-prodajne salone, model sa identičnim imenom se proizvodio u periodu od 1956. do 1967. godine.

U tom periodu je pronašao 129.994 kupaca i pružao neverovatnu konfiguraciju, u smislu kako smestiti sedam osoba u vozilo dugačko tek nešto više od 3,5 metra. Jedan takav primerak, doduše u verziji za pet putnika, se nedavno našao na sajtu za preprodaju „Bring a Trailer“.

Multipla je bila zasnovana na modelu Fiat 600, koji je kao što znamo, pod licencom proizvodila i naša Zastava. S traka je silazio pod imenom 750/850 ili kako je u narodu bio poznatiji, kao Fića.

Debitovao je 1955. godine i po mnogim karakteristikama, napisao je pravila o tome kako mali gradski automobil treba da izgleda. Prodavao se izuzetno uspešno, do te mere da su čelnici Fiata na njegovoj bazi odlučili da naprave i veću verziju namenjenu isključivo taksistima, i svima onima kojima je bilo potrebno više prostora.

Međuosovinsko rastojanje od dva metra je bilo identično, ali je Multipla bila za oko 300 milimetara duža. Najveći razlog tolike prostranosti je ležao u podatku da su prednja sedišta pomerena baš iznad prednjih točkova, a ukoliko bi se kupac odlučio za konfiguraciju s dva reda sedišta, to bi ostavljalo i mnogo prostora u prtljažniku između sedišta i motora.

Ona verzija s tri reda sedišta je u potpunosti eliminisala prtljažnik, a iako ga je Fiat reklamirao kao model za do šest putnika, pošto je napred imao klupu nije bilo retkost da i dodatna osoba završi u sredini.

Multipla se nudila sa dva motora. U samom početku je bio dostupan samo onaj zapremine 633 kubika sa 21 konjskom snagom, a kasnije je u paletu dodata verzija s agregatom zapremine 767 kubnih centimetara s 36 „grla“. U oba slučaja, snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača.


Primerak iz današnje priče je iz 1960. godine i nalazi se u državi gde ćete retko kad videti neki model sličnih dimenzija. Naravno, pričamo o Sjedinjenim Američkim Državama i to konkretno o Ouklandu unutar savezne države Kalifornije.

Do sada je prešao 95 hiljada milja (oko 152 hiljada kilometara) i iako nije kompletno restauriran, ipak je prošao kroz detaljni proces osvežavanja, do te mere da izgleda kao da je juče napustio fabriku.

Originalno je prodat baš u Kaliforniji, ali tokom spomenutog procesa osvežavanja je ugrađen veći motor zapremine 903 kubika iz Fiata 850. To znači da sada oslabađa 52 konjske snage čime bi performanse trebale biti poboljšane u većoj meri. Radi poređenja, u originalnom stanju Multipli je bilo potrebno čak 43 sekunde da ubrza od nule do 80 km/h i ostvari maksimalnu brzinu od 92 km/h.

Neke starije fotografije pokazuju da je originalno bio ofarban u crvenu boju sa crnim krovom, ali je u međuvremenu stigla ova koju vidite na priloženim fotografijama sa dve varijante plave nijanse. U istom stilu je osvežen i enterijer, a spomenućemo, zapravo ponoviti da je reč o verziji s dva reda sedišta i velikim gepekom.

Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a najviše pozicionirana od ukupno prispelih desetak ponuda iznosi 19.250 američkih dolara.

AutoRepublika

(1092)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Kralj gabora. Kako je 21ks vuklo 7 osoba, evo ne znam.

BB

Onolikog Kraljevića Marka jedan šarac nosio a ovdje tri konja na jednog žgoljavca…

moron

A danas Jogger za 7 duša na najmanje 90/100 ks …

Iznogud Časni

I sa 4.5m

Bungi

Razumijem potrebu da se što više dijela iskoristi sa Fiata 600 zbog jeftinije proizvodnje ali ovoliko buljav i ružan nije smjeo da bude. Prednja hromirana maska ničemu ne služi.

Lucciola

bumbaru, e nije hromirana, nego od obicnog pleha, e ima namenu svoju. Pogledaj sta stoji sa druge strane te maske u kabini.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Lucciola