1. Home
  2. Life
  3. Nova CATL-ova platforma obezbeđuje hiljadu kilometara autonomije i potrošnju od 10,5 kWh „na sto“
Nova CATL-ova platforma obezbeđuje hiljadu kilometara autonomije i potrošnju od 10,5 kWh „na sto“

Nova CATL-ova platforma obezbeđuje hiljadu kilometara autonomije i potrošnju od 10,5 kWh „na sto“

1.42K
3
Podelite sa prijateljima:

CATL je objavio da je testiranje njegove platforme CIIC (CATL Integrated Intelligent Chassis), koje je već neko vreme sprovođeno u Kini, završeno. Tokom leta, testiran je u regionu Turpan, a zimi u regionu Heibe.

To je specifična platforma za električne automobile koja nije samo sastavljena od metalne strukture poznate kao šasija ili okvir, već takođe integriše ključne elemente kao što su baterije i električni motori.

Takođe manje uobičajene komponente u ovim slučajevima, kao što su sistemi visokog i niskog napona, sistemi upravljanja i kočenja, i kontroleri domena šasije. Pored toga, CIIC koristi „CTC“ (cell to chassis) tehnologiju, odnosno sa ćelijama baterije integrisanim u donjem delu šasije.

CATL vodi na globalnom tržištu baterija, ali sa ovom novom platformom za električna vozila želi da konsoliduje svoju dominantnu poziciju u automobilskoj industriji.

Da bi to uradio, kreirao je proizvod koji obećava velike brojke: domet od 1.000 kilometara, potrošnju od 10,5 kWh na 100 km i brzinu punjenja koje obezbeđuje novih 300 kilometara za samo pet minuta.

Vodeći naučnik CATL-a Vu Kai je takođe najavio da je, nakon završetka zimskih testova u Heibeu, severna Kina, i letnjih testova u Turpanu, CIIC postigao gore pomenuti domet od 1.000 km sa efikasnošću baterije od 75%. Na niskim temperaturama od -7 stepeni domet je smanjen za 30%, uz potrošnju od 10,5 kWh.

Kako prenosi Carnewschina.com, testovi su obavljeni sa sedanom marke Neta, jednom od firmi kineskog proizvođača Hozon Auto koja je već potpisala ugovor sa CATL-om da koristi ovu šasiju u svojim narednim serijskim modelima.

 

CATL-ova nova platforma ne samo da obećava veoma dobre performanse, već i smanjuje troškove proizvodnje, težinu vozila i potrošnju energije, dok maksimizuje prostor koji je dostupan putnicima.

CATL i Hozon Auto objavili su da će prvo vozilo opremljeno CIIC-om izaći na tržište tokom trećeg kvartala naredne godine.

AutoRepublika

(1420)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Šta drugo reći osim “ Svaka čast ! „

BB

Možda za platformu 😉 a vidjećemo potrošnju još dok se doda karoserija na to 😀

Ali u svakom slučaju dobar „skejt“ i na njega postavi „gornji dio auta“ i vozi… Još da Dejan napravi neki dobar dizajn 🙂

Matija

Potrosnju diktira ne platforma vec nadgradnja – velicina, tezina i oblik karoserije. Potrosnja od samo 10 kWh/100 km odgovara potrosnji mini-automobila, zato nalazim da je nerealna. Po obliku nosecih elemenata ove platforme vidi se da su od livenog aluminijuma, sto govori da ce karoserija biti lagana ali ce investicija biti velika i zahtevace veliki broj komada. U svakom slucaju platforma je interesantna za siri krug proizvodjaca, verovatno i za VW.