1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Fiat Panda 4×4 ulazi u krizu srednjih godina
Fiat Panda 4×4 ulazi u krizu srednjih godina

Fiat Panda 4×4 ulazi u krizu srednjih godina

2.24K
6
Podelite sa prijateljima:

Dizajnirana od strane Đuđara, prva generacija Fiata Pande je dobila verziju sa pogonom na sva četiri točka samo tri godine nakon predstavljanja 1980. godine. Od tada je prodato više od 800 hiljada jedinica Pande 4×4 između 1983. i 2022. godine.

Pisali smo da je uklonjena iz kataloga prošle godine, a sada je mali avanturista dobio ograničeno izdanje pod nazivom 4×40. S pbzirom da se planira proizvodnja nove Pande u Kragujevcu, pitanje je da li će i verzija sa integralnim pogonom biti u ponudi. Kako god da bude, Panda 4×4 iza sebe ima zavidnu istoriju, kroz tri uspešne generacije.

Fiat Panda 4×4 je „rođena“ sa jasnim i ambicioznim specifikacijama: da bude malo, ekonomično, jednostavno terensko vozilo sa jednostavnim i efikasnim dizajnom. Rezultat je veran ovim pravilima. Panda 4×4 je kompaktna sa svojom dužinom od 3,41 m, lagana sa 740 kg mase, ogoljena u smislu stila, jer se svela na samo ono što je strogo neophodno korišćenjem plastičnih bočnih zaštita.

Razmak od tla povećan je za 50 mm, gume su šire za 145 mm i bočni monogrami „4×4“ su tu da obaveste o kakvom vozilu se radi. Da bi dizajnirao ovu verziju sa pogonom na sva četiri točka, Fiat je pozvao Steyr-Puch (današnja Magna Steyr) koji je razvio jednostavan i robustan sistem: bilo je dovoljno povući ručicu da bi se obezbedila vuča na zadnjim točkovima bez podrške centralnog diferencijala. Još jedna specifičnost, Panda 4×4 ima petostepeni manuelni menjač opremljen skraćenim prenosnim odnosom za penjanje po najstrmijim padinama.

Ispod haube, međutim, ništa nije izistinski revolucionarno. Panda 4×4 nasledila je originalni četvorocilindrični benzinski motor iz Autobianchija od 965 cm3, sa 48 KS, ili 3 KS više od verzije sa pogonom na prednja dva točka. Sposoban da se nosi sa padinama od skoro 50%, pravi je uspeh postigla u ruralnim oblastima, posebno u regionima gde sneg i planinski teren otežavaju kretanje.

Godine 1986, Panda 4×4 je tehnički evoluirala tokom restilizacije sa novim motorom od 999 „kubika“ i snagom od 50 KS, koji je 1989. godine zamenjen modernijim blokom sa „monopoint“ ubrizgavanjem u jednoj tački i zapremine 1.108 cm3 sa 54 KS. Dostupan u standardnoj i „S“ verziji, 4×4 je imao pravo na nekoliko specijalnih serija i ograničenih izdanja uključujući Trekking, Country Club i Sisley.

Druga generacija Pande 4×4 lansirana je 2004. godine, samo nekoliko meseci nakon lansiranja Pande II, proglašene za automobil godine (2004). Bolje je opremljena, udobnija i manje kompaktna od prve verzije, dužine 3,54 m. Estetski, razlikuje se od standardne Pande po zaštitnim šipkama na vratima, proširenjima lukova točkova i odbojniku na prednjem i zadnjem braniku.

Razmak od tla je povećan za 160 mm, pa čak i za 165 mm kod „Climbing“ verzije. Njegov sistem pogona na sva četiri točka je sada stalni radi zahvaljujući viskoznoj spojnici i dva diferencijala. Sistem 4×4 se automatski uključuje čim otkrije gubitak prianjanja na prednjim točkovima, postepeno prenoseći obrtni moment na zadnju osovinu.

U katalogu su dostupna dva motora: 1.2 benzinac sa 60 KS i od kraja 2005. 1.3 turbo dizel Multijet sa 69 KS. Godine 2006. stigao je „4×4 Cross“ i usvojio je novi prednji kraj sa potpuno redizajniranim branicima i okruglim farovima. Njegove mogućnosti prelaska su očuvane uprkos povećanoj težini koja dostiže 965 kg za benzinsku verziju i 1.060 kg za dizel verziju. Ova verzija Pande 4×4 će takođe biti cenjena jer će se etablirati kao najprodavanije terensko vozilo u Evropi tri uzastopne godine, od 2006. do 2008.

Treća generacija Pande 4×4 ugledala je videlo krajem 2012. godine. Dizajn je skromniji, ali mali avanturista, koji se u tom procesu izdužuje za još 15o mm, ponovo ima atribute specifične za njegovu terensku vokaciju: plastiku bočne zaštite, prednje i zadnje klizne ploče za zaštitu podvozja i klirens povećan za 47 mm.

Odlikuje je stalni sistem pogona na sve točkove sa elektronskom blokadom diferencijala (ELD) koja raspoređuje pogonsku silu između točkova na istoj osovini u trenutku kada jedan ili oba počnu da gube prianjanje. Prilikom lansiranja, dobio je novi dvocilindrični benzinski motor 0.9 TwinAir sa 85 KS i 1.3 turbo dizel MultiJet, čija je snaga povećana na 75 KS.

Tokom zime 2012. godine, Fiat je stvorio impresivan prototip Monster Truck tako što je Pandu 4×4 postavio na platformu Jeepa CJ7 4200. Ovaj Big Foot, visok 3,90 m i širok 2,50 m, bio je opremljen traktorskim točkovima sa XXL gumama od 1.500 mm u prečnika. Korišćen u nizu reklama, trenutno se čuva u Heritage Hubu u Torinu.

U 2014. godini, Fiat je lansirao verziju Cross, sa još prepoznatljivijim izgledom i poboljšanim sposobnošću da se odvoji od utabanih staza. Za tu priliku, benzinska verzija nasleđuje 6-stepeni menjač, dok dizel motor dobija dodatnih 20 KS. Panda 4×4 Cross je 2017. godine učestvovala na Dakaru i bila je jedna od 53 od ukupno 93 prijavljene ekipe koje su uspele da pređu ciljnu liniju.

Proizvodnja Pande 4×4 je konačno zaustavljena u maju 2022. godine, pre nego što je privremeno nastavljena u junu 2023. za specijalnu seriju 4×40 prodatu u 1.983 jedinice za proslavu svog 40. rođendana.

AutoRepublika

(2236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Sa terenskim gumama, dihalicom za vazduh, zaštitom kartera i čekrkom, lagana i kratka Panda postaje montrum koji će postideti mnoge, navikane terence.

MRN

Imao sam veoma davno želju da kupim ovu Pandu prve generacije u 4X4 izdanju. Ali, nije mi se dopadalo što nema središnji diferencijal, već samo središnji razvodnik pogona koji pri uključivanju pogona na obe osovine te osovine drži “zaključanim”. Što za to vreme i nije bilo ništa čudno.

BB

Nekad su stvari bile jednostavne… a onda su postale „fancy“ i više ništa nije isto…

Matija

Svaka, nova ili polovna Panda, mogla bi lako da se pretvori u malog terenca 4×4 – sa baterijom i motorima u tockovima! Takvih motora vec ima na trzistu.

Miladin

Panda i lada Niva i Reno 4 jeftina namenska vozila, neunistiva, kakvih vise nema. Kad bi Dacija izbacila takvo vozilo, a trenutno bi samo oni to mogli, bez srama i obzira na svakakve komentare, koje bi bilo jeftinije za 4-5 hiljada, neki Sandero npr, dugo bi im svi ostali gledali u ledja po prodajnim rezultatima. Jednostavno nema para a svi bi nesto da „drljaju“ 5 godina i da ga bace, imali bi milionsku godisnju prodaju

miki

posedjem pandu climbing ,sa of road gumama Malatesta cobra,prolazim svuda gde I lada niva,Koju sam predhodno prodaopotrosnja na terenu ne prelazi 7 litara benzins,dok je niva trosila I 14 l benzina