1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cupra Formentor restilizovana
Cupra Formentor restilizovana
4

Cupra Formentor restilizovana

205
4
Podelite sa prijateljima:

Kao i Terramar i Tavascan, Cupra Formentor usvaja novi stil kuće i radikalno menja svoj izgled. Krosover prelazi na platformu MQB Evo sa novim elektrifikovanim motorima i revidiranim multimedijalnim sistemom.

Prošlo je šest godina otkako je Cupra stekla nezavisnost od svoje matične kompanije Seat u okviru Volkswagen grupe i četiri godine otkako je lansirala svoj izistinski prvi model, Formentor. Ovaj kompaktni SUV, dugačak 4,45 m i konkurent Mercedesu GLA i Miniju Countrymanu, prolazi kroz restilizaciju.

A dizajneri se nisu zadovoljili manjim izmenama. Kao i na Cupri Leonu, restilizovanom istovremeno, modifikacije su očigledne i omogućavaju krosoveru da usvoji novi stilski identitet koji je već viđen na budućim modelima Terramar i Tavascan, koji će biti lansirani ove godine.

Trougao je sada motiv identiteta Cupre, i sveprisutan je u linijama restilizovanog Formentora. Novi prednji svetlosni potpis čine trostruka trouglasta dnevna svetla u optičkoj jedinici istog oblika. Niže, svetla za maglu i bočne kapice prednjeg branika prate ovaj dizajn. Pramac je dublji, kao nos ajkule prema proizvođaču. Ovo ima za cilj da ga učini agresivnijim, ali je i glatkiji i na taj način premošćuje jaz u odnosu na električne modele u asortimanu. Prednji logotip je pomeren na vrh štita pošto je rešetka promenila dizajn. Motorni prostor se snabdeva vazduhom kroz veliki otvor na štitu na čijem je vrhu tanki prorez ispod njuške.

Zadnji deo vozila ne treba zaobići i odlikuju ga svetla sa tri trouglaste fokusne tačke. Svetlosna traka koja ih povezuje sada uključuje pozadinski osvetljen amblem Cupre u svom centru. Izgled viđen na konceptnim automobilima UrbanRebel (sada Raval) i DarkRebel, ali i na električnom SUV-u Tavascan (lansiran u drugoj polovini 2024). Na braniku, novi reflektori vizuelno naglašavaju širinu automobila. Štaviše, Formentor predstavlja boje karoserije Century Bronze Mat i Enceladus Grey Mat, kao i nove felne od 18 ili 19 inča.

Nove karakteristike su suptilnije u kabini, ali ipak primetne. Centralna konzola i paneli vrata su redizajnirani, kao i kontrolna tabla ukrašena parametarskim uzorkom. Nameštaj je laskaviji na pogled i na dodir, čak i ako plastika i dalje zvuči šuplje ispod pokrivača. Čini se da je cela stvar dobro sastavljena. Dostupne su nove presvlake, uključujući mikrovlakna napravljena od 73% recikliranih materijala. Kao i prezentacija, oprema napreduje. Supersportski volan sa satelitskim tasterima, koji je ranije bio opcioni, sada je standardan. Isto i za novi hlađeni indukcioni punjač za pametne telefone od 15 W. Tri tipa sedišta su još uvek dostupna: sportska, kašika i opciona CupBucket za visoku završnu obradu VZ.

Centralni ekran osetljiv na dodir ima dijagonale od 12 do 12,9 inča i omogućava pristup multimedijalnom sistemu nove generacije, koji se nedavno pojavio u Volkswagenu i Škodi. Gornja traka ima prečice koje se mogu konfigurisati; donja je posvećena klimatizaciji. Ispod, osetljiva traka koja omogućava podešavanje temperature i jačine zvuka dobija pozadinsko osvetljenje. Digitalna kontrolna tabla Digital Cockpit zadržava dijagonalu od 10,25 inča, ali dobija mogućnost prikaza navigacije, bilo da dolazi od integrisanog GPS-a ili bežične replikacije pametnog telefona preko Android Auta ili Apple CarPlaya. Sennheiserov audio sistem od 425 W sa 12 zvučnika obogaćuje katalog opcija.

Evolucija multimedijalnog sistema omogućena je usvajanjem verzije Evo platforme MQB. Ova nova tehnička baza je praćena revidiranim asortimanom motora, delimično baziranim na četvorocilindričnom turbo benzincu 1.5 TSI Evo2 iz Volkswagen grupe. Na francuskom tržištu, svi motori se automatski povezuju sa DSG7 menjačem sa dvostrukom spojnicom, a asortiman počinje sa mikro-hibridom napona 48 V sa 150 KS.

U suštini, srednju ponudu pruža novi 2.0 TSI sa 265 KS. Na vrhu ponude, Formentor nasleđuje motor od 333 KS koji je već viđen u Golfu R „20 Years“. Ova jedinica je povezana sa adaptivnim pogonom na sva četiri točka Drive, koji je i sam opremljen posebnim elektro-hidrauličnim sistemom raspodele obrtnog momenta na zadnjoj osovini, kao i specijalno kalibrisanim Cuprinim režimom vožnje i režimom Drift za ljubitelje snežnih sportova. Kao opcija, može biti praćen Akebono kočnicama visokih performansi. Veštački zvuk motora preko zvučnika (mogu se deaktivirati) i indikatorska lampica promene stepena prenosa su takođe u meniju za ovu verziju.

Pojavljuju se dva nova plug-in hibridna pogona, sa motorom 1.5 TSI Evo2 koji zamenjuje 1.4 TSI iz prethodnih eHybrid verzija. U oba slučaja, kapacitet baterije se povećava sa 12,8 na 19,7 kWh neto. Dovoljno da praktično udvostruči domet u električnom režimu da dostigne oko 100 km. Snaga punjenja se povećava sa 3,6 na 11 kW naizmeničnom strujom, a baterija je sada kompatibilna sa brzim punjenjem do 50 kW.

Kombinovana snaga najskromnijeg Formentora eHybrida stagnira na 204 KS; onaj elektrificiranog modela VZ ide sa 245 na 272 KS. Kao opcija, ovaj drugi može dobiti Brembove kočnice snažnije od originalnih. Uprkos povećanom kapacitetu baterije, zapremina prtljažnika je i dalje 345 l (450 l na termičkim verzijama). Na kraju, beležimo povratak dizela u katalog sa 2.0 TDI od 150 KS.

Kao i u „fazi 1“, restilizovana Cupra Formentor će se proizvoditi u Španiji, u Martorelu. Prodaja je planirana za treći kvartal 2024. po cenama koje još nisu precizirane. Dugoročno gledano, Vejn Grifitss, izvršni direktor Cupre, upravo je najavio da će druga generacija Formentora biti 100% električna i da će se zasnivati na SSP platformi Volksvagen grupe. To se očekuje do 2026. ili 2027. godine.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Formentor nasleđuje motor od 333 KS koji je već viđen u Golfu R „20 Years“… Veštački zvuk motora preko zvučnika (mogu se deaktivirati) i indikatorska lampica promene stepena prenosa su takođe u meniju za ovu verziju.“

Matija

„Cupra Formentor usvaja novi stil kuće i radikalno menja svoj izgled“ – da li su Rusi podmitili dizajnere SEATa i Cupre da sabotiraju poslovanje ove firme? Cupra Formentor imala je do sada originalan, lep i veoma dinamicno profilisan „nos“ vozila, koji je doneo uspeh ovoj marki! Novi dizajn „nosa“ je katastrofalan, lici na haotican regal a ne na „ajkulin nos“ koji je pojam aerodinamike! Ovde je citat iz mog komentara o poslovnim rezultatima VWa za prvi kvartal o.g.:

„Pravo resenje bi bilo da iz Kine uvezu veci broj menadzera, inzinjera i dizajnera!“

Matija

Ovde je moj komentar koji sam preko Linkedina uputio Vejnu Grifitsu, sefu Cupre, povodom novog dizajna Cupre Formentor:

„Oh, my God! Wayne, what is this? Alien or some modern shelf?“

comment image

Stari Dejan

Iskreno, ne liči ni na jedno. Mene podseća na ono kad kažem deci da popakuju knjige pa tri na ovu stranu, dve na ovu, četri oborene…