1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Toyota patentirala motor sa varijabilnom kompresijom
Toyota patentirala motor sa varijabilnom kompresijom
0

Toyota patentirala motor sa varijabilnom kompresijom

610
0
Podelite sa prijateljima:

Toyotina ideja je da koristi klipnjaču varijabilne dužine u cilju promene kompresionog odnosa.

Japanska kompanija je patentirala koncept motora varijabilne kompresije. Mada je rezultat sličan onome kojeg Infiniti postiže svojim turbo motorom sa varijabilnom kompresijom, Toyotino rešenje funkcioniše potpuno drugačije.

Toyotina ideja uključuje konvencionalnu klipnjaču, čiji gornji deo vezuje za par hidraulično kontrolisanih klipova. Podešavanjem pritiska ulja, osovinica sa prekidačem i regulacioni ventil će moći da određuju koji klip vrši kompresiju. Na taj način, dužina klipnjače se menja u dve mere – postavku visoke kompresije i postavku niske kompresije. Generalno, kada osovinica sa prekidačem primi izvesnu količinu uljnog pritiska, klipnjača se produžava a motor funkcioniše sa višim kompresionim odnosom. Suprotno tome, kada uljni pritisak padne ispod predodređenog nivoa, klipnjača se skraćuje i u režimu je nižeg kompresionog odnosa. Patent pojašnjava da uljni pritisak može da se konfiguriše tako i da ima suprotan efekat.

Infiniti/Nissan metod je potpuno drugačiji. Ovo rešenje koristi uravnotežavajući pogon koji menja poziciju pogonske ručice, koja zauzvrat podešava kolenasto vratilo tako da klip dostiže različitu visinu u komori za sagorevanje.

Po Toyoti, nova patentirana ideja bi mogla da smanji troškove proizvodnje i poboljša pouzdanost varijabilne dužine klipnjača.

Motor varijabilne kompresije omogućuva proizvođačima da podese vozilo da troši minimalnu količinu goriva u režimu niske kompresije i isporučuje optimalnu količinu snage u režimu visoke kompresije. Po Nissanu, kombinacija ovog sistema sa hibridnim pogonom čini pogon bude još efikasniji.

 

(610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments