1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mercedesova realizacija šareno napredovala u prvom tromesečju
Mercedesova realizacija šareno napredovala u prvom tromesečju

Mercedesova realizacija šareno napredovala u prvom tromesečju

186
0
Podelite sa prijateljima:

Grupacija Mercedes-Benz je zabeležila uspeh u uvodnom kvartalu tekuće godine. Tome je najviše doprinela dobra prodaja vozila iz električnog segmenta i onih s najvišom dozom luksuza, naveo je u jučerašnjoj izjavi za javnost nemački proizvođač prestižnih automobila.

Obim prodaje je uvećan za 3% u odnosu na prvo tromesečje 2022. godine, što će reći da je trokraka zvezda iz fabrika otpremila oko 503.500 vozila. Posebno je zanimljivo da je najimpozantniji rast plasmana indeksira na tlu Evrope gde su kupci dobili za 8% više Mercedesa no u komparativnom periodu.

Germanska korporacija je, s druge strane, zabeležila najveći pad prodaje u ostatku sveta, uz izuzetke koji se tiču tržišta Azije i Severne Amerike. Tamo je pad bio ogroman i iznosi je skoro 25%. Tome je najviše doprinela odluka uprave Švaba da u martu prošle godine obustave isporuke ka ruskom tržištu.

Glavni pokretači prosperiteta Mercedesa su bili automobili iz segmenta EV, gde je prodaja, skoro pa udvostručena, zahvaljujući otpremi 51,6 hiljada vozila. Dodatno, klasa modela s najviše prestiža, a ona uključuje četvorotočkaše s oznakama AMG-a, Maybacha i G Klase je demonstrirala solidnu stopu rasta popularnosti među kupcima (18%), dostižući obim isporuka od 91,8 hiljada komada u navedenom periodu.

Članica upravnog odbora Mercedesa, Brita Ziger, je kazala da su dobre rezultate postigli aduti grupacije iz oba segmenta, i to „uprkos tekućim mukama sa snadevanjem, ekonomskim poteškošćama i geopolitičkim neizvesnostima“.

Rast prodajnih cifara su zabeležili i primerci koje sklapa divizija Mercedes-Benz Vans. Njima je realizacija u naturalnim pokazateljima narasla za 12% u prvom kvartalu, dostižući tako 98,9 hiljada vozila, što je najbolji ostvareni rezultat ikada, kada se govori o toj celini.

Nešto pre Mercesa, ali u istom danu, u javnost je sa sličom objavom izašao i Volvo. Skandinavci su izvestili o rekordnom profitu u prvom tromesečju, što tumače kao vesnik oporavka od problema izazvanih nestašicama inputa i inflacijom. Zaista je bilo više faktora koji su ugrožavali ovu privrednu granu.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments