1. Home
  2. Life
  3. Električne prikolice smanjuju potrošnju dizel kamiona
Električne prikolice smanjuju potrošnju dizel kamiona

Električne prikolice smanjuju potrošnju dizel kamiona

305
3
Podelite sa prijateljima:

U Kaliforniji, kompanija Range Energy proizvodi električne poluprikolice koje mogu da smanje potrošnju dizela do 36% kada su zakačene na dizel kamion (tegljač). Ovo rešenje postoji i u Evropi, testirano od strane BMW Group Logistik sa još boljim rezultatima.

Spajanjem dizel tegljača sa električnom prikolicom omogućava dobijanje hibridne poluprikolice. što je rešenje koje Range Energy nudi u Sjedinjenim Američkim Državama, a Trailer Dynamics i ZF u Evropi.

Pored smanjenja potrošnje, potonji pominje poboljšanje od 80% u vuči teških teretnih vozila na klizavim putevima, bolje performanse pri penjanju uzbrdo i smanjenje do 50% vremena ubrzanja za postizanje krstareće brzine.

Preko Atlantika, vozači kompanije MVT Solutions koji su želeli da kvantifikuju smanjenje potrošnje sa prikolicom RA-01 kompanije Range Energy takođe su cenili jedinicu koja „lakše vuče“ i osetili su utisak lakoće.

Ove autonomne prikolice, koje su sve opremljene regeneracijom, mogu da se vuku i električnim kamionom. One tada služe kao sredstvo za povećanje dometa. Tokom svog eksperimenta u Nemačkoj sa modelom Trailer Dynamics spojenim sa električnim kamionom marke Volvo, BMW Group Logistik je bio u mogućnosti da pređe 600 km kada je potpuno napunjena baterija.

ZF nudi najširi asortiman, zasnovan na svom novom bezmagnetnom sinhronom motoru I2SM. Svakako najjeftinija, njena osnovna regenerativna prikolica ne nudi mogućnost dopunjavanja baterije. Ali to bi već omogućilo, prema nemačkom proizvođaču opreme, smanjenje potrošnje dizela do 16% -„što bi rezultiralo smanjenjem emisije CO2 za oko 13,5 tona tokom jedne godine“.

Sa većim kapacitetom baterije, punjiva verzija bi povećala uštede na emisiji ugljenika na oko 40%. Za ekvivalentni model, Range Energy na svojoj web stranici ukazuje na smanjenje troškova dizela od 30 do 40%.

Ovo je ono što je MVT Solutions imao zadatak da proveri. Čineći ovu vrstu kontrole jednom od svojih osnovnih delatnosti, ova kompanija je ostvarila maksimalan dobitak od 36,9%. Što potvrđuje procene kompanije Range Energy, ali i ZF-a.

BMW Group Logistik je, međutim, saopštio bolje brojke nakon svog eksperimenta u stvarnim situacijama tokom sedam dana sa rešenjem Trailer Dynamicsa. Prosečni dobici izračunati ovde su 46% na kratkim putovanjima i 48% na većim razdaljinama.

Ako brojke stavljaju prikolicu Trailer Dynamicsa na prvo mesto na podijumu u pogledu povećanja potrošnje i emisije CO2, to je prvenstveno zbog energetskog kapaciteta baterija. Kompanija nudi izbor između 400 ili 600 kWh, a druga je odabrana za testiranje sprovedeno sa BMW Group Logistik.

Litijum-jonski paket pokreće isti elektromotor na 800 V sa nominalnom snagom od 360 kW (580 kW vršno). Ovaj visoki napon omogućava punjenje jednosmernom strujom do 350 kW. Prikolice Trailer Dynamics takođe imaju naizmenični (AC) punjač od 44 kW.

Takođe ispod 800 V sa istim performansama na kompresorima, prikolica RA-01 kompanije Range Energy ima bateriju mnogo manjeg kapaciteta sa svojih 200 kWh. Snaga motora je slična: 350 kW, za maksimalni obrtni moment od 14.000 Nm.

Primetna razlika u testovima, transportni teret nije bio identičan u Nemačkoj i Kaliforniji, što je opet radilo u korist Trailer Dynamicsa. Za putovanje između Lajpciga i Maminga, prikolica je sadržala nešto više od 16 tona energetskih modula za BMW-ove električne automobile. U Kaliforniji je iza tegljača bilo skoro 27 tona tereta.

Samo poređenje na istim relacijama, u isto vreme, sa sličnom prevezenom težinom, kamionima istog modela, i objavljivanje cena, omogućilo bi prevoznicima da identifikuju najbolju ponudu za svoju delatnost. Trailer Dynamics i Range Energy kažu da koriste senzor na osovini da odluče kako da se ponaša motor prikolice.

Ne treba smetnuti s uma da model RA-01 proizvodi mlada američka kompanija osnovane 2021. nastao na raskrsnici ideja između Kajla Folija, šefa inženjeringa, i Alija Džavidana, osnivača. Zajedničko im je to što su radili u Tesli na razvoju Modela S, ali i sa Zooxom u njegovom projektu platforme robotaxi.

Range Energy veruje da je njihovo rešenje posebno korisno za smanjenje potrošnje dizela tokom logističkih operacija. Još jedna prednost njihovog sistema: omogućava jednom čoveku da pomeri prikolicu samo pritiskom na dugme.

AutoRepublika

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepo od BMW-a što ovde testira sistem na 800 V dok kupcima automobila i dalje isporučuje samo na 400 V.

BB

O ovome sanjam već 20 godina. I bilo bi logično da su se pravili dizel kamioni pa hibridni pa tek onda potpuno električni, no današnja nauka ima „viška znanja“ pa su se odlučili da se ne petljaju sa hibridom već odmah na struju… Po Matiji, ovo znači preveliku težinu… E sad prikolice, dobra ideja, ali mi se čini da su opet „preučili“, koliko vidim da je cilj da se napravi PLUG in varijanta, to jest da se eksterno utoči struja i da se vozi… Mislim da bi prava i široko rasprostranjena ideja trebala biti da se ide na obični hibrid… Pročitaj više »

Matija

Prikolica sa sopstvenim pogonom – dobra ideja cija je realizacija moguca samo zahvaljujuci e-pogonu. U zimskim uslovima tegljaci imaju zestok problem sa tezinom prikolice na usponu, ovo je resenje! Nikako ne bi smelo da se dogodi da prikolica gura vucno vozilo, to bi moralo da se spreci elektronskom regulacijom!!!