1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Posle Audija i SAIC-a, Volkswagen se udružuje sa Xpengom
Posle Audija i SAIC-a, Volkswagen se udružuje sa Xpengom

Posle Audija i SAIC-a, Volkswagen se udružuje sa Xpengom

1.50K
8
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je investirala u Xpeng kao deo dugoročnog partnerstva koje će uključivati Volkswagenove modele koji se proizvode na platformama kineskog proizvođača električnih vozila.

Nemački gigant će uložiti oko 700 miliona dolara kako bi preuzeo 4,99% udela u Xpengu, po stopi od 4,99 dolara po akciji, i zauzeo mesto u upravnom odboru kompanije.

Opisano kao „sporazum o tehnološkom okviru“, partnerstvo će početi zajedničkim razvojem dva električna vozila srednje veličine samo za Kinu koja će marka Volkswagen prodavati od 2026. godine.

Sporazum će pomoći Volkswagenu da proširi svoju liniju električnih vozila za ključno kinesko tržište, pored trenutne linije ID, koji su zasnovani na sopstvenoj platformi MEB.

Grupa trenutno radi na novoj platformi pod nazivom SSP koja će naslediti MEB, iako je to odloženo zbog problema sa softverom, tako da će novi modeli zasnovani na Xpengu pomoći da se popuni praznina.

Xpeng je osnovan 2014. godine i sada nudi sve veći asortiman premijum električnih vozila, uključujući SUV G9 i limuzinu P7 , u Kini i u brojnim evropskim zemljama.

Kompanija je nedavno lansirala novi SUV, G6, na novoj platformi po meri pod nazivom SEPA 2.0. Ovo omogućava električnu arhitekturu od 800 V, omogućavajući brzo punjenje do 480 kW.

Sporazum sledi partnerstvo između Audija za izgradnju budućih automobila samo za Kinu koristeći platforme koje obezbeđuje postojeći partner u zajedničkom ulaganju SAIC-a, matične kompanije marke MG.

Prvi model iz tog sporazuma biće „u segmentu gde Audi još uvek nije prisutan u Kini“.

Sa oba ugovora, Volkswagen grupa je rekla da će „sve strane“ doprineti svojim „osnovnim kompetencijama“ razvoju mašina.

Dodaje se da je saradnja na budućim platformama za EV predmet daljih pregovora.

Nova tehnološka kompanija Volkswagen Grupe služiće kao razvojni partner za Xpeng.

Šef Volkswagena u Kini, Ralf Brandšteter, rekao je: „U konkurentnom i dinamičnom tržišnom okruženju, koristimo prednosti Volkswagena i naših partnera kako bismo stvorili sinergiju za brže plasiranje dodatnih proizvoda na tržište. Pri tome se fokusiramo na specifične potrebe naših kupaca u Kini.”

Šef kompanije Xpeng He Ksiaopeng je dodao: „Mi ćemo jedni sa drugima deliti tehnologije Smart EV i dizajn i inženjerske sposobnosti svetske klase i učiti jedni od drugih.

„Od osnivanja kompanije Xpeng, razvijali smo kompletne tehnologije od električne platforme do povezivanja i softvera (napredne pomoći vozaču). Uzbuđeni smo zbog mogućnosti da doprinesemo svojom stručnošću strateškom partnerstvu i stvorimo vrednost za Xpeng i naše akcionare.”

AutoRepublika

(1504)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Super izjava za javnost… Ali mene interesuje i ono što nije objavljeno, a siguran sam da će imati dugoročniji uticaj nego ovo što su objavili 😉

Matija

Sta li je to???

BB

Ne znam, ali kada se sazna, biće kasno 😜

Matija

E, jesi neki prorok! 🙂

Matija

Obratite paznju na dve sasvim razlicite izjave: „Šef Volkswagena u Kini, Ralf Brandšteter, rekao je: „U konkurentnom i dinamičnom tržišnom okruženju, koristimo prednosti Volkswagena i naših partnera kako bismo stvorili sinergiju za brže plasiranje dodatnih proizvoda na tržište. Pri tome se fokusiramo na specifične potrebe naših kupaca u Kini.” Ovakvom izjavom VW izbegava da prizna da je glup i da mora da kupi znanje kod Kineza! „Šef kompanije Xpeng He Ksiaopeng je dodao: „Mi ćemo jedni sa drugima deliti tehnologije Smart EV i dizajn i inženjerske sposobnosti svetske klase i učiti jedni od drugih.“ Sasvim iskrena izjava sefa XPENGa, cak… Pročitaj više »

Bungi

Jedan inžinjer koji je prebjegao iz Audija u Teslu je rekao da je Tesla najmanje jedno 8. godina ispred VW grupe u proizvodnji EV-a.Kinezi su dostigli Teslu jer kopiraju, unapređuju i brzo uče ali ne i Evropljani.Nije dovoljno samo praviti moderan EV nego i cjenovno konkurentan.Ja ne znam ni jednog evropskog proizvođača koji ima sopstvenu fabriku baterija koja kapacitetom može već sutra da 50% ukupne proizvodnje prebaci na električna vozila.?Zato i dobijaju batine u tržišnoj utakmici sa jednim Teslom i BYD.O proizvodnji čipova za autoindustriju da i ne trošim riječi.

S mile

Skoro bi tekst o novoj Oktaviji. Naravno izlazi sa „proverenim“ dizel motorima. Cinjenica je da nemaju nista novo da ponude, pa daju proverenu ali zastarelu tehnologiju. Cede suvu drenovinu.

Matija

To se dobro prodaje, Skoda nije u krizi! Problem su VW i Audi koji zele da se predstave kao svetska elita. Do sada su to stvarno i bili ali ih je e-pogon pokopao, nisu mogli brzo da se prebace na taj kolosek! Bivsi sef VW korporacije i VW marke, Herbert Dis, svojevremeno je vikao iz sveg glasa: „e-auto, e-auto!“. Niko nije ozbiljno shvatio ozbiljnost momenta i zadatka a on licno nista nije uradio da realizuje svoju strategiju! Vise je bio na politickoj bini i sa novinarima nego sa svojim ljudima! Nesto slicno je uradio bivsi sef Audija, Markus Disman, na… Pročitaj više »