1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Tundra na teksaški način
Toyota Tundra na teksaški način
1

Toyota Tundra na teksaški način

193
1
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali o tome da je kategorija velikih pikap kamioneta jedna od retkih koju Toyota nije uspela da pokori na američkom tržištu. Jenkiji vole da kupuju Corollu, Camry i RAV4, ali model Tundra nikada nije stekao onaj kultni status kao američki rivali. Ima dosta toga da ponudi, mada će eksperti reći da uspeh izostaje iz razloga što nije sposoban da obavlja poslove kao Ford, Chevrolet ili Ram, iako je svakako pouzdaniji od njih.

Ali to ne znači da najveći svetski automobilski proizvođač diže ruke. Štaviše, potpuno nova generacija spomenute Tundre je debitovala za ovu godinu i za sada se prodaje sasvim solidno.

Isporučeno je 59.735 jedinica tokom prvih šest meseci ove godine ili za 35% više u poređenju sa istim periodom protekle godine. Iako je cifra za oko pet do šest puta manja nego ona kod Fordove F Serije ili Chevroletovog predstavnika pod imenom Silverado, Tundra je ipak bitna za Toyotu pošto je izuzetno profitabilan model.

Trenuto se održava takozvani „State Fair“ ili što bi se na našem reklo „seoski vašar“ u američkoj saveznoj državi Teksas, gde se Tundra inače proizvodi, a Toyota nam je za tu priliku spremila posebno izdanje svog velikana. Zove se 1794 Limited Edition i pruža sve ono što je tipičnom građaninu Teksasa bitno u vozilu.

Doduše, njihovi zahtevi uglavnom nisu veliki, pa hoće pikap kamionet sa mnogo kože i japanski gigant im je ponudio baš to. 1794 Edition je već postojeći paket opreme na Tundri, a ime je dobio po godini osnivanja ranča na čijoj teritoriji se fabrika u gradu San Antonio danas nalazi.

Limited se najviše razlikuje po kožnom enterijeru, koji zapravo neće kompletirati sama Toyota već njen partner Saddleback Leather. Ova firma inače posluje duži niz godina i bavi se proizvodnjom kožnih materijala (najviše torbi) visokog kvaliteta, a u slučaju Tundre će prekriti gotovo ceo enterijer. Pričamo o sedištima, unutrašnjim delovima vrata i gotovo cele kontrolne table.

Vlasnik takođe dobija i putničku torbu i malu torbicu za dokumentaciju i ključeve i sve to, pogađate, obloženo istom kožom. Jedina dizajnerska izmena je u vidu nekada hromiranih detalja kao što su branici i felne ofarbani u crnu boju.

1794 Limited Edition je dostupan samo u jednoj konfiguraciji i to sa kabinom sa četvoro vrata, sandukom dužine 167 centimetara i pogonom na sva četiri točka. Toyota nudi Tundru samo sa 3,4-litarskim turbobenzincem sa šest cilindara, a 1794 Limited Edition je verzija sa 437 „konja“ zahvaljujući pomoći električnog agregata.

Menjač je desetostepeni automatski. Jedina preostala mehanička modifikacija leži u nešto izmenjenom ogibljenju zahvaljujući kojem je klirens povišen za oko tri centrimetra. Japanci se nisu ni trudili menjati nešto više, pošto je 1794 Edition već jedna od bolje opremljenih konfiguracija s visokom cenom.

Fabriku će da napusti tek 1.500 jedinica, a govora o ceni nema u vreme pisanja ove priče. Spomenućemo da „obični“ 1794 Edition košta 64.310 američkih dolara, pa će ovaj „Limited“ svakako biti nešto skuplji. U izložbeno-prodajnim salonima ga očekujemo sledeće godine.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

E, pa, alal mu vera! Ovo je najveci gril na svetskom trzistu! Mercedes, Audi, BMW i svi Ameri sada lice na igracke u poredjenju sa ovim gigantom! Ako je „gigantizam“ ono sto animira americke kupce, onda je Tojota na najboljem putu da i u ovom segmentu zauzme visoko mesto! Inace, rec „gigantizam“ potice iz biologije i oznacava fazu evolucije zivih bica na Zemlji kojoj pripadaju dinosaurusi – sto god su veci, to imaju vise sanse da prezive. Sve do onog spasonosnog meteora koji je potamanio 90% zivih bica da bi ostatak mogao da zauzme novi pravac – biolosko savrsenstvo sisara.… Pročitaj više »