1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj puta za Ford Focus je odmah iza ćoška
Kraj puta za Ford Focus je odmah iza ćoška
17

Kraj puta za Ford Focus je odmah iza ćoška

1.64K
17
Podelite sa prijateljima:

Ford je 4. aprila proizveo poslednji Mondeo u svojoj fabrici u Valensiji, što budi izvesnu dozu sete, nakon što se na trakama smenilo pet generacija ovog modela kroz ukupno tri decenije neprekidne proizvodnje. Nije trebalo da prođe mnogo vremena pre nego što se u izveštajima inostranih medija nisu počele da roje sumnje o budućnost Focusa, a časopis Automobilwoche je izneo da će obim proizvodnje biti znatno smanjen nakon 29. avgusta. Razlog su, imate pravo triput da podađate, krosoveri.

Kako se ispostavilo, Focus je u mnogo goroj situaciji od arhirivala Volkswagen Golfa, jer će kompaktni model iz Kelna biti potpuno ukinut 2025. godine. To u stvari znači da je redizajnirani Focus četvrte iteracije u stvari poslednja generacija američko-nemačkog hečbeka jer ne postoje planovi o potencijalnoj električnoj modifikaciji kao što je to uradio Renault sa svojim Meganeom E-Techom. Napomenućemo i to da je Focus bio ponuđen kao električni hečbek tokom treće generacije.

U intervjuu sa novinarima, šef Forda za Evropu Stjuart Rouli potvrdio je planiranu „smrt“ Focusa. Izgleda da je budućnost fabrike u Sarloiju u Nemačkoj neizvesna jer plavi oval priznaje da nije pronašao rešenje da održi fabriku i rad nakon prestanka proizvodnje nekadašnjeg bestselera, za otprilike tri godine:

„Tražimo druge alternativne mogućnosti za proizvodnju vozila u Sarloiju, uključujući i potencijalnu prodaju postrojenja drugim proizvođačima. U našem ciklusu planiranja nemamo dodatni model koji bi išao u tu fabriku.“

Imajte na umu da su i Mondeo i Focus takođe sklapani i u Kini za potrebe plasmana na lokalnom tržištu. U stvari, model srednje veličine je nedavno prešao na novu generaciju, što znači da će biti dostupan dugo vremena u bratskoj nam zemlji.

U međuvremenu, globalni Focus je teško pogođen nedostatkom komponenti, što je dovelo do toga da vreme čekanja premašuje dvanaest meseci. Jedan od glavnih problema proizilazi iz multimedijalnog sistema SYNC4, napravljenog u ratom razorenoj Ukrajini, što je uzrokovalo velika kašnjenja.

Stjuart Rouli je priznao da će biti „značajnih“ otpuštanja u Sarluiju, gde u Fordu za lebac zarađuje 4.600 ljudi.

„Realnost u industriji je da će proizvodnja električnih vozila zahtevati manje ljudi.“

AutoRepublika

(1640)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tužne vesti. Ali, baš tužne.

J4ZZ3R

Po meni odličan automobil koji su sjebali sa odvratnim enterijerom ala Dacia.. A sad su ovim faceliftom i eksterijer naružili

moron

Izvini, a šta nedostaje enterijeru Dačije? Osim neke malo savremenije instrument table. Eto, sada kod dačije imamo opciono dostupan i panoramski krov, a sve po ceni metalik boje. I to sa panoramu sa roletnom, koju roletnu uz panoramu ne poznaje nova fabia (jer je za škodu ta roletna izgleda postala preskupa). Još da u daciju ubace opciono neki alement aktivne bezbednosti i biće to potpuno zaokružen proizvod.
Za moj ukus, enterijer dačije je još bukvalno i vrh šta se danas od dizajna enterijera možad videti kod nekih savremenih, a daleko skupljih vozila.

J4ZZ3R

Poštovani ambasadore Dacia brenda, ne ulazim u diskusiju sa tobom dok lično ne kupiš Daciju i to ne sinu, nego sebi ili ćerki 🙂

moron

E, jesi zlo od čoveka …
🙂

Iznogud Časni

Ima jedan ( za prvu ruku) cika, po zanimanju okulista. Odes fino do njega i kazes da te je iznogud poslao, on ce ti dati pa ces vidjeti, a kad progledas, samo blagoslovi iznoguda, ne treba mi vise.
Jedne prilike sluzio ja JnA, ono dvije godine, u Pristini…i tamo na strazarskom mjestu dosao nam lik koji je imao kokosje sljepilo…kaze on nama, eno ga…i okrene pusku hoce da puca…kad ono bandera…ne smijes ga zajebavat, bilo nam ga zao, a on razvodio strazu…sta ako nas pobije, sunce mu kalaijsano. Sad su ga zaposlili kao dizajnera dacia automobila….

J4ZZ3R

Dizajn Tucsona ga preporučio za poziciju u Daciji? 🙂

Iznogud Časni

😁😁😁

moron

Kako je krenulo, za par godina većina kupaca novih automobila će da bude srećna ako bude imala ekonomsku moć da kupi sebi i novu dačiju i to u osnovnom paketu opreme.

J4ZZ3R

Ili će početi Dacije da, zbog popunjenosti zatvora, koriste kao mesto za kažnjavanje i pritvor 🙂

moron

Ako bi eventualno već bilo uvedeno da se zatvorska kazna služi u automobilima, lakše bih prostorno podneo da to bude u nekim modelima dačije (recimo, Jogger-u ), nego u modelima nekih drugih brendova iste dužine.

Iznogud Časni

Dacia skuplja od škode fobije. Zar nisi čitao urbi et orbi neki dan šta sam pisao?! Iskoči mi reklama na carwow a piše : i10 pa sniženje cijene na 10k i sitno, i20,fobija…takodje sniženje, sve kontam tako treba reklama za prodati, kad dvije dacije u istoj ponudi, a njima stara cijena takodje prekrižena a nova je 800€ veća (ako se dobro sjećam)!!! Si vidio koja posebna ponuda, dodjite ljud, kupite kod nas, poskupili smo auto za 800€. Samo kod nas plaćate skuplje! Pa kakav je to dućan? Ko top lista nadrealista. Veće ludosti nisam vidio. Ludost, ali ona totalna. Heeej,… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
YugoFlorida

Zadnje vreme došlo. Prosto mi je neverovatno da proizvođači dopuštaju kanibalizaciju u okviru svog proizvodnog programa. Što se tiče auta, u ovoj facelift verziji je baš poboljšan dizajn i izgleda mnogo bolje nego pre. Smatram da su načinili stratešku grešku što su stavili proizvodnju određenih komponenti u Ukrajinu, za koju se zna da je bure baruta, koje je na kraju i puklo. Tako da, čist kapitalistički rezon da time što će radnu snagu platiti što manje, a onda izvući veći profit ovde očigledno nije radio. U duhu izreke, ko hoće veće – izgubi iz vreće. A gubitnik je ovde sam… Pročitaj više »

DUDE

Realno, najbolji hatchback. Vozi se odlicno, prostran, kvalitetan, jeftino odrzavanje…legenda. I sad su se menadzeri i marketari okrenuli Pumi, kao modeli na kome moze bolje da se zaradi. Alavo do bola. Ajde da su barem odlucili ime da zadrze, pa neka izgleda kako god hoce. Ubijaju istoriju.

moron

„Zbog problema sa proizvodnjom, Ford je primoran da prestane da prihvata narudžbine za Focus i Fiestu u Evropi.
Automotive News izveštava da se do daljnjeg mogu naručiti samo unapred konfigurisani modeli, čime se kupcima ostavljaju bar neke šanse da dobiju novi Focus ili Fiestu…“

Iznogud Časni

Uh…ko da imaju narudžbi , pa to niko neće, neg u medije puste tu spiku, ali bolje neg Fiat sa 500L kad objavi istinu : zatvaramo, jer niko ne kupuje.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Malo patetike lepše zvuči.