1. Home
  2. Vesti
  3. Američki sindikat proširio štrajk na još nekoliko fabrika
Američki sindikat proširio štrajk na još nekoliko fabrika
3

Američki sindikat proširio štrajk na još nekoliko fabrika

98
3
Podelite sa prijateljima:

Ušli smo u treću sedmicu masovnog štrajka sindikata nazvanog UAW (United Auto Workers) protiv General Motorsa, Forda i američke divizije Stellantisa. Što je još gore, čini nam se da dve strane nisu ni blizu da pronađu zajednički jezik i da bi se ovaj trend mogao odvući još dugo vremena, zbog čega ni radnici ni automobilski giganti nisu zadovoljni.

Sve je započelo još pre tri sedmice kada je oko trinaest hiljada zaposlenih napustilo svoja radna mesta nakon što General Motors, Ford i Stellantis nisu ispunili njihove zahteve. Na njoj se nalaze detalji kao što su sigurnost radnog mesta, zatim povećanje plate od 40%, kraća radna sedmica, dodatni bonusi kada troškovi života skoče i slično.

To je oštetilo proizvodnju nekih zaista popularnih modela, kao što su Ford Bronco, Chevrolet Colorado i Jeep Wrangler. Druga sedmica nije donela ništa novo, pa se štrajk proširio na General Motors i Stellantis, ali ne i na Ford koji je navodno „napredovao u pregovorima“. Ali ulaskom u treću sedmicu, Stellantis je taj koji je napredovao u pregovorima i štrajk protiv njega neće biti proširen.

Ali General Motors i Ford nisu bili srećne ruke pošto je juče dodatnih sedam hiljada radnika napustilo svoja radna mesta u gradovima Čikago (savezna država Ilinois) i Lensin (Mičigen). To nam daje ukupnu brojku od oko 25 hiljada zaposlenih koji trenutno štrajkuju, a ove dve fabrike proizvode neke zaista popularne modele.

U slučaju Forda, to je krosover pod imenom Explorer i taj predstavlja drugi najpopularniji model za kompaniju, a štrajk će zaustaviti i njegovog premijum blizanca Lincolna Aviatora da silazi s proizvodnih traka. General Motorsovi izložbeno-prodajni saloni ostaju bez Chevroleta Traversea i Buicka Enclavea.

Kako to obično biva, dve strane daju različite izjave za medije. Sindikat kaže da želi samo „malo bolje uslove nego što je slučaj bio u prošlosti“, dok proizvođači tvrde da kada bi odobrili sve zahteve sindikata, otišli bi u stečaj u roku od tri godine.

To se pre svega odnosi na zahtev sindikata da plate zaposlenima budu povećane za čak 40%, dok nijedan od tri proizvođača nije spreman da ponudi više od 20%. Na kraju dana, ukoliko dogovor ne bude postignut u skorije vreme, UAW je najavio da će „napasti“ fabrike u kojima se proizvode modeli Ford F Serija, Chevrolet Silverado i Ram Pickup, a to bi bila prava katastrofa za proizvođače.

Istovremeno, ni samom UAW-u ruže ne cvetaju pošto radnici ne primaju plate za vreme štrajka, a sindikat im isplaćuje manji zarade iz sopstvenog budžeta. U interesu je obe strane da štrajk bude uskoro okončan, što znači da bismo uskoro mogli videti rezultate…

AutoRepublika

(98)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Veselo“ …

S mile

Bez plate za vreme strajka. … odlicna stavka u ugovoru..

Kod nas takav strajk nebi dugo trajao. Srpska sloga je nadaleko poznata, jednom u par stotina godina se srbi sloze 😁

BB

Povećanje plate za 40%?
Prije da će izbiti rat nego dogovor…