1. Home
  2. Vesti
  3. Ažurirani Nissan Juke dobija završni nivo N-Sport
Ažurirani Nissan Juke dobija završni nivo N-Sport
2

Ažurirani Nissan Juke dobija završni nivo N-Sport

132
2
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija Jukea je debitovala 2019. godine i danas je to čisto evropski model, lokalizovane proizvodnje u britanskoj fabrici Nissana u Sanderlendu. U Japanu i SAD, Juke se više ne prodaje zvanično; na drugim tržištima, Nissan nudi subkompaktni krosover Kicks umesto Jukea.

Prošla godina je bila veoma uspešna za Juke, njegova prodaja u Evropi je skočila za 66,1% na 80.149 jedinica u poređenju sa prodajom u 2022. (ovo su podaci samog Nissana), ali je još daleko od toga da bude lider u segmentu: VW T-Roc je 2023. godine, prema analitičkoj agenciji Dataforce, prodat u 206.438 primeraka u Evropi (+14,1%), Toiota Yaris Cross – 176.685 jedinica (+29%), Ford Puma – 159.778 jedinica (+16,6%).

Restajling ima za cilj da Juke učini udobnijim, tako da su sve nove stvari koncentrisane u kabini. Međutim, raspon boja za karoseriju je proširen; „na zahtev radnika“ vraćena je jarko žuta boja, a ažuriran je i dizajn felni. U novoj vrhunskoj izvedbi N-Sport, jarko žuta šara koja odgovara karoseriji je dodata na prednji panel – čini se da stvara efekat kokpita oko vozača.

Takođe u paketu N-Sport, na sedištima se nalaze jarko žuti umeci od reciklirane alkantare, a šavovi koji se koriste u oblogama su takođe žuti – ispostavilo se da je šareno. Generalno, završni materijali, kako je obećala Nissanova pres služba, postali su prijatniji za izgled i osećaj.

Ostala ažuriranja uključuju redizajniranu centralnu konzolu sa dva izdužena otvora za vazduh umesto prethodna tri okrugla, multimedijalni ekran od 12,3 inča umesto prethodnog od 8 inča i ekran za instrumente od 12,3 inča sa ažuriranom grafikom. Multimedijalni ekran je pod uglom od 8 stepeni prema vozaču kako bi se poboljšao efekat kokpita i olakšao pristup zadnjem delu.

Centralni naslon za ruke između prednjih sedišta sada je asimetričan, njegov domet na strani vozača je povećan za 25 mm, a kosina omogućava lak pristup držačima za čaše. Poklopac središnjeg naslona za ruke se i dalje može podići (ispod njega se nalazi kutija za odlaganje), a na poleđini se pojavila kopča za kreditnu karticu.

Elektromehanička ručna kočnica sada je uključena kao deo standardne opreme, povećana je zapremina pregrade za rukavice, a u skupoj opremi nalazi se polica sa bežičnim punjenjem za pametni telefon u donjem delu centralne konzole. Pored toga, proširena je funkcionalnost elektronskih asistenata vozača, kamera za pogled unazad je uključena u osnovni paket i sada pruža jasniju sliku – rezolucija je povećana sa 0,3 na 1,3 megapiksela.

Motori su iste. Osnovni jednolitarski benzinski turbo motor (117 KS, 180-200 Nm) kombinovan je sa 6-stepenim manuelnim ili 7-stepenim automatskim menjačem tipa DCT (sa dve spojnice).

Hibridni Juke je opremljen 1,6-litarskim atmosferskim benzinskim motorom (94 KS, 148 Nm), starter-generatorom od 20 KS, trakcionim elektromotorom (49 KS, 205 Nm) i pozajmljenim Renaultovim menjačem iz Formule 1. Maksimalna ukupna snaga hibridnog sistema je 143 KS. Hibridni Juke stiže do stotke za 10,1 sekundu, uz najveću brzinu od 166 km/h. Sve verzije krosovera imaju samo pogon na prednje točkove.

Fabrika u Sanderlendu je već započela proizvodnju ažuriranog Jukea; cene još nisu objavljene, ali će sigurno porasti u odnosu na krosover pre restilizacije, koji u Nemačkoj košta od 20.790 evra.

AutoRepublika

(132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lovro

Al su se pretrgli se izborom motora. Bilo je ocekivano da dobije restajling verzija neki jaci motor, mozda i jedan dizel. Pored 2008 ovaj nema sta da trazi na nasem trzistu. Sta se desava sa Nissanom, kad nemaju da ponude veci izbor motora u zadnjih 4 godine?

Matija

Juke je bio prvi sa pokusajem da unese sportski dizajn u klasu manjih SUV vozila. Prva generacija imala je cudno rasporedjene farove, cime je odbijala veci krug kupaca. Za vreme boravka u Engleskoj 2015 godine primetio sam da je Juke tamo veoma popularan. Novi dizajn je sasvim OK, harmonican i atraktivan. Izbor motora je mizeran, sa njim i performanse. To je KO kriterijum.