1. Home
  2. Life
  3. Toyota detaljno o baterijama sledeće generacije – obećava domet od 800 kilometara
Toyota detaljno o baterijama sledeće generacije – obećava domet od 800 kilometara

Toyota detaljno o baterijama sledeće generacije – obećava domet od 800 kilometara

322
14
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je najavila novu fabriku baterijskih električnih vozila koja će početi da proizvodi nove modele 2026. godine, Toyota je otkrila nove detalje o novim, naprednim baterijama koje će napajati njene sledeće generacije električnih vozila.

Japanski proizvođač automobila će se oslanjati na četiri tipa baterija sledeće generacije, tri sa novom tehnologijom baterija sa tečnim elektrolitom i jedna sa tehnologijom čvrstih baterija.

Toyota kaže da će ove baterije napajati 1,7 miliona od 3,5 miliona BEV-ova koje Toyota očekuje da će prodati širom sveta do kraja decenije. Nova generacija baterija će biti ključ za privlačnost široj bazi kupaca.

Počevši od tečnih elektrolita, koji su trenutna osnovna tehnologija baterija za BEV, Toyota je rekla da radi na svestranim poboljšanjima, uključujući veću gustinu energije, konkurentnost troškova i brzine punjenja.

Tri glavna tipa baterija u razvoju se zovu Performance, Popularization i High-Performance.

Baterija Performance sa litijum-jonskom tehnologijom u planu je da se pojavi u Toyotinim BEV-ovima sledeće generacije od 2026. godine, povećavajući domet vožnje na gotovo 800 km uz pomoć poboljšane aerodinamike i smanjene težine vozila.

Takođe se očekuje da će Performance ponuditi smanjenje troškova za 20 procenata u poređenju sa trenutnom električnom Toyotom bZ4X i vreme brzog punjenja od 20 minuta ili manje za punjenje od 10 do 80 procenata.

Baterija Popularization će se sastojati od litijum gvožđe fosfata (LFP) i biće jeftinija, ali visokokvalitetna opcija. Konstruisana je korišćenjem bipolarne tehnologije koju je Toyota prva primenila za svoje nikl metal-hidridne (NiMH) baterije, očekuje se da će baterija stići na tržište 2026-2027. godine.

Proizvođač automobila očekuje da će nova tehnologija baterija ponuditi 20 odsto povećanja dometa u poređenju sa Toyotom bZ4X i 40 odsto smanjenje troškova u poređenju sa trenutnim električnim SUV-om. Prilikom punjenja, Popularization bi trebalo da ima vreme brzog punjenja od 30 minuta ili manje za punjenje od 10 do 80 procenata.

Treći tip baterija sa tečnim elektrolitom, nazvan High-Performance, koristi litijum-jonsku tehnologiju u kombinaciji sa katodom sa visokim sadržajem nikla da bi se postigao domet vožnje od hiljadu kilometara, kada se kombinuje sa poboljšanom aerodinamikom i smanjenom težinom vozila.

Toyota očekuje dodatno smanjenje troškova od 10 procenata u poređenju sa baterijom Performance i vreme brzog punjenja jednosmernom strujom od 20 minuta ili manje za punjenje 10-80 procenata. Planirano je da ova baterija debituje 2027-2028. godine.

Prelazeći na baterije solid-state (baterije u čvrstom agregatnom stanju), Toyota tvrdi da je napravila iskorak u pogledu izdržljivosti ove tehnologije. Čvrste litijum-jonske baterije kompanije imaju čvrst elektrolit za koji se kaže da omogućava brže kretanje jona i veću toleranciju na visoke napone i temperature.

Kao rezultat toga, ove baterije su pogodne za brzo punjenje i pražnjenje i isporuku energije u manjem obliku. Kompromis za to je očekivano kraće trajanje baterije, ali Toyota tvrdi da je prevazišla ovaj izazov, sa nedavnim napretkom koji je ubrzao proizvodnju.

Prema Toyoti, cilj je da baterije solid-state budu spremne za komercijalnu upotrebu do 2027-2028. u narednoj generaciji BEV – Toyota je prvobitno planirala da uvede svoje baterije solid-state u hibridna vozila.

Toyota očekuje da će njena prva solid-state baterija ponuditi 20 procenata povećanja dometa u poređenju sa baterijom Performance – otprilike 1.000 km, i brzo vreme punjenja od 10 minuta ili manje za punjenje od 10 do 80 procenata.

Proizvođač automobila kaže da već ima litijum-jonsku solid-state bateriju viših specifikacija u razvoju, ciljajući na 50 posto poboljšanja u dometu krstarenja u poređenju sa baterijom Performance– koja bi radila na dometu od 1.200 km.

Pored poboljšanja performansi svojih baterija sledeće generacije, Toyota je takođe zainteresovana za optimizaciju visine baterije kako bi poboljšala aerodinamiku, a samim tim i domet. Pošto se baterija nalazi ispod poda vozila, ona ima direktan uticaj na ukupnu visinu vozila, što zauzvrat utiče na aerodinamiku i domet.

Smanjenje visine baterije dovodi do niže ukupne visine vozila, zbog čega proizvođač automobila planira da smanji visinu baterije na 120 milimetara, u poređenju sa visinom baterije Toiote bZ4X od oko 150 mm. U slučaju sportskih BEV-ova visokih performansi, visina baterije će biti dodatno smanjena na 100 mm.

AutoRepublika

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Drugim rečima, kao potencijalni kupac ja ipak najbolje da sačekam još barem pet godina 😊
A najbolje i deset.

Matija

5-10 godina! Mislim isto.

BB

Eno ja VG gledam test 1.5 benzin automatik nekih 20 k EUR, a isti takav hibrid x2…

Baš je teško biti ekolog ako nemaš para 😜

MRN

Ako nemaš para za hibrid, a ekološki si orijentisan, onda valjda letiš avionom ili ploviš kruzerom ?

BB

Imam kajak 😀

Branko

VG?

BB

Corolla je bila

Branko

Ne vidim tu baš neku revoluciju, samo postepeni razvoj tehnologije. A što se tiče nižih cijena…😂 Žena kupila nedavno MG4; za 30.000 EUR ima već sad nominalno 435 km doseg, 64 kWh kapacitet, toplinsku pumpu i 150 kW.

MRN

Sve je to OK u tvom slučaju, ali, ne I u mom. Ti imaš na raspolaganju infrastrukturu u razumnoj količini i na tebi potrebnim rutama kretanja.
Ja nemam ništa od toga.
I meni skoro svejedno da li je EV dva puta skuplji ili jeftiniji.
Kao da mi danas pokloniš Toyotu Mirai. Gde da u Srbiji točim vodonik? A nema ga nasuti ni na Tjentištu 🙂
Ja mogu samo da se slikam pored EV-a ili Miraia.
A nisam fotogeničan 🙂 Vec osuđen da se i narednih par godina sigurno držim podalje od eventualnog EV-a. A II Miraia.

Branko

A dobro, znam. Mada me iznenadilo s kojom lakoćom sam prešao 800 km iz Njemačke; svakih 250 km dopuna baterije 15 min i vozi dalje. Aplikacija Plugsurfing radi besprijekorno, a infrastruktura u De, At i Slo je već stvarno na zavidnom nivou. Čak i Hr ne zaostaje puno; kod nas je jedino manje Ultra brzih punjača (100 kW+), ali brzih 50 kW DC) ima dovoljno.

MRN

To je zato što ste vi tamo u EU zaostali … A kod nas van te zajednice je sve bolje i naprednije

Branko

Ne brini, uskoro ćete i vi u EU, pa ćemo uživati svi skupa…🙄

BB

Ne daj Bože…

Ali što se tiče EV, priča danas u bašti hotela kako EV ne može da dogura daleko, a Tesla sa nemačkom registracijom privezana na punjač u hotelu kojinse zove Tesla i to na 5 m od nas 😜😂🤣

BB

Znaš šta… ja se tebi čudim, ti kao čovjek koji voli prirodu zabio se u taj stan i garažu u podrumu zgrade… kako to da nemaš kuću i dvorište? 🤔