1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Neuspeh Tesle u Nemačkoj bi bio grozan signal stranim investitorima
Neuspeh Tesle u Nemačkoj bi bio grozan signal stranim investitorima

Neuspeh Tesle u Nemačkoj bi bio grozan signal stranim investitorima

155
0
Podelite sa prijateljima:

Neizvesna sudbina nemačkih planova američke kompanije Tesla, ponovo je uzburkala lokalnu javnost. U svetlu prekjučerašnje odluke Višeg administrativnog suda kojom je naložena obustava seče stabala u Grinhajdu, na lokaciji gde je planirano fabričko zdanje, Savezna asocijacija malih i srednjih preduzeća (BVMW) je upozorila javnost na mogućnost neuspešnog okončanja projekta.

„Fabrika koju Tesla namerava da podigne se može nazvati globalnim ekonomskim svetionikom,“ poručio je predsednik pomenute asocijacije Mario Ohoven, objavio je nemački list „Handelsblatt“, a preneli svi uticajni svetski mediji. „Ukoliko projekat doživi neuspeh iz birokratskih razloga, odnosno kao posledica besmisleno velikog broja regulatornih zahteva, to će biti katastrofičan signal iz Nemačke, upućen ka svim inostranim investitorima.“

Razlog zbog kojeg je Viši sud okruga Berlin-Brandenburg stopirao pripreme za gradnju, leži u žalbi koju je podnela Zelena liga, koja predstavlja grupu ekoloških aktivista i koja navodi da će radom fabrike biti ugrožene životinjske vrste koje tu žive, i da će biti naneta šteta izvorima pijaće vode u neposrednoj blizini. Čak iako sve prepreke ostanu iza Tesle, teško da će biti ostvareni planovi o pokretanju proizvodnje sredinom sledeće godine, uprkos investicijama od više milijardi evra, koje je izdvojila američka strana.

Predsednik Federacije nemačkih industrijalaca, Diter Kemp je takođe pozvao nadležne institucije da ubrzaju proces „dodele dozvola za gradnju, odnosno uopšte dozvola za pokretanje poslovanja u Nemačkoj“ preneo je „Tagesspiegel“.

Institut nemačkih poslodavaca (IW) je takođe upozorio na opasnost po germanski destinacioni imidž poslovne lokacije i zahtevao je dodatne nagrade, bonuse državnim organima, kako bi procedure bile ubrzane. Direktor pomenutog instituta Mihael Hiter je izjavio za „Neue Osnabrücker Zeitung“ da je realizacija investicija ugrožena zbog dugih protokola vezanih za planiranje procesa, prepreka i eventualnih protesta.

Šef FDP-a Kristijan Lindner je izjavio za novinsko izdanje Funke medijske grupacije da je bez obzira na konkretne zakonske zahteve „jasna lična zabrinutost u pogledu toga da se u Nemačkoj uvek, od strane neke institucije sistema, podmeću klipovi u točkove invesitora, i to po pravilu za najveće projekte“.

Da sačuva obraz državnih institucija od negodovanja ekonomske struke, potrudio se brandenburški ministar za ekonomiju Jerg Štajnbah (SPD) koji je naglasio da je kompanija Tesla dobila ranu dozvolu za pripremu terena čak dva meseca pre dostave dokumentacije.

Savezni ministar za ekonomiju Peter Altmajer iz partije CDU je pozvao na brzo kompletiranje procedura u vezi s izgradnjom fabrike.

„Gradnja Teslinih pogona za proizvodnju automobila u Brandenburgu je od ogromnog značaja za zaštitu prirode i jedan od najznačajnijih investicionih projekata u svežijoj istoriji Nemačke,“ izjavio je Altmajer za Funke media group. Nemačka ovim projektom dobija i mogućnost da demonstrira kako ekološki i ekonomski koncept nisu opoziti i kako je u stanju da podrži napore investitora, na jednako efikasan način kao druge države.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments