1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Jeep posvećen kockastom dizajnu jer donosi najviše praktičnosti
Jeep posvećen kockastom dizajnu jer donosi najviše praktičnosti
5

Jeep posvećen kockastom dizajnu jer donosi najviše praktičnosti

1.25K
5
Podelite sa prijateljima:

Odeljenja za dizajn američke marke Jeep se našlo u procepu s razvojem pravca koji predivđa prelazak na električni pogon. Naime, električna vozila, odnosno autonomija istih se snažno vezuje za koeficijent otpora vazduha, dok je isti teško držati na niskom nivou uz robustan, mačo, kockast dizajn. Kutijasta forma ne pogoduje aerodinamičkim rekordima, ali je zato izrazito zahvalna u pogledu praktičnosti vozila i ponude prostora unutar istog. Suočen s ova dva antagonizma, Jeep se opredeljuje ka akcentiranju aspekta praktičnosti svoje buduće ponude.

Na ovu temu je s redakcijom lista Top Gear razgovorao stilista koji je potpisao dizajn Jeepovog Avengera.

Kada čovek pomisli na model Jeepa, um verovatno ne dočarava neki zaobljen stil, niti kakav elegantan oblik. Vozila u obliku kutije, robusnog izgleda su centralni deo estetike brenda iz Severne Amerike. Ne očekujte da će se ovo promeniti, kaže dizajner Jeepa Avengera, Danijel Kalonači.

„Mnogo je kompanija iz celog sveta koje su navalile na segment krosovera, ali Jeep će ostati… više kockast brend,“ reče Kalonači za pomenutu redakciju. On još govori kako vidi krosovere sa krovnim koferima, jer vozila sama po sebi nemaju dovoljno prostora za ponuditi u kontekstu transporta stvari. „Jeep će ostati kockastog dizajna“, ​​rekao je. „Možda ćemo izgubiti dva kilometra u dometu, ali na kraju ćemo usrećiti našeg kupca“.

Kompaktni električni Avenger pomaže Jeepu da ponovo uspostavi brend u Velikoj Britaniji i Evropi. Dobio je nagradu za automobil 2023. godine na Međunarodnom salonu automobila u Briselu. Vozilo pruža jedan motor koji razvija 154 konjske snage i 260 njutn-metara obrtnog momenta. Baterija kapaciteta 54 kWh obezbeđuje domet od  oko 400 kilometara, mereno protokolom WLTP. Najavljena je i promocija varijante s pogonom na sve točkove. Avenger je na nekim tržištima dostupan i s modifikacijom koja integriše 1,2-litarski benzinski motor. Jeep će nuditi Avenger samo kupcima u Evropi, Japanu i Južnoj Koreji.

Jeep je 2022. isporučio 1,11 miliona vozila širom sveta, što je bila najniža cifra od 2014. Obim prodaje je pao za 13% u odnosu na 2021. SAD i Kanada su donele 67% globalnih prodajnih cifara ovog proizvođača automobila. Latinska Amerika je bila drugo najveće tržište marke. U međuvremenu, kompanija je imala problema u Evropi, uključujući prodaju Renegadea koja je pala za 23%. Nije se proslavio ni Compass jer je i njegova prodaja u depresiji i to za 16%.

Jeep će tokom sledeće godine predstaviti još dva električna automobila. Prvi je opisan kao „Pure Offroad UV“ i on će počivati na platformi STLA Frame. Dakle, očekujte terenca sa šasijom pod karoserijom. Drugi očekivani adut je najavljen uz kovanicu „Lifestyle Family SUV“ ali drugih pojedinosti nemamo.

Električni Wrangler se očekuje u 2027. godini. Jasno, ni tu nema detalja, ali znamo da će Jeep insistirati na naglašenim terenskim sposobnostima baterijskog četvorotočkaša.

AutoRepublika

(1248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

I kocka moze aerodinamicki optimira, ne bas kao rekordne pljosnate limuzine ali ipak bolje nego do sada. Suvise zaobljeni Dzip izgubio bi svoj karakter – i kupce! Samo, nije sve u kockastoj formi – mali Avendzer je kockast ali je unutra prilicno tesan! Sedista su preuska (?!), ulaz pozadi je nemoguc, prostor pozadi je tesan u svim pravcima a izneti levo stopalo napolje zahteva unapred proracunatu gimnastiku! Totalno sam razocaran u ovaj auto!

MRN

Naravno da je kocka forma predispozicija za dobru ponudu unutrašnjeg prostora na zadnjoj klupi. Ali, to samo po sebi nije dovoljno za dobar „Headroom“ nazad. Jako je bitna i visina i nagib zadnje klupe u odnosu na pod vozila, kao i u odnosu na podlogu (tj. bitan je i klirens). Postoje vozila koja su kocka forma, a i jako visoka (pa i preko 170 cm), u koja ja pozadi ne mogu da sednem. Jer mi je „nisko“. Kao što ima nižih vozila gde pozadi lepo sednem (recimo, 2008). Renegade je za mene primer idealne kocke. Pozadi raj za mene. Ali,… Pročitaj više »

BB

Upravo izađoh iz kocke koja i ne troši puno, čak bih rekao vrlo malo. I svi izmišljaju razvoj nečega da bi „manje trošilo“ a ono troši sve više, sce manje upotrebljivo i sve skuplje… biće da je u ovom poslednjem razlog razvoja 😜

Matija

Berlingo? 🙂

BB

Управо тако