1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. X-Tomi dao svoje viđenje Abartha 600e koji je najavljen od strane šefa Fiata
X-Tomi dao svoje viđenje Abartha 600e koji je najavljen od strane šefa Fiata
1

X-Tomi dao svoje viđenje Abartha 600e koji je najavljen od strane šefa Fiata

291
1
Podelite sa prijateljima:

Očekivan od predstavljanja Fiata 600e, u julu 2023. godine, potvrđen je dolazak verzije Abarth. Ovu informaciju je otkrio sam šef italijanskog proizvođača, Olivije Fransoa, u intervjuu za Autocar u avgustu ove godine.

Nakon 500, ovaj model će stoga biti drugi u asortimanu Abartha, koji je sada orijentisan na električna vozila. Fiat 600e će dobiti i izvedbu sa motorom SUS u prvoj polovini naredne godine sa verzijom 1.2 Hybrid 48V od 136 KS. U međuvremenu, mađarski dizajner X-Tomi je uradio prikaz budućeg Abartha 600.

Ova verzija se izdvaja logično agresivnijim izgledom. Urbani SUV ima specifičan prednji deo, u duhu Abartha 500e, sa mrežicom u obliku saća. X-Tomi je odlučio da ovaj model obuje u nove felne od 18 inča. Sportski izgled je pojačan prisustvom spojlera na vrhu prtljažnika i vešanjem spuštenim za nekoliko centimetara.

Glavno pitanje se više tiče tehničkog dela. Ako se sledi primer 500e, koji u sportskoj verziji zadržava svoja dva prednja pogonska točka, ovaj Abarth 600e bi trebalo da bude ponuđen i sa pogonom na sve točkove.

Međutim, snaga baznog 600e je već veća od one kod Abartha 500e koji ima 154 KS. Dostiže snagu od 156 KS zahvaljujući novom elektromotoru koji proizvodi zajedničko preduzeće Stellantis i Nidec. Jedino rešenje da se zadrži ova transmisija bilo bi uvođenje verzije M2 motora od 210 ili 230 KS koji će opremiti budući Peugeot e-3008. Problem postoji jer su platforme dva modela različite, a troškovi razvoja nisu nužno isplativi.

Najverovatnije rešenje bi bilo da se uzme verzija 4xe Jeepa Avengera, koja je trenutno u fazi razvoja u južnoj Evropi, skrivena ispod karoserije DS-a 3. Američki i italijanski SUV-ovi su razvijeni na istoj platformi e-CMP-i proizvode se u fabrici u Tihiju, Poljska.

Shodno tome, Abarth 600e bi trebalo da dobije drugu električnu mašinu na zadnjoj osovini koja će mu dati pogon na sve točkove i dodatnu snagu (oko 240 KS). Sa druge strane, jedno je sigurno, baterija od 54 kWh će ostati nepromenjena. Autonomija po standardu WLTP, najavljena u iznosu od 408 km za Fiat 600e, biće smanjena na ovoj sportskoj verziji. Alfa Romeov urbani SUV (2024) takođe bi trebalo da koristi ovaj pogon.

AutoRepublika

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

X-Tomi mogao je da investira vise maste jer virtuelni tjuning ne kosta nista, samo malo vremena. Ovo sto je prikazano lici na diskretno tjunovanu serijsku varijantu. Ako se vec radi o Abartu, onda auto treba da bude spusten i dobro prosiren, plus sportska aerodinamika i pojacano hladjenje motora i kocnica.

Tjunovanje SUV automobila licno smatram absurdnim ali kada to rade BMW, Mercedes i Brabus pa onda neka to radi i FIAT.