1. Home
  2. Vesti
  3. U Vladivostoku je počela proizvodnja pikapa Sollers ST6
U Vladivostoku je počela proizvodnja pikapa Sollers ST6
9

U Vladivostoku je počela proizvodnja pikapa Sollers ST6

5.12K
9
Podelite sa prijateljima:

U Rusiji je ponovo pokrenuta još jedna fabrika automobila. Fabrika Sollers u Vladivostoku otvorena je 2009. godine. Ovde su se prvo sklapali SsangYongovi automobili, zatim Toyota, a poslednjih godina ova lokacija je bila deo zajedničkog preduzeća Mazda Sollers.

Ali, prošle godine fabrika je zaustavljena, Mazda je napustila zajedničko preduzeće, a Sollers je počeo da traži nove partnere. Tek sada je bilo moguće nastaviti sa radom: sada se preduzeće zove „Automotive Industrial Technologies“, a njegovi proizvodi su pikapovi.

Novi Sollers ST6 nije originalni model, već preimenovani kineski JAC T6. Kompanija Sollers od prošle godine sarađuje sa kompanijom JAC; komercijalni laki kamioneti Sollers Atlant (JAC Sunray) se već sklapaju u fabrici u Jelabugi, a Sollers Argo (JAC N25/N35) je registrovan u Uljanovsku. Pikap je postao treći model pod brendom Sollers.

U Kini je JAC T6 debitovao još 2015. godine; pojavio se na ruskom tržištu 2019. godine: snabdevali su se automobilima sastavljenim u Kazahstanu. Sollers ST6, lokalizovan u Vladivostoku, razlikuje se od originala samo po amblemima i pojednostavljenoj rešetki hladnjaka (hrom je nestao iz nje).

Pikap se nudi sa benzinskim turbo motorom 2.0  (176 KS, 290 Nm) ili sa turbodizelom iste zapremine (136 KS, 320 Nm), ali je menjač samo manuelni (kao kod originala). Pogon je na sva četiri točka – sa krutom vezom sa prednjom osovinom. Prednje vešanje je opružno, zadnje je kontinuirana osovina sa lisnatim oprugama. Nazivna nosivost verzija sa različitim motorima je 820, odnosno 900 kg.

Sollers ST6 će se nuditi u dva nivoa opreme. Bazni uključuje dva vazdušna jastuka, ESP, klima uređaj, grejanje prednjih sedišta, audio sistem, električne prozore, zadnje parking senzore i tempomat. Verzija Comfort dodaje medijski sistem, kameru za zadnji pogled, dugme za pokretanje motora i sistem za ulazak bez ključa, a za presvlake sedišta umesto tkanine koristi se koža.

Benzinac Sollers ST6 će koštati od 23.400 evra, a dizelaš od 24.400. JAC T6 je koštao isto toliko, ali sada za njega traže najmanje 28.300 evra. Međutim, ovaj model će uskoro nestati iz ruske linije brenda JAC, a njegovo mesto će zauzeti noviji pikap JAC T8 Pro. Za stanovnike Dalekog istoka, prilikom kupovine kamioneta Sollers, obezbeđen je popust od 1.463 evra. Početak prodaje zakazan je za oktobar.

Montaža u Vladivostoku se vrši metodom dizajna velikih čvorova (SKD). U ovom pogonu ne postoje radionice zavarivanja i farbanja karoserije, tako da se prelazak na tehnologiju CKD još ne planira, ali su predviđeni drugi načini povećanja stepena lokalizacije.

Na primer, pikapovi će biti opremljeni dizel motorima koji se sklapaju u fabrici u Jelabugi (ponovo je puštena u rad u julu), a naknadno će se sklapati menjači u fabrici ZMZ. Razmatra se i upotreba ruske elektronike. Do kraja ove godine Sollers planira da proizvede 500 pikapa. A montaža još jednog modela pod brendom Sollers planirana je za 2024. godinu.

AutoRepublika

(5120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pogresan izbor partnera – Tojota Hilux bi bila ono pravo.

Zastava

Onda bi koštao bar duplo više, a i pod sankcijama su Zapada, što uključuje i Japan.

Matija

Sve moze da se zaobidje pa i sankcije! Danas citam da Nemacka i dalje uvozi rusku naftu – preko Indije! 🙂 Zasto ne bi i Hilux sa promenjenim dizajnom?

BB

Mislim d ake dobar izbor partnera, kinezi su mnogo fleksibilniji a i sve tehnologije koje ima Hilux i nisu neoophodne za vozilo koje ima radni karakter (Japanci su tu „preučili“).

Nego… ove serije mi daju neke asocijacije 😉, koje bi tebi mogle biti poznate?

Matija

Objasni.

BB

Možda kao donora dijelova i tehnologije za jednostavno terensko vozilo, manje serije. Ova navedena cijena obećava.

Matija

Nije to ta kategorija, ovo je vise limuzina.

BB

Rekao sam „dojelova i tehnologije“ a ne dizajniranje znaka na masci 😀

Matija

O dizajnu prednje maske i emblema nisam ni rec rekao. Kada se kaze „kategorija“ niko ne misli na dizajn vec na velicinu i namenu. Nama su potrebni „heavy duty“ motori i osovine, ovo ovde je vise limuzina nego SUV, o terencu nema ni govora!