1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Privatni džet avion kralja roka dobio novog vlasnika
Privatni džet avion kralja roka dobio novog vlasnika

Privatni džet avion kralja roka dobio novog vlasnika

7.46K
5
Podelite sa prijateljima:

Medije je ovih dana preplavila vest da je Lisa Mari Prisli, jedina kćerka Elvis Prislija, preminula u 54. godini života. Istovremeno se održavala i čuvena aukcija Mecum, na kojoj smo videli mnoge legendarne modele na dva i četiri točka, ali i jedan avion koji verovatno ne bi privukao mnogo pažnje u nekim drugim uslovima. Naime, reč je modelu Lockheed JetStar iz 1962. godine čiji je vlasnik nekada zaista bio ovaj kralj roka.

Iako je Lockheed najpoznatiji po čuvenim špijunskim avionima, kao i lovcima i velikim „teretnjacima“, kompanija je krajem pedesetih godina odlučila da napravi i prvi takozvai „poslovni džet“.

Reč je o manjim letilicama namenjenim uglavnom poslovnim ljudima i danas ih svakako viđamo u velikim brojevima. JetStar će se proizvoditi od 1961. do 1980. godine i u tom periodu će biti napravljeno 202 primerka.

Elvisu je isporučen avion 22. decembra 1976. godine po ceni od 840 hiljada dolara ili 4,4 miliona „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Ovo svakako nije bio njegov prvi primerak i imao ih je nekoliko, od čega se dva danas nalaze na njegovom privatnom imanju Grejslend u američkoj saveznoj državi Tenesi.

Nismo sigurni zašto mu se toliko dopao, a neki mediji prenose da je predsednik Ričard Nikson imao isti model i da ga je on inspirisao da i sebi pribavi takav.

Ono što je razlikovalo JetStar od drugih aviona u svojoj klasi jeste podatak da je imao četiri motora. Mogao je da dostigne brzinu od preko 900 km/h i da preleti više od četiri hiljade kilometara s jednim punjenjem goriva, a da pritom dostigne visinu od preko trinaest kilometara.

JetStar je bio i najveći džet u klasi i imao je da ponudi prostor za do deset putnika uz još dva člana porodice. Elvisov primerak je posedovao šest sedišta i to uglavnom velike fotelje sa tepihom i jakim bojama, što je bila upečatljiva karakteristika sedamdesetih godina.

U njegovom vlasništvu se zadržao svega šest meseci i prodao ga je privatnoj kompaniji iz Saudijske Arabije tokom proleća 1977. godine. Ovi su ga parkirali na aerodromu u gradu Rozvel unutar američke savezne države Novi Meksiko. Tu će da provede naredne četiri decenije bez da je ikada poleteo, što nam govori da je ostao zapušten. Navodi se da su sva četiri motora uklonjena kao i mnogobrojna elektronika iz enterijera.


JetStar je kupio čovek po imenu Džim Gagliardi za 430 hiljada američkih dolara pre šest godina, a plan je zahtevao da ga preveze u rodni grad Modera (savezna država Kalifornija) i da od njega napravi turističku atrakciju. Ni to se nije desilo, i Gagliardi navodno nikada nije ni video ovaj avion uživo.

Zatim je kontaktirao aukciju Mecum i od njih zatražio da ga preprodaju. Ovi su to uradili i JetStar je pre nekoliko dana promenio vlasništvo za 286 hiljada dolara. U publici je bila i Elvisova bivša supruga Prisila i izjavila je kako se nada da će novi vlasnik restaurirati avion u originalno stanje.

JetStar nije redak model i često se može videti u oglasima, ali nijedan drugi primerak nije povezan s kraljem roka. Samim tim uvek će biti u centru pažnje i jednoga dana, neko će sigurno investirati novac u njega da ga vrati na puteve stare slave.

AutoRepublika

(7464)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Kao lutka ovaj aparat još četiri motora.

BB

I cijena nije bila prevelika, skoro d aga je i Zvezdan mogao kupiti umjesto X7 😜. Vjerovatno imnje i održavanje tu negdje 😇

Laki

🤣👍

Neko iz mase

Džet ili mlaznjak?

BB

Mamlazni avion 😜

'79 DeVille

„džet avion“

Serglish at its best…;)

„…imao je da ponudi prostor za do deset putnika uz još dva člana porodice….“

Znaci, ili si putnik ili clan porodice. Ne moze oboje u isto vreme… 😉