1. Home
  2. Vesti
  3. Nemac na čelu Moskviča izneo planove kompanije
Nemac na čelu Moskviča izneo planove kompanije
20

Nemac na čelu Moskviča izneo planove kompanije

8.85K
20
Podelite sa prijateljima:

Hans-Peter Mozer, generalni direktor JSC MAZ Moskvič, postao je jedan od glavnih njuzmejkera ​​Moskovskog međunarodnog automobilskog foruma IMAF, koji se održao danas u okviru izložbe MIMS. Nemački glavni menadžer ruskog preduzeća pozvao je na povratak praksi SSSR-a i na uvođenje centralizovanog upravljanja automobilskom industrijom – u suprotnom, efikasan posao u sadašnjim uslovima neće funkcionisati.

Moskovljanin nije koristio MIMS kao platformu za premijeru novih modela, kao što je to uradila fabrika „Avtotor“ u Kalinjingradu, ali je s druge strane dao snažnu poslovnu poruku i dao potpuno usklađivanje novih proizvoda za naredne dve godine.

Podsetimo, Moskovski automobilski kombinat „Moskvič“ je prošle godine oživeo na bazi nekadašnje fabrike Renaulta u prestoničkom okrugu Pečatniki. Prvi model sovjetskog brenda koji se vratio u život bio je kompaktni krosover sa indeksom 3, kreiran promenom znaka na kineskom JAC-u Seholu X4 (ranije JAC JS4). Masovna montaža Moskviča 3 počela je u novembru prošle godine, krosover je predstavljen na tržištu i sa benzinskim motorom i kao električno vozilo (Moskvich 3e).

U aprilu je Moskvich najavio drugi model – liftbek srednje veličine sa indeksom 6, što je blago okrenut JAC Sehol Yao (ukupna dužina – 4.780 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.770 mm), odnosno jedna od varijanti JAC-a J7 sa petoro vrata, koji se takođe prodaje u Rusiji. Ovaj model će se odmah montirati u Pečatnikima. Moskvich 6 trebalo bi da se pojavi kod prodavaca sledeće jeseni u četiri nivoa opreme.

Najavljen u julu, krosover Moskvič 5 biće na traci sledeće godine zajedno sa Moskvičem 8 i još jednim modelom koji još nema ime. Sva tri noviteta planirana za 2024. godinu u početku će se proizvoditi u punom ciklusu, sa zavarivanjem i farbanjem karoserije. 2025. godine u punom ciklusu će biti lansiran još jedan model, koji takođe još nema ime. Tako će se do kraja 2025. godine linija proizvoda Moskvič sastojati od šest „numerisanih“ modela, od kojih svaki može imati nekoliko modifikacija.

Moskvič 5 je takođe kompaktni krosover (ukupna dužina – 4.505 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.660 mm), ali nešto veći od Moskviča 3 (ukupna dužina – 4.410 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.620 mm). Moskvič 5 je zasnovan na JAC-u Seholu X6, čiji koreni sežu do početka prošle decenije, kada je JAC još uvek aktivno kopirao dizajn Hyundaijevih modela, pa će u profilu Moskvič 5 podsećati na davno zastareli Hyundai ix35, ali prednji deo, zadnji i unutrašnjost će biti prilično moderni.

Šta je Moskvič 8, može se samo nagađati, ali, generalno govoreći, postoji nekoliko opcija – to će biti ili „drapirani“ krosover srednje veličine JAC Sehol X7, koji je već napustio rusko tržište JAC S7 (ukupna dužina – 4.776 mm, međuosovinsko rastojanje –  2.750 mm), ili još veći JAC Sehol X8 (ukupna dužina – 4.815 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.830 mm; nije se prodavao u Ruskoj Federaciji). Jednostavno ne postoje drugi odgovarajući kandidati za asortiman JAC-om, malo je verovatno da će to biti bilo koji minivan iz linije Refine.

Fabrika Moskviča će ove godine proizvoditi 27.000 automobila umesto prvobitno planiranih 50.000, od ​​čega je 22.900 automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, 4.100 električnih automobila. Plan za sledeću godinu je 44.000 vozila (40.000 „ugljovodoničnih” i 4.000 električnih). Kada će fabrika dostigne svoj vršni kapacitet od 150.000 vozila godišnje, nije poznato – to će, prema Hans-Peteru Mozeru, koji je preuzeo kormilo JSC MAZ Moskvič u junu ove godine, zavisiti od razvoja industrije kao cela.

Duboka lokalizacija proizvodnje, koju vlada RF gura raznim administrativnim i zakonodavnim merama, po rečima nemačkog top menadžera, svrsishodna je samo za velike tiraže – od 100.000 automobila godišnje. Veliki tiraži se ne uklapaju dobro sa previsokim cenama novih automobila za većinu Rusa, ali postoji izlaz u vidu objedinjavanja komponenti između različitih domaćih proizvođača automobila, a u idealnom slučaju ovo ujedinjenje treba da počne razvojem zajedničkih platformi.

Kao primer objedinjavanja među brendovima, gospodin Mozer je naveo kompanije Chery i Geely, od kojih svaka najšire koristi komponente i platforme zajedničke za podružnice, ali se njihovo objedinjavanje i dalje odvija u okviru jedne velike holding kompanije, dok čelnik Moskvicha želi ujedinjenje između različitih kompanija, odnosno između Moskviča, AVTOVAZA, GAZ-a, KAMAZ-a i UAZ-a.

Malo je primera međukorporativnog ujedinjenja u svetskoj praksi, najočitiji je alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi, koja je u krizi upravljanja od 2018. godine, odnosno primer nije najuspešniji. Druga stvar je što su pomenute ruske fabrike „rođene“ u vreme planske privrede SSSR-a, njima, kako kažu, nije strano da dobijaju komande iz jednog izvora. Jasno je, međutim, da je za implementaciju koncepta koji je predložio gospodin Mozer potreban najviši nivo upravljanja projektima. Gde dobiti takav nivo danas nije baš jasno – možda je još lakše učiniti automobile jeftinijim?

AutoRepublika

(8846)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Ovaj budući Moskvič 5, tj njegov kineski original je samo takva karakondžula od auta. Prednji deo je užasno dizajniran, što bi se na engleskom reklo overdesigned. Nadajmo se da će se u budućnosti Moskvič odvojiti i razviti svoj sopstveni vizuelni identitet čime će postati baš ruski automobil, a ne kineski sa drugim znakom.

'79 DeVille

Potrebna je samo volja i finansiranje. Primer je Dacia. Od kopije renoa do sopstvene nezavisne proivodnje.

Tomislav

Dacija ima nezavisnu proizvodnu ?? Da nisi pogresio malo firmu ?

'79 DeVille

Nisam malo… 😉

S mile

Licno, puno mi vise znaci pouzdanost i ekonomicnos. Dizajn… nek je ruzna zaba krastaca, samo da dobro sluzi

Meni je dizajn ok, u trendu…

Dragan

Vala, baš. Sada je žaba krastača u trendu. Retko vidiš lep auto.

BB

Pa uvijek je i bila, ne možeš reći da je Buba bila lijep auto, a prodavala se…

Dragan

Bila je simpa, čak i ružna. 😊

Neko

Nista ruzno kao Multipla, imao sam je. 🙂

Zoca

Motor.ru kaze da ce Moskvic 8 biti Jac S7 ,ma sta to bilo😁.

Tomislav

Pre nego sto pocnete price i bajke o sili sa istoka (Majcici Rusiji), nesto sto necete videti na Happy ili procitati na Novostima i ostalim slicnim placenickim medijima (samim tim sto su placeni sa strane neke druge drzave, mogu se smatrati izdajnickim), naime, Rusija je izgubila tj pukla, pogledajte kursnu listu i berzu valuta, trgovina rubljom se vec danima preventivno zatvara da sve ne bi bukvalno isparilo uz sve bezuspesne poteze Ruske vlade. Za sve DB pomagace koji me prozivaju ovde, koji su istoriju ucili na YT, da mi je ime „Hrvatsko“, dobio sam ime po Kumu a on po… Pročitaj više »

Zoca

Kad su ti isti birali predsednika 2012-te onda im ime bilo srpsko…

BB

Pa ti se okreni majčici Engleskoj (kao i ti prinčevi) ko ti brani…
A zašto takvu ostrašćenost bacaš po automobilskom portalu? Ili ne vidiš da ovdje govoti nijemac a ne rus?

Tomislav

Ti princevi nisu „ti princevi“ nego „nasi princevi“, volio bi da su bolji i da su Obrenovici ali za sada bolje nemamo. Ovde sam napadan od novokomponovanih Srba neznalica zbog mog „Hrvatskog“ imena pa je ovo samo reakcija a sumnjam i da su DB Srbi a ne obicne neznalice.

A od Moskvica nema nista, pukli su.

Zoca

Kao Moskvic u Rusiji godinama radi italijanski DR .Samo rebrendira Kineze(Chery) i dobro im ide.

BB

Ma nema veze tvoje ime već tvoji stavovi i propinjanje ma zadnje noge kao da te neko prozvao, a ti započinješ post. Pa s kim se svađaš? Ili napad je najbolja odbrana… Ali koga napadaš i od čega se braniš? Pružaš ruku duhovima da se rukuješ sa njima? Kao jedan tamo neki visoko pozicionirani zvaničnik koji je na odmoru trećinu mandata…

Renault Terminator🇷🇺Z

Nećemo mi ništa da pričamo..pustićemo da drugi (zapad) pričaju,čisto da ne bude da je to izvor iz „Ruske propagande“😂.Pazi sad,Švajcarski izvor!!! Koliko si očajan,baš mi te nešto žao.Rusija pukla a pet novi zemalja primljeno u BRIKS i još njih šest je na čekanju da budu primljene,da budu uz Rusiju.I na ovoj slici vidimo jasno kako je Rusija „pukla“😂. Ruska ekonomija je najjača u Evropi i peta je na planeti,to tvoji zapadni mentori kažu i ko sad laže,ti ili tvoji mentori koji te plaćaju i ovo objavljuju😁? Ti nisi nikakav izdajnik,bar ne srpski jer i nisi Srbin,mislim bio si nekada pa… Pročitaj više »

Poznavalac

Znači ne mogu ni oni bez Švaba.

Renault Terminator🇷🇺Z

Preko 100.000 Njemaca živi i radi u Rusiji…

BB

Ne, već švabe idu na pečalbu u Rusiju 😜