1. Home
  2. Vesti
  3. Dacijin Bigster će pokretati novi, efikasniji hibridni pogonski sklop
Dacijin Bigster će pokretati novi, efikasniji hibridni pogonski sklop
5

Dacijin Bigster će pokretati novi, efikasniji hibridni pogonski sklop

2.73K
5
Podelite sa prijateljima:

Grupacija Renault je angažovana na razvoj novog hibridnog pogonskog sklopa čiji će se debi poklopiti s premijerom Dacije Bigstera. Novi hibridni sistem bi trebalo da stigne na tržište u naredne dve godine.

Dacia će u naredne dve godine lansirati dva nova modela. Naravno, u pitanju je Duster novog naraštaja i dugo očekivani Bigster, koji stiže kao najveći SUV rumunskog proizvođača. Prema informacijama koje pronosi francuski automobilski medij L’argus, pogonski skop s indeksom 1.6 E-Tech će do kraja 2025. godine biti zamenjen drugom generacijom. Opremljen novim električnim motorom, sistem nazvan 1.8 E-Tech će se naći pod haubama, kako Bigstera, tako i Clija šeste generacije.

Kada je grupacija Renault lansirala svoju prvu hibridnu tehnologiju u junu 2020. godine, inženjeri su već gledali buduće iteracije sistema. Posle „malog“ (1.6 E-Tech) pogonskog sklopa, francuski proizvođač je plasirao „srednji“ (1.2 E-Tech), a koji je svoju primenu našao u krosoveru zvanom Austral, što se zbilo 2022. godine. Prva faza komercijalne generacije ustupa mesto sledećoj.

Renault će razviti ovaj novi pogonski sklop zajedno s društvom zvanom Whylot. Sa sedištem u Lotu, ovaj novoosnovani entitet oformljen 2011. godine razvio je revolucionarni električni motor zasnovan na tehnologiji aksijalnog protoka. Danas ga samo Englezi iz Yase nude Ferrariju i uskoro Mercedesu-AMG-u, koji je jednostavno kupio britansku kompaniju. Grupa Renault nije otišla tako daleko, ali poseduje 21% Whylota.

Kako prenosi Roman Ravo, osnivač Whylota, grupacija iz Francuske koja proizvodi automobile je potpisala ugovor o zajedničkom razvoju pogonskog sklopa još 2017. godine, kada je dogovoreno da dva privedna društva krenu s prvim radnjama u vezi konstrukcije i uobičavanja industrijskih procesa koji prethode masovnoj proizvodnji.

Renault će plaćati naknade u zamenu za pravo na korišćenje patentnih rešenja koje će biti odmereno u odnosu na broj proizvedenih jedinica do 2045. godine. Novi motor je za30 do 40% lakši u odnosu na aktuelne elektomotore, troši za 20 do 30% manje, dok su mu gabariti bukvalno prepolovljeni. Povrh toga, da bi se proizveo Whylotov elektromotor potrebno je manje retkih minerala, pre svega usled manjeg zagrevanja, kaže Roman Ravo.

Počev od kraja 2025. godine, Whylotov motor će biti uparen s originalnim menjačem s jedne strane, i 1,8-litarskim motorom s druge strane, i dalje bez ikakve spojnice. Termički motor predstavlja evoluciju motora s oznakom 1.6, čija će povećana zapremina omogućiti da se nadoknadi gubitak snage povezan sa usvajanjem Atkinsonovog ciklusa, a koji je opet veoma povoljan u smislu smanjene potrošnje goriva.

Pogonski sklop s oznakom 1.8 E-Tech će nakon promocije u dva navedena modela galske grupacije, instalirati sistem i u druge modele. Na listi su Renault Captur i Dacia Duster 3. Dodatno, ovaj pogonski sklop bi bio na proizvodnim trakama u rumunskoj fabrici izgrađenoj u gradu Mioveni, pa tako i nije slučajnost to što će budući Bigster biti sklapan u Rumuniji.

AutoRepublika

(2734)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

„troši za 20 do 30% manje“… Današnji elektromotori imaju efikasnost i 95%, tako da tehnički nije moguće da troši 20-30% manje… Ali je moguće da ima gubitke 20-30% manje, dakle ako su sada referentni gubici recimo 5% i ako je njih manje u novom elektromotoru 20% onda su ti gubici 4% ili ukupna efikasnost motora 96%.

Molim da se „tehnički pravopisno“ korektno izražavate! 😉

Ali mene zanima ukupna efikasnost tog sistema dakle u igru ulazi i SUS Aktinsovog ciklusa 🙂

MRN

Pretpostavljam da se ta ciljana ušteda od 20-30% odnosi samo na potrošnju benzina, jer se kod klasičnog hibrida električna energija ionako ne dopunjava sa spoljnog priključka. Pa se i ne plaća direktno.
A iskreno se nadam da nas ta preterana „lingvistika“ neće sve suviše udaljiti od suštine ovog auto portala. Dok god se medjusobno razumemo, meni je to sasvim dovoljno. Ne verujem ni da se na tehničkim fakultetima pada na ispitima za gramatičke ili pravopisne greške. Već samo za one usko stručne. A tako i u drugim strukama i naukama. Samo takve greške su „zločin“. I „greh“ prema struci.

BB

Možda si ti pod uticajem crnogorske lingvistike ili si se tamo ulijenio (barem onaj centar u mozgu za čitanje, vidim bicikl ti dobro ide 😉 ), ali u članku je jasno naglašeno da se to odnosi na elektromotor:
„Novi motor je za30 do 40% lakši u odnosu na aktuelne ELEKTROMOTORE, troši za 20 do 30% manje, dok su mu gabariti bukvalno prepolovljeni. Povrh toga, da bi se proizveo Whylotov elektromotor potrebno je manje retkih minerala, pre svega usled manjeg zagrevanja, kaže Roman Ravo.“
😉

Zoca

Mi cemo braci Rumunima obezbediti kablove za ovu naprednu tehnologiju,nema da brinu.

Matija

Efikasnost e-motora je varijabilna, zavisi od rezima rada: broj obrtaja i opterecenje. Slicno gorivnom motoru. Onih famoznih 95% ostvaruje su samo u jednoj oblasti obrtaja i momenta – vidi dijagram. Dodatna usteda od 20-30% mogla bi da se odnosi na onaj deo dijagrama koji je izvan oblasti od 95% i to ne u pojedinim tackama vec zbirno za celu radnu oblast motora.

comment image