1. Home
  2. Vesti
  3. I Kia Rio nestaje sa američkog tržišta
I Kia Rio nestaje sa američkog tržišta
3

I Kia Rio nestaje sa američkog tržišta

746
3
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko pola decenije od kada je Ford doneo tada neverovatnu odluku da eliminiše sve putničke automobile i fokusira se samo na profitabilnije krosovere, terence i pikap kamionete. Konkurencija je uglavnom odgovorila u stilu „mi tako nešto sigurno ne bismo uradili, jer još uvek ima mesta i za male četvorotočkaše“, ali vremenom su svi pratili potez Forda.

Verovali ili ne, Sjedinjene Američke Države su bile pune malih gradskih automobila pre desetak godina i svaki ozbiljniji proizvođač je imao svog predstavnika. Pričamo o modelima kao što su Ford Fiesta, Chevrolet Sonic/Aveo, Toyota Yaris, Honda Fit/Jazz, Nissan Versa, Hyundai Accent, Kia Rio, Mitsubishi Mirage i mnogi drugi.

Danas na tržištu možemo da vidimo samo poslednja četiri, od čega je ranije najavljeno da se Mirage povlači na kraju godine, a sada će ga pratiti i Rio. Kia nam kaže da više ne može da opravda proizvodnju modela koji se prodaje u malim brojkama i da će poslednji Rio sići sa proizvodne trake za nekoliko meseci.

Rio je originalno predstavljen 2001. godine i do sada se prodavao kroz četiri generacije, od čega je poslednja debtivala pre sedam godina. Reč je o jednom od samo nekoliko automobila sa cenom manjom od dvadeset hiljada dolara, i do sada se nudio kao limuzina sa četvoro vrata i heč sa petoro vrata.

Korejski proizvođač vozila je isporučio tek 16.554 primerka tokom prvih šest meseci ove godine, a ruku na srce, Rio nikada nije bio preterano popularan. Štaviše, najbolje prodajne rezultate je imao u svojoj prvoj godini kada je pronašao 51.541 kupca, dok je ona prošle godine iznosila 26.996 jedinica.

Automobil se nudio samo sa atmosferskim 1,6-litarskim benzincem sa 120 „konja“, dok se snaga prenosila na prednje točkove preko menjača tipa CVT. Američki mediji su imali dosta pohvala na račun velike vrednosti za pristupačnu cenu od 17.985 dolara, kao i male potrošnje, ali i zamerke zbog nedostatka prostora na zadnjim sedištima.


Ova vest nije iznenađujuća, ako ne zbog slabih prodajnih rezultata, onda zbog informacije da je ranije objavljeno kako će „blizanac“ Hyundai Accent takođe u penziju na kraju ove godine. Kako je Accent zapravo popularniji kod kupaca nego Rio, već tada smo mogli pretpostaviti da ista sudbina čeka i ovaj Kijin model.

Na kraju dana, američko tržište je siromašnije za još jedan pristupačan model. Za one koji još uvek žele jeftiniju Kiju, tu je model Soul sa cenom od 19.790 dolara, odnosno Forte koji je par stotina najmanjih zelenih novčanica skuplji. Ostaje nam samo da vidimo koliko dugo će biti potrebno pre nego što pišemo čitulju u Nissanovom modelu Versa…

AutoRepublika

(746)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Soul u SUS varijanti je živ u USA?
Blago njima.

Yankee

Samo takav i nude u Americi. Juce su bas predstavili 2024. model, 2,0-litarski benzinac 147 ks.

comment image

M M

Baš sam emotivno vezan za KIA Rio….
E kakve to krtije behu. Mogu da se romani pišu.
Romani ko Tihi Don…