1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li VW takođe pregovara sa Leapmotorom u Kini?
Da li VW takođe pregovara sa Leapmotorom u Kini?

Da li VW takođe pregovara sa Leapmotorom u Kini?

457
11
Podelite sa prijateljima:

Kako prenose kineski mediji, Volkswagen planira još jednu saradnju u oblasti električnih automobila u Kini. Nemačka automobilska kompanija stoga pregovara sa kineskim proizvođačem automobila Leapmotor – očigledno je reč o drugačijem sadržaju od saradnje sa Xpengom.

Za razliku od dogovora sa Xpengom objavljenog pre nedelju dana, VW bi kupio ili licencirao platformu Leapmotora, prema izveštaju Cailiana. Tehnologija Leapmotora bi trebalo da se koristi u jeftinim električnim automobilima marke Jetta, koja funkcioniše u Kini zajedno sa FAW-om, navodi se u članku. Nejasno je o kojoj je platformi reč.

Leapmotor je upravo predstavio novu arhitekturu elektronike pod nazivom „Four-Leaf Clover“ (Deteline sa četiri lista). Moguće je da se potencijalna saradnja VW-a sa Leapmotorom ne odnosi na korišćenje kompletne platforme za električni automobil, već na ovu elektronsku arhitekturu. Ovo nije potvrđeno, već čista spekulacija u kineskim medijima.

Arhitekturu „Deteline sa četiri lista“ je u potpunosti razvio Leapmotor i kombinuje jedan sistem-na-čipu (SOC) i jednu jedinicu mikrokontrolera (MCU) u centralnu superkompjutersku jedinicu. Računarska snaga za sistem kokpita, sisteme za pomoć, pogon i funkcije karoserije treba da obezbedi jedinica. Sistem je sposoban za OTA, odnosno može se snabdevati ažuriranjima putem mobilnih komunikacija.

Konkretno, u izveštaju se navodi da je VW-ov partner u zajedničkom ulaganju FAW već napisao interni dokument u kojem se navodi da bi brend Jetta trebalo da se fokusira na „pristupačna električna vozila“ nakon što se posao završi. Pored toga, sedište kompanije biće premešteno u Hangdžou, gde je takođe sedište zajedničkog preduzeća FAW-Audi. Međutim, u Cailianu očigledno nisu videli dokument, već su izvestili o tome, pozivajući se na „ljude upućene u posao“.

Mediji pominju Jettu VS5 i VS7, koji su u istom cenovnom rangu kao i neke serije Leapmotora – tako da prema izveštaju postoji „mnogo prostora za to dvoje da rade zajedno“. Međutim, to nije potvrdila nijedna kompanija. I VS5 i VS7 su zasnovani na modularnoj poprečnoj matrici iz VW-a, tako da su modeli sa sagorevanjem. VS5 je uporediv sa Seatom Ateca ili Škodom Karoq, VS7 sa Seatom Tarraco ili VW-om Tiguan Allspace.

Međutim, potencijalni dogovor bi odgovarao prethodnim izjavama obe strane. Izvršni direktor Leapmotora Zhu Jiangming je očigledno izjavio krajem jula da je kompanija u suštini finalizirala „sporazume o pružanju licenci za tehnologiju vozila“. Leapmotor pokušava da posao licenciranja sa baterijama, e-motorima, autonomnom vožnjom i inteligentnim kokpitima pretvori u drugi izvor prihoda pored prodaje vozila, o čemu smo pisali pre par dana.

A član uprave VW-a odgovoran za Kinu, Ralf Brandstater, naglasio je povodom sporazuma sa Xpengom da su lokalna partnerstva „suštinska komponenta strategije „u Kini za Kinu“ VW grupe“. „U veoma konkurentnom i dinamičnom tržišnom okruženju, gradimo na odgovarajućim ključnim kompetencijama partnera. Na ovaj način stvaramo sinergiju kako bismo brže plasirali dodatne proizvode na tržište“, rekao je Brandstater pre nedelju dana. To bi moglo da se odnosi i na Jettu i Leapmotor.

AutoRepublika

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Gde ima dima, tu ima i vatre!“ – Verovatnoca da VW pokusava nesto sa Leap Motorsom je veoma velika jer ova kineska firma nudi ono sto je kod VW korporacije (znaci ne samo VW marke!) najbolnija tacka – elektronika i prateci programi!

Ono sto mi najstrasnije ide na nerve jesu izjave VWovih rukovodilaca – zvanicno ne priznaju svoju intelektualnu i tehnolosku nemoc i ako su svi nemacki mediji puni infomacija o tim njihovim problemima! Govore o „saradnji“ a ne o kupovini tehnologije! Tipicna nemacka arogantnost!

BB

Da, bilo je i dima i vatre na onom brodu što je potonuo 😜

Garbage

Trebali su kao Renault za MeganE kupiti software od Googla.

Matija

Plase se da ce Gugl da ih kontrolise! Sasvim opravdano!

Rikošet

Gledam juče na parkingu tržnog centra Passat 6 iz 2010. pa do njega Golf V i Vi, pa malo dalje Transporter i jedan Lupo. Svi rđavi i poderani svaki na svoj način… Ne sumnjam da su dobro zgaženi, pa i da su prešli puno više kilometara od nekih Japanaca i Francuza oko njih, ali ta slika rđe i raspada nekako mi se ne uklapa u sliku koju sam pred očima imao kada sam gledao 15-ak godina stare Golfove 2, Passate pijačare, Jette, Transportere T2 i slične VW savremenike, kojima je korozija u tim godinama bila strani pojam. VW je pokupio… Pročitaj više »

Izmenjeno 8 meseci pre od strane Rikošet
Matija

Povratice sve sto je zaradio! Prvo ih je odrao dizel-skandal, zatim korona a sada elektronika!

s mile

Žive na talasima stare slave. Lagano ali sigurno gube korak. Kao tanker kada usporava.

Matija

E, sad su i Svabe pocele da kapiraju gde im je mesto na svetskom trzistu! Sastavni deo njihovog mentaliteta jesu samohvalisanje i ubedjenost da su „nadljudi“, sto im je Hitler usadio u podsvest. Ove dve karakteristike funkcionisu kao droga zbog koje ne vide stvarnost. Nemacka auto-industrija gubi korak u razvoju ne lagano vec progresivno, sve brze i vise, jer razvoj elektrokomponenti ima mnogo vecu dinamiku nego masinstvo. Pre neki dan je zenski fudbalski tim Nemacke izbacen iz daljeg takmicenja na svetskom prvenstvu. Pojavile su sle sledece analize: – „Da li mi zivimo u snovima?“ – „Nas muski tim je izbacen… Pročitaj više »

Laki

Pravo u metu junače.

MRN

Opšte poznato je da vozila VW grupacije tih godišta znaju biti katastrofična po pitanju korozije, bez razlike da li gledaš, recimo Golf ili Audi A3. Imam veoma dobrog drugara, auto limara-farbara, koji odavno odbija svaku pomisao da uzme u rad vozila VW grupe tih godišta, a radi saniranja posledica korozije. Sve može da im radi (nije gadljiv na pare), ali, da im sredjuje koroziju, to više ne radi na tim vozilima, ni pod razno. Gledao sam dosta tih vozila kod njega (pošto saradjuje sa dva auto placa koji se bave uvozom polovnjaka) i „krstio se levom i desnom“ na šta… Pročitaj više »

Rikošet

Ma nema ga koji danas ne rđa, ali ipak ima razlika. Ovaj majstor je apsolvirao mnoge modele, a kad pogledaš više različitih priloga lako uočiš razlike u antikorozivnoj zaštiti od proizvođača do proizvođača, jer i on sam to ističe… Volkswageni su mu silom prilika najčešće mušterije. Možda su najbrojniji na tržištu, a možda opet najlošiji, no neka svako izvuče zajključak za sebe… https://www.youtube.com/@gerhardholzknechtkfzservic2052/videos Npr iznenadila me zaštita na za naše „standarde“ veoma skromno opremljenom Cliu, kod kojeg su sve kritične šupljine zatvorene i zalivene…. ali generalno svi su danas jad i čemer. Neko će reći da ovaj radi u zoni… Pročitaj više »