1. Home
  2. Vesti
  3. Vijetnamci prodaju preimenovani BMW X5 F15 s V8 motorom iz Chevroleta
Vijetnamci prodaju preimenovani BMW X5 F15 s V8 motorom iz Chevroleta
5

Vijetnamci prodaju preimenovani BMW X5 F15 s V8 motorom iz Chevroleta

3.58K
5
Podelite sa prijateljima:

Da li ste ikada čuli za firmu VinFast iz Vijetnama? Ni ja ne mogu reći da jesam, ali tokom male pretrage na internetu sam došao do zaključka da je reč o izuzetno ekskluzivnom proizvođaču automobila u tom delu Azije. Kompanija je osnovana pre samo tri godine, ali je već stekla imućne i etablirane partnere u vidu kompanija kao što su BMW, Magna Steyr i Chevrolet.

Štaviše, većina vozila VinFasta su zasnovana na starijim generacijama BMW-ovih velikana kao što su Serija 5 i X5, dok firma takođe nudi i gradski heč pod imenom Fadil, izrađen na bazi Opela Karla. Ali Vijetnamci nisu samo preuzeli nemačke limene proizvode već su zaposlili i čuvenu italijansku stilsku kuću Pininfarina da bi ih izmenila, preoblikovala u određenoj meri, o čemu je kolega Zvezdan pisao još prošle godine.


Još prošle godine VinFast je debitovao s modelom LUX SA2.0, razvijenom na bazi F15 generacije modela BMW X5, a kao što mu ime kaže. jedini motor u ponudi je bio 2,0-litarski benzinac. Iako su Bavarci u svojoj ponudi pružali fantastični 4,4-litarski turbobenzinac s osam cilindara, Vijetnamci su odlučili da vrh ponude zasnivaju na američkoj mehanici.

Model je preimenovan u President, a pokretaće ga Chevroletov poznati 6,2-litarski „atmosferac“ sa 420 konjskih snaga i maksimalnih 624 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač kao opcija je osmostepeni „automatik“ koji prenosi snagu na sva četiri točka.

Dok je generalna ideja možda tipična za neki „hot rod“, koji bi vlasnik lično napravio u svojoj garaži umesto nemačkog premijum terenca, potrebno je spomenuti da je Chevrolet kroz istoriju bio izuzetno cenjen po svojim motorima sa osam cilindara, pa ovakav potez sigurno neće razočarati. Spomenuti agregat se još uvek koristi u modelima Chevrolet Silverado, Tahoe i Suburban, zatim GMC Sierra, Yukon i Yukon XL i na kraju luksuznom Cadillacu Escaladeu.

U poređenju sa ranije spomenutim terencem LUX SA2.0, President se razlikuje po drugačijoj haubi, 12,3-inčnom monitoru i određenim delovima enterijera prekrivenog kožom i drvetom.


Proizvodnja će biti limitirana na samo 500 jedinica i to uglavnom za domaće tržište, a početna cena iznosi čak 164.000 američkih dolara. VinFast se ne zadovoljava postignutim, pa bi ga već sledeće godine mogli videti u Evropi, a u bliskoj budućnosti i u Americi.

AutoRepublika

(3584)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

I oni imaju ukusa a ne ko Nijemci. Uglavnom, ljepši od originala.
Fadil? Pa jahicu, sunce mu žarko, dadoše ime po tebi 🙂 mora da je pravo dobro auto, daj malo raspisi se o Fadilu narednih dana!

Yankee

Posto sam pricu pisao u kasnim vecernjim satima i dosta zevao – par puta sam se vracao da vidim jesam li dobro procitao ime auta. Stvarno postoji …

comment image

Don

Izvini Chevy, nisam te prepoznao! Valjda je bolji od originala , a to je lako biti…dizajnom jeste. Oni se specijalizirali da poboljšavaju smeća i pokazu originalnim proizvodjacima kako je trebalo da naprave?

Yankee

Mislis Opel?

Don

Auu vidi, ti napisao da je na bazi opel Karla,nisam vidio…čudno, čim sam vidio sliku, mene je na chevya podsjetio, na Karla nikako …nije mi mogao da padne na um.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don