1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Električni Land Cruiser prešao je sedam kilometara pod vodom (VIDEO)
Električni Land Cruiser prešao je sedam kilometara pod vodom (VIDEO)

Električni Land Cruiser prešao je sedam kilometara pod vodom (VIDEO)

387
5
Podelite sa prijateljima:

Tim Australijanaca sa Toyotom Land Cruiser serije 40 preuređenim u električni automobil postavio je svetski rekord za najdužu i najdublju vožnju pod vodom. Putovao je sedam kilometara kroz luku Darvin i dostigao dubinu do 30 metara.

Tim, sastavljen od brojnih mašinskih inženjera, ronilaca i drugih, bio je inspirisan sličnim pokušajem koji je ranih osamdesetih uradio drugi tim opremljen disaljkom od 60 m. Tada je pokušao da pređe luku u Land Cruiseru, ali se zaustavio nakon tri kilometra kada automobil nije uspeo da se ponovo pokrene.

Da bi olakšao putovanje, tim je odlučio da jednostavno odbaci pogonski sklop Land Cruisera iz 1978. i zameni ga električnim motorom.

Iako je ovaj deo transformacije bio lak, nije dovoljno voziti se pod vodom. Uzimajući inspiraciju iz sveta podvodnih vozila na daljinsko upravljanje, tim je inkapsulirao motor, kontroler i baterije u silikonsko ulje.

Takođe su napunili gume vodom kako bi bili sigurni da mogu da izdrže pritisak i pomognu da se automobil zalepi za dno. Iako su bili uvereni da agregat može da se nosi sa podvodnim pogonom, mogli su samo jednom da testiraju ceo automobil u slanoj vodi.

Ali u subotu, 29. jula, oko 9:00 po lokalnom vremenu, tim je krenuo i očekivao je da će stići na drugu stranu luke oko 16:00 časova. Nažalost, iako se je Land Cruiser dobro nosio sa vodom, zaglavio se u rastresitom blatu na dnu luke, što ga je usporilo.

Svaki put kada se to dogodilo, tim je morao da pričvrsti balone na automobil kako bi mu pomogao da se izvuče iz blata, navodi ABC News. Pored toga, timu je trebalo više vremena nego što se očekivalo, što je dodatno odložilo dolazak na cilj. Njegov napredak dodatno je usporila česta potreba za promenom vozača.

Vozački tim se sastojao od 30 ronilaca iz cele Australije, jer su mogli da provedu samo 15 minuta za volanom odjednom.

Nešto pre 21:00, 12 sati nakon starta, Land Cruiser je izronio iz dubina sa druge strane luke i dovezao se na plažu punu gledalaca koji su čekali slaveći uspeh.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(387)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kako rekord? Pa ona silna vozila sa onog broda što je vozio VW bisere raznih marki, još nisu izronila 😜😂🤣

MRN

I to bez ikakvih prethodnih priprema i modifikacija.

MRN

Dokoni pop i javiće krsti…

s mile

Nije se ovoga setio Jeremy Clarkson & BBC svojevremeno, garant bi uspeli… 😉

Matija

Od celog puta pod vodom ne vidi se bas nista?!