1. Home
  2. Vesti
  3. Nove optužbe za Karlosa Gona
Nove optužbe za Karlosa Gona
2

Nove optužbe za Karlosa Gona

150
2
Podelite sa prijateljima:

Kako su počeli da isplivavaju izveštaji o narušenom zdravstvenom stanju bivšeg Nissanovog predsednika, tako mu je kancelarija tokijskog javnog tužioca uručila novi komplet optužbi.

Po japanskom zakonu, osoba okrivljena za kršenje zakona može biti zadržana u pritvoru 10 dana bez podizanja optužnice, uz isti vremenski period produženja. Na kraju tog perioda, optuženi mora formalno biti gonjen ili se pušta na slobodu.

Do sada, Gonu su izdata tri naloga za hapšenje, poslednji 21. decembra. Po najnovijem, on se optužuje za „teško kršenje poverenja po japanskom Zakonu o privrednim društvima“, kao i za umanjeno prikazivanje zarade, navodi se u Nissanovom saopštenju. U suštini, kompanija ga optužuje da je privatne troškove prebacivao na Nissan.

Do sada, Gon je okrivljen za više od jednog menadžerskog krivičnog dela. Najpre, tužioci i Nissan su ga optužili da je zaradu do 2015. prikazivao umanjenom da bi izbegao plaćanje poreza. Druga optužba se odnosi na isto krivično delo, ali ovoga puta za druge tri godine Gonove karijere.

Najozbiljnija od optužbi se tiče kršenja poverenja. Bazirana je na nalazima da je bivši šef alijanse platio 14,7 miliona kompanijskih dolara saudijskom biznismenu, Halidu al-Džufaliju. Zauzvrat, al-Džufali je trebalo da mu pomogne da osigura pozajmicu koja bi kompenzovala neke od Gonovih investicionih gubitaka tokom krize iz 2008.

Po BBC-u, ukoliko se utvrdi Gonova krivica, mogao bi da provede do 10 godina u zatvoru.

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Hapšenje Karlosa Gona i direktorke Huaweia, je otvorilo nove vidike u borbi svetskih multinacionalnih kompanija. Očigledno je da se u elitni privatni biznis počeli mešati i državni i politički interesi. mislim da se završava period relativne nezavisnosti kapitala multinacionalnih kompanija od interesa velikih država. Ili je sve posledica velike krize, i uvod u novi svetski rat.

Zvezdan Božinović

Biće da je ološ samo krao novac od firme u kojoj radi i ništa više…