1. Home
  2. Vesti
  3. Etničko čišćenje kapitala Stellantisa završeno!
Etničko čišćenje kapitala Stellantisa završeno!
1

Etničko čišćenje kapitala Stellantisa završeno!

2.60K
1
Podelite sa prijateljima:

Prethodne nedelje je realizovan jedan važan deo iz ugovora o spajanju koji su potpisali čelnici industrijskih divova, grupacija PSA i FCA, što je „bačeno na papir“ tokom januara za nama. Konkretna sekvenca sporazuma se tiče istupanja kineskog preduzeća Dongfeng iz kapitala konglomerata PSA, gde je oko 36 miliona akcija bilo nominovano na azijskog konstruktora četvorotočkaša.

Dongfeng Motor Hong Kong (DMHK) je pre par dana potvrdio da je ispunio svoju obavezu u pogledu otuđenja akcija u korist trećih lica, pa je tako 1,15% kapitala Stellantisa završilo u rukama ne-kineskih investitora. Vrednost po kojoj su prometovane akcije ukupno iznosi 600 miliona evra. To u prevodu znači da je za jednu akciju obračunata naknada od 16,65 evra.

O ovoj okolnosti smo i ranije izveštavali, ali ćemo ukratko podsetiti da je za Stellantis i ideje o nastupu na američkom tržištu u budućnosti, bilo izuzetno važno da novoformirani megakoncern ima manji procenat upliva kineskog kapitala, kako se ne bi suočio s nekim strogim ograničenjima na, inače slobodnom tržišu Amerike (ironije li!). Zato se Dongfeng i obavezao na otuđenje polovine akcija Peugeota koje je držao u svom investicionom portfoliju, na koji način je sveo učešće u kapitalu Stellantisa, na prihvatljiv nivo za slobodarski duh Amerikanaca.

Nema javno dostupnih informacija o tome ko je kupio akcije od Dongfenga, ali se zna da će Kinezi zadržati 4,5% udela u Stellantisu. Još su neki veliki suvlasnici Stellantisa, a to je kompanija Exor, inače holding u vlasništvu čuvene porodice Anjeli, kao i porodica Pežo iz Francuske. Po veličini kapitala Stellantisa, ističe se još i vlada Francuske Republike.

AutoRepublika

(2600)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dongfeng je pokupio „svu“ tehnologiju PSA pa sad može i samostalno.U dvije smjene je se pravio kineski Sitroen a u preostale dvije taj isti auto sa Donfeng oznakom marke.Stepen lokalizacije proizvodnje visokih 97%.