1. Home
  2. Vesti
  3. Renault grupa ubeležila rast prodaje u prvom kvartalu
Renault grupa ubeležila rast prodaje u prvom kvartalu
1

Renault grupa ubeležila rast prodaje u prvom kvartalu

195
1
Podelite sa prijateljima:

Francuska kompanija se polako oporavlja posle turbulentne 2020. godine. 

Izgleda da je novi izvršni direktor Renault grupe uspeo da konsoliduje redove u galskom automobilskom divu. U tek okončanom tromesečju Renault i sateliti isporučili su 665.038 vozila na globalnom nivou, uz skroman rast prodaje od 1,1%. No, ako se sagleda da je komparativni period iz prošle godine već bio teško pogođen krizom oko korona virusa, jasno je da je Renault i dalje „na tankom ledu“.

Matična francuska marka je u prvom kvartalu ove godine uknjižila 433.662 registracije na svetskom tržištu, što je rast od 1,3% naspram prethodne godine. U Evropi je Renault isporučio 250.163 vozila, što je za 3,9% više nego lane. Francuzi ističu da je gotovo četvrtina dostavljenih jedinica na Starom kontinentu otpala na elektrifikovana vozila, odnosno pripadnik E-Tech game (hibride i EV modele).

S druge strane, Dacia beleži veći rast prodaje od matične kuće. Rumunska marka je u prvom tromesečju 2021. godine stigla do 121.231 potrošača (+10,2%). Ovakav uspeh postignut je pre svega zahvaljujući velikom rastu potražnje za novom generacijom Sandera. Iz Renault grupe najavljuju i da imaju veliki broj narudžbina za električni Spring čije će isporuke tek da počnu.

Lada je održala nivo od prethodne godine uz simboličan pad prodaje od 0,1%. Dostavili su 90.342 automobila, od čega je većina završila na domaćem, ruskom tržištu gde Lada suvereno vlada godinama unazad. Šta više, ova marka je u Rusiji upisala rast prodaje od 5,2%.

Proizvođač sportskih vozila Alpine je u prvom tromesečju ubeležio takođe rast prodaje. Za četvorotočkaše ovog brenda odlučila su se 423 kupca, što je za 15% više nego prethodne godine.

Najveće tržište za Renault grupu u tek okončanom kvartalu bila je Francuska gde je dostavljeno gotovo 136.000 automobila, dok je na drugom mestu Rusija (114.272). Daleko iza te dve zemlje, na trećoj poziciji nalazi se Italija sa 41.969 registracija. Na četvrtom mestu je Nemačka gde je Renault grupa prodala 40.230 vozila, dok je petoplasirani Brazil. U ovoj južnoameričkoj državi je završilo 33.186 četvorotočkaša francuske kompanije.

AutoRepublika 

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

U Nemackoj je uvek bio popularniji od Pezoa,ne znam sada?